Atunci cand e necesar sa faci inregistari cu un device ascuns, trebuie sa optezi pentru un reportofon daca te intereseaza doar continutul audio si pentru o camera daca ai nevoie si de imagini clare ca anumite fapte au avut loc. Poti folosi astfel de aparate intr-o multime de situatii, insa informeaza-te bine in privinta modului in care poti face asta legal, daca nu vrei sa ai apoi probleme.
Vrei sa achizitionezi un device pentru a spiona anumite persoane si nu stii daca sa optezi pentru o camera sau un reportofon? In cele ce urmeaza, iti vom spune ce avantaje si dezavantaje au aceste aparate, insa, nu inainte de a-ti vorbi putin despre situatiile in care le-ai putea folosi si despre cat sunt ele de legale.
La ce am nevoie de un dispozitiv ascuns de inregistrare?
Cel mai frecvent, aceste produse sunt utilizate de catre parteneri, pentru a avea dovezi legate de infidelitate, de catre parinti, pentru a vedea daca bona are un comportament inadecvat sau de catre conducerea companiilor, pentru a vedea anumite actiuni ale angajatilor.
Camerele si reportofoanele sunt utilizate uneori si de parinti, pentru supravegherea copiilor, de catre prieteni/vecini, pentru a demonstra anumite fapte si asa mai departe. Situatiile in care poti avea nevoie de un astfel de gadget sunt foarte multe.
Este legal sa folosesc astfel de device-uri? Dar moral?
In ceea ce priveste cadrul legal, lucrurile nu sunt atat de simple. In mod normal, dispozitivele in sine nu sunt ilegale, insa, problema e ce anume faci cu inregistrarile obtinute.
Teoretic, poti folosi imaginile si continutul audio atata timp cat nu faci nimic public sau daca ai instiintat in prealabil persoana vizata ca va fi supravegheata. Acest ultim aspect ar putea contamina insa rezultatele. Totodata, continutul poate fi utilizat in scopul de a fi facut public daca el vizeaza informatii de interes general, situatie intalnita frecvent la jurnalistii de investigatii.
In practica insa, lucrurile sunt cu dus-intors. De ce spunem asta? Pentru ca, de exemplu, legea iti da voie (in anumite tari) sa supraveghezi angajatii daca ai indicii ca ei ar produce activitati infractionale sau tot felul de abateri care aduc prejudicii firmei si daca ii informezi de faptul ca pot fi intrebuintate astfel de gadgeturi. Au fost insa cazuri in care, s-a ajuns in instanta si dreptatea a fost de partea angajatorului, dar si in care ea a fost de partea angajatilor.
Lucrurile pot sta diferit si intre doi parteneri care se spioneaza. Au fost situatii in care instanta a decis ca inregistrarile au fost justificate, dar si cazuri in care persoana care a spionat a fost condamnata pentru asta, deoarece a incalcat dreptul la intimitate.
Daca ai de gand sa pornesti un astfel de demers, cel mai bine ar fi sa consulti un avocat pentru a vedea exact ce se intampla si cat este de legal ceea ce iti propui sa faci.
In privinta moralitatii, in mod categoric nu este bine sa procedezi astfel. Da, e tentant sa rezisti sa nu instalezi device-uri de spionat, cand ele sunt atat de simplu de procurat si utilizat, e frustrant sa stii ca poti avea usor dovada unor fapte, dar sa ai in minte si consecintele pe care le poti atrage. Dar, gandeste-te ca nu e absolut deloc etic sa urmaresti din umbra anumite aspecte, ca mai apoi sa le folosesti impotriva unei persoane. Cel mai bine ar fi sa comunici deschis ceea ce se intampla si daca vrei totusi sa apelezi la astfel de practici, sa instiintezi inainte individul vizat.
Avantajele si dezavantajele camerelor spion
Primul mare avantaj al camerelor spion e dat de faptul ca ele permit furnizarea de continut video, ceea ce inseamna ca vei avea dovada in imagini a anumitor fapte, motiv pentru care rezultatele vor fi mult mai convingatoare.
Apoi, un alt avantaj e acela ca sunt de diverse forme si dimensiuni, astfel incat sa fie usor de camuflat si sa nu starneasca suspiciuni.
Referitor la dezavantaje, primul e reprezentat de faptul ca pentru a avea imagini clare, camera trebuie pozitionata intr-un loc vizibil si nu trebuie miscata. E mai dificil sa filmezi, de exemplu, cu un ceas de mana, cu un pix prins intr-un buzunar sau un pandantiv.
Apoi, la aceste modele continutul audio poate avea de suferit. Ele nu sunt realizate special pentru a reda sunete, ci sunt gandite mai ales pentru imagini. Dar, cu un pret mai bun le poti avea pe ambele.
Un alt avantaj tine de autonomia bateriei. Aceasta nu e foarte buna, deci, va trebui sa incarci camera destul de frecvent, daca vrei sa o utilizezi pentru mai mult timp.
Avantajele si dezavantajele reportofoanelor spion
Daca ceea ce vrei sa cumperi e un reportofon spion, acesta e avantajos prin faptul ca vei obtine un continut audio clar, astfel incat sa poti folosi cu usurinta respectivele probe.
Un alt mare avantaj e dat de faptul ca il poti ascunde foarte bine, deoarece nu e ca in cazul camerelor, cand e foarte important modul de pozitionare. Pur si simplu il lasi intr-un anume loc si va inregistra ceea ce ai nevoie. Il poti plasa si in poseta, in masina si in tot felul de alte locuri.
Autonomia acestor device-uri e un alt mare plus cu care ele vin, deci, te vei bucura de ore intregi de inregistrari, fara a le incarca.
In ceea ce priveste dezavantajele, cel mai mare e acela ca ai doar continut audio, deci, daca nu se vorbeste, nu ai dovezi clare. Nu poti interpreta gesturi sau fapte care s-au intamplat, ci trebuie sa te ocupi doar de ce anume s-a inregistrat audio.
Ce cumperi in final? Pai ce anume iti trebuie. Daca vrei imagini, atunci acestea nu iti pot fi oferite de un reportofon, ci ai nevoie de o camera. Daca te intereseaza doar ce se aude si vrei ca riscul sa fii descoperit/a sa se reduca foarte mult, atunci opteaza pentru un device ce inregistreaza doar sunete.
Astfel de produse poti cumpara si din magazinele online. Pe site-urile de specialitate vei gasi foarte multe variante, care mai de care mai interesante.