Nikon si Canon sunt doua mari branduri care produc aparate de fotografiat, insa in functie de tipul de fofografie practicat, te poti orienta spre o marca sau cealalta. Ambele au pe piata variante de calitate foarte buna, care ofera imagini clare si functii multiple.
Persoanele interesate de fotografie au o mare dilema cand vine vorba de alegerea unui aparat foto. Marea problema apare atunci cand au de ales intre un model Nikon si unul Canon, aceste doua marci fiind cele mai renumite si apreciate din intreaga lumea.
Pentru a te ajuta sa te decizi mai usor, in continuare iti vom vorbi putin despre ele, facand referire la istoricul companiei, motivele pentru care merita sa investesti in astfel de device-uri, dar si ce modele de top poti gasi pe piata.
Despre brandul Nikon
Numele initial al acestei companii a fost Nippon Kogaku K.K. si facea parte din industria optica japoneza. Ea a luat fiinta in 1917 si a inceput sa se dezvolte mai mult prin 1921, cu sprijinul a 8 ingineri. In 1932 au aparut primele lentile Nikkor, ce i-a facut usor-usor foarte cunoscuti pe producatori.
Pe plan international, brandul a inceput sa capete teren in 1950, cand s-a scris despre el in NY Times, datorita calitatii camerelor si a obiectivelor. In 1988 compania isi schimba numele in Nikon Corporation si continua sa se dezvolte, devenind ceea ce e si astazi – o marca de renume mondial, ce ofera spre vanzare articole de calitate din domeniul instrumentelor optice (aparate foto DSLR, optica sportiva, obiective, accesorii etc.).
Despre brandul Canon
Cei de la Canon au aparut putin mai tarziu, in 1937, avand denimirea initiala de Precision Optical Industry Co. Ltd., nume schimbat mai apoi, in 1947, in Canon Camera Co. Inc. Totul a inceput intr-un laborator din Tokyo, iar astazi, acest brand fabrica si comercializeaza atat produse de optica, cat si device-uri precum copiatoare, imprimante, scanere, calculatoare de buzunar etc.
Cei de la acest brand isi propun sa traiasca si sa lucreze pentru binele comun si chiar reusesc sa faca asta. Au in jur de 197.000 angajati si sunt prezenti in peste 360 de filiale din intreaga lume.
Ce sa aleg in functie de principalele caracteristici
Pentru a te ajuta sa te decizi mai simplu cand vine vorba de o varianta sau alta, trebuie sa urmaresti o serie de caracteristici si sa vezi la care brand sunt performante mai bune, urmand ca mai apoi sa iei alegerea finala in functie de ce anume e mai important pentru tine.
Obiectiv – aceasta dotare e esentiala deoarece contribuie mult la claritatea finala a imaginilor. Ambele branduri au obiective foarte bune, care vor oferi rezultate demne de apreciat. Daca insa te intereseaza sa cumperi un device ceva mai ieftin, modelele ce necesita costuri mai reduse sunt mai performante la Nikon fata de Canon.
Senzor – in privinta acestui detaliu, ceea ce trebuie sa stii e ca aparatele Nikon functioneaza nativ de la ISO 200, iar cele de la Canon de la ISO 100. Acestea fiind zise, primele sunt mai recomandate pe lumina naturala mai slaba, pe cand celelalte au rezultate mai bune la o lumina mai puternica.
Compatibilitate – aici ne referim la potrivirea dintre device si obiective. E important sa ai in vedere faptul ca dispozitivele Nikon sunt compatibile cu toate obiectivele noi, dar nu si cu cele vechi. La acest din urma caz, e nevoie de adaptoare speciale pentru lentile, ele reducand din claritatea pozelor, deoarece este o anumita distanta intre senzor si capatul obiectivului.
In acelasi timp, modelele Canon au marele avantaj al faptului ca merg folosite cu toate tipurile de obiective, atat cu cele vechi, cat si cu cele noi, avand o claritate la fel de buna.
Usurinta in utilizare – aici ne referim la meniu si ergonomie. In ceea ce priveste primul aspect, la modelele Nikon meniul e mai simplu si mai intuitiv, fata de cum se intampla la device-urile Canon.
Daca vorbim de ergonomie, e important de stiut faptul ca articolele Canon pot fi utilizate cu o singura mana, pe cand cele Nikon au nevoie de ambele. Aici alegi in functie de cum iti este tie mai confortabil, deoarece un astfel de produs nu trebuie sa iti oboseasca bratul sau sa iti creeze neplaceri.
Modele de top de la Nikon
Daca vrei sa cumperi cele mai bune aparate foto Nikon, unele dintre cele mai apreciate variante sunt urmatoarele:
DSLR D5600 – dispozitivul acesta poate avea un obiectiv cu 11 elemente, in 8 grupuri, ce are dimensiuni de 18-55 mm, auto-focus si o diafragma f/3.5-5.6. Senzorul e de 24.2 MP si are dimensiuni de 23.5 x 15.6 mm.
Produsul are urmatoarele caracteristici cheie: Bluetooth, NFC, touchscreen, blit integrat, moduri diverse de fotografiere, memorie SD/SDHC/SDXC, Wi-Fi si interfata USB si HDMI. Cantareste 465 grame si masoara 124 x 97 x 70 mm.
DSLR D7500 – senzorul acestui aparat e de 20.9 MP si are dimensiuni de 23.5 x 15.7 mm. Poate fi folosit cu obiective Nikon F si e capabil de poze foarte clare si videoclipuri in format 4K. Are multiple moduri de fotografiere, in functie de ce anume vrei sa surprinzi si e dotat cu Wi-Fi, Bluetooth, touchscreen, intrare/iesire audio si interfata USB.
135.5 x 104 x 72.5 sunt dimensiunile acestui articol, iar 720 grame greutatea. Poate fi destul de obositor la o folosire indelungata.
Modele de top de la Canon
Daca te intereseaza device-urile de la acest brand, iata doua optiuni foarte populare:
DSLR EOS 4000D – este o varianta potrivita pentru cei care se afla la inceput de drum. Poate detine un obiectiv de 18-55 mm, cu o deschidere a diafragmei f/3.5-5.6, zoom 3x si focalizare in 9 puncte, care iti va furniza imagini de calitate decenta. Detine un senzor de 18 MP, cu dimensiuni de 22.3 x 14.9 mm si sensibilitate ISO 100-6400.
Aparatul acesta are dimensiuni de 129 x 101.6 x 77.1 mm si o greutate de 436 grame. Sunt prezente caracteristici cheie precum: Wi-Fi, Bluetooth, fotografie continua, declansare automata etc.
DSLR EOS 800D – e un model ce poate fi utilizat cu un obiectiv de 18-55 mm, cu diafragma f/3.5-5.6 si focalizare automata. Are o rezolutie de 24.2 MP, un senzor de 22.3 x 14.9 mm si functii precum: touchscreen, editare imagini, Wi-Fi, captura video, Bluetooth si NFC.
Device-ul are 131 x 99.9 x 76.2 mm si 532 grame.
Analizeaza toate cele mentionate mai sus si alege in functie de nevoile pe care le ai.