Pentru a se ajunge la obtinerea atat de simpla a pozelor cu ajutorul camerelor digitale a fost nevoie de multa munca. Prima fotografie cunoscuta a aparut prin 1826, apoi aceasta arta a fost intr-o continua dezvoltare, astazi fiind posibil sa obtinem imagini cu o multime de device-uri si sa le listam intr-un timp foarte scurt.
Te-ai gandit vreodata cine a inventat fotografia, cum developau oamenii inainte sau cum s-a ajuns la pozele digitale? In cele ce urmeaza, vom incerca sa-ti dam cateva lamuriri cu privire la aceste aspecte, dar si la altele legate de acest domeniu.
Cine a inventat fotografia clasica
De-a lungul timpului s-a descoperit faptul ca, pentru a obtine o fotografie, e nevoie de trei proceduri: introducerea imaginii intr-o cutie (“camera obscura” de pe vremea lui Aristotel), innegrirea luminii cu clorura de argint (descoperire facute de alchimisti) si fixarea culorii cu ajutorul hiposulfitului de sodiu.
Toate aceste trei actiuni au fost puse in practica de catre fizicianul francez Joseph Nicephore Niepce, care a reusit sa faca prima poza fixand imaginea pe o placa metalica, prin depunere de halogenura de argint. Asta se intampla in 1826 (an din care dateaza si cea mai veche fotografie cunoscuta), insa rezultatele nu au fost unele foarte bune.
In 1833, Niepce moare si ideea este continuata si pusa in practica mai departe de catre Louis Daguerre. Acesta, in 1939 prezinta inventia “daghereotip”, acesta fiind si anul oficial al acestei descoperiri.
Cativa ani mai tarziu, in 1848, apare si prima fotografie aeriana, ea fiind facuta de catre Felix Nadar dintr-un balon cu aer deasupra Parisului.
Cum se faceau si developau pozele inainte
In trecut, developarea se facea destul de greu, deoarece se foloseau tot felul de placi metalice cu ajutorul carora erau obtinute matrite, iar copierea pozelor se realiza cu aceeasi tehnica folosita in tiparirea ziarelor (se presa o matrita pe un suport de hartie). Era insa destul de dificil, deoarece totul se desfasura foarte lent atat in privinta obtinerii cadrelor, cat si in cea a developarii.
Negativul pozelor se realiza pe o placa de cristal greu de manipulat, deoarece nu trebuia sa aiba deformari. Insa, in 1884, George Eastman a venit cu o inventie care avea sa usureze munca fotografilor – negativul flexibil. Acesta era realizat din nitroceluloza si se putea manevra mult mai simplu, pastrand proprietatile placii de cristal.
Pentru a developa pozele era nevoie de o incapere intunecoasa, cu instrumente precum revelatoare si fixatoare, iar in final, fotografiile trebuiau lasate la uscat pentru a ajunge la starea lor finala.
Evolutia fotografiei
Incet-incet lucrurile au inceput sa evolueze, iar specialistii din domeniu au incercat sa reduca timpul necesar expunerii, sa imbunatateasca stabilitatea pozelor si sa descopere tehnici de fotografiat mai simple, cu aparate mai mici si metode mai usoare de developat.
Un pas important in dezvoltarea acestei ramuri il reprezinta aparitia pozelor color. Ea a fost vehiculata inca de la inceputuri, insa, rezultatele nu erau unele demne de luat in seama. Abia in 1861 apare prima poza ce avea culori permanente, realizatorul ei fiind un fizician pe nume James Clerk Maxwell.
Mai urmeaza apoi si alte inventii interesante, care au contribuit la tot ceea ce inseamna astazi fotografia – sistemul color Autochrome Lumiere (17 decembrie 1903), ce realiza imagini color transparente, sensibile la culorile rosu, verde si albastru, pelicula color Kodachrome (1935), bazata pe emulsii tricromatice sau pozele instant, color, Polaroid (1962).
Fotografia digitala
Un alt capitol important il reprezinta era digitala. Astazi nu mai avem filme care au un numar limitat de cadre, nu e nici o paguba daca vrem sa facem 10 poze la aceeasi floare sau 300 de fotografii la o zi de nastere, developarea se face simplu si rapid prin imprimante speciale, iar claritatea e atat de buna incat ochiul uman de multe ori nici nu o poate surprinde prea bine.
Primul aparat digital a fost lansat pe piata de catre cei de la Kodak, prin device-ul DCS 100. El era achizitionat de catre fotojurnalisti si cei ce aveau nevoie in aplicatii profesionale, insa, cu timpul a inceput sa castige tot mai mult interesul oamenilor din toate categoriile.
In 2000, aparatele digitale faceau deja parte din articole de consum intalnite in mod uzual si putin cate putin, modelele clasice au fost retrase de pe piata si fabricarea lor a incetat.
Astazi putem sa ne facem poze cu aparatul foto, telefonul, tableta si fel si fel de gadgeturi la care nici nu ne-am fi gandit in urma cu cativa ani.
Daca esti pasionat de fotografie, poti gasi pe piata aparate de trei tipuri:
DSLR – functioneaza cu ajutorul unui sistem mecanic ce foloseste o oglinda si o prisma. Lumina primita e trimisa de la lentilele fotografice la cele optice, cu ajutorul unui vizor plasat in spatele aparatului. Rezolutia oferita de aceste modele este una foarte buna, obiectivele sunt interschimbabile, optiunile multiple si greutatea destul de mare. Sunt apreciate mai ales de catre adevaratii profesionisti.
Mirrorless – sunt variante care ii permit luminii sa ajunga direct pe senzor, fara ajutorul oglinzii. Focalizarea se face tot pe senzor, iar persoana care foloseste un astfel de device vede pe ecran ce surprinde un anumit obiectiv. Are dimensiuni mai reduse fata de modelele DSLR, obiectivele sunt tot interschimbabile, rezolutia e foarte buna, valorile ISO demne de apreciat si modul de utilizare e ceva mai simplu.
Compacte – sunt aparate foto care se folosesc in exclusivitate de ecranul LCD pentru a incadra imaginile. Ele nu au obiective ce pot fi schimbate, iar cadrele se fixeaza in display inainte de a apasa butonul. Sunt de dimensiuni reduse, usor de luat mereu cu tine, dar nu la fel de calitative ca variantele prezentate putin mai sus, cand vine vorba de calitatea pozelor. Sunt insa mai accesibile financiar, motiv pentru care ti le vei permite cu destul de multa usurinta.
Insa, multi prefera fie sa-si cumpere variante DSLR/Mirrorless, fie sa foloseasca telefoanele pentru a fotografia, deoarece acestea din urma au camere din ce in ce mai performante, care de multe ori scot poze mult mai clare la preturi mai reduse.
Daca insa esti profesionist, clar ai nevoie de un DSLR si eventual si de alte gadgeturi interesante care iti dau posibilitatea de a captura cadre uimitoare, precum dronele, de exemplu.
Daca alegi sa cumperi un device cu ajutorul caruia sa surprinzi fel si fel de imagini, in zilele noastre ai posibilitatea si de a le obtine rapid in format hartie, chiar la tine acasa. Ai nevoie doar de o imprimanta speciala si de hartie foto (aici lista comparativa), produse pe care le poti achizitiona simplu si rapid din magazinele offline, dar si din cele online.