Foto Magazin
  • Tableta grafica
  • Tableta grafica Wacom
    • Totul despre editare foto
  • Recenzii la tablete grafice
    • Pareri despre tableta grafica Intuos Pro Wacom
    • Pareri despre tableta grafica Wacom Cintiq 13HD
    • Pareri despre tableta grafica Wacom Intuos
    • Pareri despre tableta grafica Wacom One Small ctl-472-n

Foto Magazin

Foto Magazin

  • Tableta grafica
  • Tableta grafica Wacom
    • Totul despre editare foto
  • Recenzii la tablete grafice
    • Pareri despre tableta grafica Intuos Pro Wacom
    • Pareri despre tableta grafica Wacom Cintiq 13HD
    • Pareri despre tableta grafica Wacom Intuos
    • Pareri despre tableta grafica Wacom One Small ctl-472-n

Totul despre editare foto

by Poster1 Am modificat articolul ultima data pe: 25.02.21
Am modificat articolul ultima data pe: 25.02.21

 

In acest articol, ne propunem sa iti dezvaluim cate ceva despre unele programe si tehnici pentru editare foto care pot contribui la dezvoltarea acestui hobby si, de ce nu, la transformarea sa intr-un venit suplimentar. Cand te-a interesat sa iti imbunatatesti fotografiile, dar nu stii de unde sa incepi, iti putem da noi o mana de ajutor. 

 

De indata ce inveti cum sa iti folosesti camera foto, expunerea si cum sa faci o compozitie frumoasa, poti sa te axezi mai mult pe transformarea calitatii pozelor in adevarate opere de arta. Poate fi vorba despre mici retusuri intr-un editor de poze, unde unele tehnici simple ar trebui sa se gaseasca la indemana. Daca esti novice intr-ale fotografiei, este posibil sa nu cunosti prea multe despre ce aplicatii si programe ai la indemana pentru a-ti retusa pozele, asa ca iti vom vorbi si despre acestea in randurile ce urmeaza. Dar sa incepem cu moduri in care poti sa imbunatatesti si mai mult modul in care arata pozele tale. 

 

Tehnici de baza pentru prelucrare poze

Una din primele intrebari pe care le pun novicii intr-ale pozelor este “cum invat sa editez foto?”, iar raspunsul la aceasta intrebare este sa alegi un program de acest fel, gratis sau platit, pe care sa il inveti. Tehnicile de baza ar trebui sa fie disponibile pe orice astfel de software, chiar si pe cele disponibile fara plata. Pentru a te bucura de rezultate bune si pentru a progresa repede, iata principalii pasi simpli de transformare a fotografiilor tale. 

 – Crop si Resize

Primul pas este sa tai pozele pentru a nu pierde timpul facand o editare foto pe zonele pe care le vei scoate, oricum, “din peisaj”. In ce consta acest proces? In pastrarea celei mai importante parti ale fotografiei prin inlaturarea marginilor, de obicei. Exista diferite motive pentru care sa dai crop unei fotografii, de la eliminarea detaliilor care doresti sa nu se vada si pana la elemente ce vor distrage privitorul sau pentru a imbunatati compozitia. 

Compozitia este modul in care ai incadrat sau pozitionat cadrul, adica ce se afla in prim plan si in fundal. Unealta Crop sau de decupare poze online este utila pentru a atrage atentia mai usor asupra subiectului principal, modificand si proportiile (aspect ratio). 

Prin intinderea imaginii te vei asigura ca linia orizontului este orizontala, pasul putand fi efectuat in momentul fotografierii sau din software de editare fotografii. 

Resize modifica dimensiunile fotografiei pentru a aparea mai mare sau mai mica, fara a sterge sau taia anumite portiuni. Necesita atentie pentru a nu pierde detalii sau a intinde prea mult imaginea si a o decala. 

Unele programe de editat au si o unealta de inlaturare a petelor care pot aparea cand nu iti cureti lentila, permitandu-ti sa iluminezi un anumit punct deranjant, insa ai nevoie de atentie pentru a nu modifica prea mult intr-un program poze. 

 – Ajustarea balansului de alb (white balance)

Aceasta functie se refera la nivelul culorii, permitandu-ti sa modifici tonul fotografiei, sa calibrezi imaginea pe conditiile de lumina in care a fost realizata. Poti avea optiuni presetate, precum Flash, Daylight sau Shade, dar si acces la temperatura culorilor sau la ton. 

 – Expunere si contrast

Expunerea se refera la modificarea luminii si a intunericului prin editare photo. Ai grija la cata lumina adaugi caci poate aparea acea granulatie deranjanta, care scade efectiv calitatea foto. 

Contrastul reprezinta distanta dintre tonurile deschise si cele inchise. Atunci cand ai un contrast mare, vei avea o imagine puternica, in care va exista o evidenta mare intre partile intunecate si cele luminoase. Cand ai un contrast redus, imaginea nu va avea elemente ce se evidentiaza in vreun fel. Ideal este un contrast mediu. 

De ajutor poate fi si histograma fotografiei, care e o reprezentare a gamelor tonale ce te ajuta sa optimizezi nivelul de expunere, unele programe de modificat poze putand include un astfel de grafic. 

 – Vibranta si saturatie

Implica sub-setari ale balansului de alb, permitand utilizatorului sa rafineze culorile cand editeaza poze. Vibranta imbunatateste intensitatea culorilor in portiuni neutre si pastreaza puterea cromatica in nuantele mai luminoase si puternice. 

Saturatia va intensifica si mai mult culorile din poza cand este ridicata si le va matifia cand e scazuta. Efectul este unul de dramatizare a fotografiei. Totusi, ai grija sa nu suprasaturezi, deoarece vei modifica nuantele naturale ale obiectelor, lucru pe care, de obicei, nu il doresti. 

 – Claritatea imaginii (Sharpness)

Poate fi ajustata pentru a da o ilustratie mai curata si mai vioaie. Detaliile vor fi mai vizibile deoarece marginile obiectelor din fotografie se vor vedea mai bine. Este nevoie de cumpatare si in acest caz, deoarece cresterea prea mare a sharpness-ului va creste granulatia si va pixela imaginea. 

Acestia sunt pasii pe scurt, pe care ii poti urma cu incredere pentru a imbunatati aspectul fotografiilor tale si pentru a scoate in evidenta calitatile tale de fotograf. 

 

Programe de prelucrare foto

Chiar si cand ai descoperit deja ca fotografiile tale arata foarte bine de pe ecranul LCD al camerei tale se mai pot aduce imbunatatiri prin editare foto efectuate cu ajutorul unor aplicatii gratuite sau cu plata. 

 

Programe pentru mobil

Atunci cand doresti sa iti promovezi o afacere prin fotografie sau cand fotografia e un hobby pentru tine, dar te folosesti de telefon si nu de camera, ai la dispozitie optiuni care sa iti faciliteze imbunatatirea vizuala a imaginilor inainte de a le publica pe social media, de pilda. Exista aplicatii de editat poze pe Android si iOS gratuite sau cu plata pe care le poti incerca. Ele sunt programe care se folosesc pe dispozitivele mobile. Printre ele se afla urmatoarele. 

 – Snapseed

Cand cauti liste cu ce aplicatii de editat poze sunt gratis pentru telefoane vei gasi aceasta varianta printre primele, deoarece iti ofera o varietate de optiuni de modificat, dispunand si de o interfata usor de folosit. Pe langa filtrele presetate, ai acces nelimitat la unele tool-uri precum crop, inramare, adaugare de text, vignette, s.a..

 – VSCO

Il gasesti in listele cu programe gratis pentru editat poze pe telefon, care pune la dispozitie seturi de filtre ceva mai naturale decat ce gasesti pe servicii de socializare precum Instagram. Bineinteles, ai si acces la optiuni pe care le poti modifica separat, personal, poti ajusta expunerea, contrastul, temperatura, mai apoi putand impartasi imaginea rezultata. 

 – Adobe Photoshop Express

Acest Photoshop online gratuit pentru telefonul mobil aduce mare parte din functiile de pe software-ul de pe PC pe smartphone pentru ca fotografii amatori sa posteze imagini mai rafinate pe retelele de socializare. Are optiunile cel mai des utilizate precum corectarea ochilor rosii, crop, ajustarea luminii si a contrastului, a saturatiei sau limitelor. Iar filtrele smart corecteaza usor unele probleme ale imaginii, precum temperatura sau expunerea. 

 – Prisma Photo Editor

Iti transforma fotografiile in adevarate desene sau picturi, aplicand deasupra filtre pe care le poti duce la extreme. Unele din aceste filtre sunt gratuite iar pe altele le vei cumpara, dar varietate exista. 

 – Adobe Photoshop Lightroom CC

Acest program se adreseaza profesionistilor care doresc sa corecteze repede diferite defecte ale fotografiilor, precum lumina, detaliile, culoarea sau granulatia. Ai la dispozitie si o subscriptie daca doresti mai multe optiuni si aplicatii pentru fotografii. 

 – Afterlight 2

Cu o interfata intuitiva, acest program prezinta optiunile de editare de baza, pentru modificarea saturatiei, a expunerii, a contrastului sau tonului, si e folosit si drept program de scris pe poze online. In plus, poti alege si rame care sa orneze fotografiile. 

 – Facetune

E un program cu care se editeaza poze online, in special pentru retelele de socializare, precum selfies, caci modifica portretele pentru a te face sa arati cel mai bine. Multe sunt vedetele care il folosesc repede pentru a obtine like-uri pe Insta sau Facebook. 

 – Touch Retouch

La un pret minim, permite eliminarea unor obiecte din cadrele trase, pe langa inlaturarea cosurilor sau a persoanelor de pe fundal. E intuitiv, putandu-se folosi si de persoane cu putina experienta in modificarea imaginilor. 

 

Programe PC utile

Vom incepe cu programe PC gratuite care pot ajuta incepatorii, si nu numai pe ei, sa inteleaga cum pot modifica si imbunatati cadrele trase. 

 – Paint.Net

E unul din acele programe PC gratis cu o interfata intuitiva, care prezinta un acces facil la functiile de modificare a imaginii. Desi are o interfata simpla, aplicatia ofera acces la layere pe care poti lucra si la filtre cu care iti poti imbunatati creatiile. 

 – Photobie

E unul din acele programe gratuite pentru PC pentru editare foto care nu e foarte cunoscut, prezentand functii de modificare suficient de avansate, mai ales pentru novici, permitand chiar si captura de pe ecran. Totusi, poate fi usor mai dificil sa te folosesti la maximum de functiile sale. 

 – GIMP

E o optiune cu vechime pe piata, disponibila intai pentru sistemele de operare Linux, ajungand sa fie compatibila si cu cele Windows, avand o interfata prietenoasa cu novicii, oferind suficienta varietate cand vine vorba despre functii si oportunitati. Deoarece seamana foarte mult cu arhicunoscutul Photoshop, a primit atat admiratii cat si critici. 

 – Free Image Editor

Nu are cea mai actualizata interfata, dar face treaba buna, punand la dispozitie optiuni minime de modificare a imaginii. 

 – Stylepix

Cu varietate in ce priveste optiunile de modificare, acest program foto gratis poate prelucra si automat fotografiile, avand filtre si optiuni de adaugare text, printre altele. 

 – Photoshine

Desi nu are cea mai frumoasa interfata, iar unele efecte nu sunt tocmai ideale, poti recurge la personalizare de poze cu Photoshine. Nu lipsesc functii de taiere si repozitionare, putand aplica efecte fotografiilor prin detectia fetelor. 

Programe de editare pentru PC cu plata

 – Adobe Lightroom 

Incepatorii se intreaba des “ce program de editat foto sa instalez?” cand doresc sa invete sa isi rafineze fotografiile, iar unul din raspunsurile primite este acesta, care detine o reputatie fara egal, folosindu-se in mod profesional. E compatibil cu Windows si Mac, avand la dispozitie toate functiile de care poate avea nevoie un fotograf amator sau profesionist. Totusi, pretul este unul restrictiv pentru multi amatori. 

 – Adobe Photoshop

Acest editor de poze profesional online iti permite sa modifici poze si sa compui picturi digitale, sa faci animatii si design grafic, fiind usor de folosit cu o tableta grafica Wacom. Folosirea unui pen pe tableta va ajuta la mentinerea stabilitatii si la acuitate atunci cand creezi sau modifici ceva, transformand o poza oarecare intr-o adevarata opera de arta. 

 – Corel PaintShop Pro

Este un program de editare foto destinat celor care activeaza in domeniul fotografiei la rang de hobby. Ai intregi liste de palete de culori, pensule, texturi, pattern-uri si gradiente, putand edita si fisiere RAW, si pe cele JPEG, putand corecta si simplist, si in profunzime. Se pot corecta distorsiuni de culoare si aberatii cromatice, fiind mult mai ieftin decat Photoshop. Totusi, te atentionam ca functioneaza doar pe un laptop pentru editare foto cu sistem de operare Windows, nu pe Mac. 

 

Ce calculator sa folosesti pentru editare foto

Este evident ca pe un PC ai mai multa libertate si un ecran mai mare, putand observa mai bine detaliile pe care le modifici si analiza schimbarile, eventual, insa componentele sunt, si ele importante, caci un dispozitiv prea vechi nu va putea duce aplicatiile mai solicitante. 

Ai nevoie de cel putin un hard disk de 2 TB pentru a rula sistemul de operare si programul, plus spatiul pentru fotografii, fiind ideal un SSD de cel putin 240 GB, alaturi de un procesor macar quad-core la frecventa mare si 12 GB memorie RAM, de cel putin generatia a sasea Intel, deoarece programe precum Photoshop devin foarte solicitante, mai ales cand lucrezi cu o imagine mare. Placa video ar trebui sa aiba minimum 2 GB memorie video, ideala fiind una dedicata si nu cea integrata pe procesor. 

Ce laptop sa imi iau pentru editare foto

Cu cat constructia tehnica este mai avansata, cu atat mai performante pot fi programele instalate. Pentru modificari simple de fotografii precum Paint.Net sau GIMP, iti este suficient un laptop de pana la 2000 de lei, insa daca activezi in domeniu sau doresti sa nu ai limitari atunci cand deschizi Photoshop, este indicat sa alegi un laptop mai performant. 

Un SSD va fi de folos pentru rularea mai rapida si fluida a programelor, iar procesorul ar trebui sa fie macar generatia a opta Intel sau a treia de la produsele AMD, cu 12 GB memorie RAM si o placa video performanta. Ecranul ar trebui sa fie macar full HD (1920 x 1080p), pentru a observa asa cum se cuvine detaliile. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

CUPRINS

  • Tehnici de baza pentru prelucrare poze
  • Programe de prelucrare foto
  • Programe pentru mobil
  • Programe PC utile
  • Programe de editare pentru PC cu plata
  • Ce calculator sa folosesti pentru editare foto
  • Ce laptop sa imi iau pentru editare foto

Sitemap
Termeni si Conditii

Proiectele noastre

Fotomagazin.ro foloseste cookies pentru a va putea oferi o experienta optima atunci cand navigati pe site-ul nostru. Continuarea navigarii constituie acceptul d-voastra .Accept Reject Mai mult detalii
Politica de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz