Tuturora ne place sa facem fotografii, cu telefonul mobil, camera foto, cea video sau cu alte dispozitive care incorporeaza un obiectiv, oricat de slab ar fi acesta. Totusi, este util sa cunosti care sunt principalele tipuri de fotografie si genurile mai populare in aceasta perioada. Acestea sunt cele mai importante stiluri practicate.
Fie ca esti sau ai vrea sa fii fotograf profesionist sau un amator care doreste sa inteleaga mai multe despre fotografie, sa cunosti ce tipuri si genuri exista iti poate fi de folos. Totodata, sa cunosti sau sa intelegi diferite concepte iti poate aduce inspiratie sau curaj in intelegerea unor stiluri in care nu esti stapan pe tine si pe obiectiv. Iata mai jos cele mai importante tipuri si genuri de fotografie.
Fotografia de natura
Implica diferite subiecte si genuri de fotografii, dintre care se remarca cea peisagistica, cea de fauna salbatica, fotografia macro, cea subacvatica, astrofotografia, cea aeriana si cea stiintifica.
Peisajul
Cunoscut si ca fotografie de mediu sau scenica, peisajul implica realizarea de imagini cu scene naturale, fiind un gen popular de captare a imaginilor. Contine diferite sub-genuri, precum furtuni, peisaje urbane, marine, scene artificiale si altele.
Pare usor sa scoti obiectivul si sa captezi peisajul din fata ta, insa nu e cel mai simplu tip de fotografie, totusi, caci pentru imagini artistice o definitie clara este dificil de realizat, avand in vedere ca arta e subiectiva.
Fotografie cu animale salbatice
Pentru a capta fauna salbatica ai nevoie de pasiune si rabdare. Poti obtine fotografii artistice daca astepti suficient de mult pentru a descoperi un animal ratacit sau care stagneaza destul pentru a-l prinde pe film. Poate deveni o pasiune periculoasa daca te afli in cautarea animalelor de care alti oameni se tem sau se feresc. Poti incerca acest gen si in propria curte sau in parc ori din masina, putand obtine fotografii de coperta Facebook artistice, de pilda.
Fotografia macro
Foloseste lentile capabile sa prinda obiecte si creaturi de dimensiuni reduse, care nu prezinta interes ochiului. De regula, e vorba despre insecte si flori, picaturi de apa, fulgi de zapada sau fungi.
Fotografia subacvatica
Printre genurile mai putin comune se afla fotografia subacvatica deoarece are nevoie de o camera foto rezistenta la apa si de unele piese de iluminare specifice, mai ales la adancime. Implica niste costuri ridicate deoarece se ia in considerare folosirea echipamentului de scafandru, dar si pregatirea scufundarii. Poate include peisaje, imagini macro sau de animale ori plante salbatice.
Astrofotografia
Are drept subiect cosmosul, putandu-se realiza simplu, cu telefonul mobil sau poate implica si folosirea unei camere cu lentile speciale, si telescopul. Rezultatele unor astfel de tipuri de fotografie pot fi deosebite, mai ales cand ai experienta sau petreci suficient timp invatand cum sa scoti o poza spectaculoasa.
Fotografia aeriana
Acest tip de fotografie artistica a luat amploare, in special deoarece au aparut pe piata din ce in ce mai multe drone pentru filmare, profesionale si semi-profesionale. In esenta, prezinta imagini naturale de deasupra, de la inaltime.
Fotografia stiintifica cuprinde multiple subgenuri, avand drept subiect o varietate de lucruri, putand consta in macrofotografie, fotografie la microscop sau astrofotografie s.a.
Fotografie de oameni
Portretul
Unul din cele mai populare tipuri de fotografie este portretul, care include de la selfie-uri si pana la fotografii de familie, de uz comercial sau fineturi. Scopul acestui gen este de a scoate in evidenta subiectul sau subiectii, sa le surprinda caracteristicile si emotiile din momentul fotografierii. E relativ usor de intreprins deoarece nu necesita o varietate de lentile diferite, dar deprinderea tehnicilor de captare poate necesita timp pentru invatare.
Din aceasta categorie fac parte pozele pentru acte, precum poza de buletin cu reguli ceva mai stricte, cu minim de machiaj, o pozitie dreapta, nu prea zambareata, si o tinuta mai sobra, care contrasteaza cu trasaturile tale (de regula, camasa si sacou de culoare inchisa).
Fotografia de nunta
O optiune foarte populara este fotografia de nunta la care apeleaza un numar crescator de cupluri pentru ziua cea mare. Pot rezulta clasicele si romanticele imagini alb negru artistice sau unele colorate frumos ce surprind momente inedite sau repetate dinainte.
Documentarul
Se refera la acele fotografii care transmit informatii sau stiri prin mediul vizual. Scopul este sa surprinda si sa starneasca o emotie pentru privitor, de cele mai multe ori. Poate avea loc oriunde, subiectul putand fi orice, de la o stire locala si pana la imagini din zonele de razboi, pe aceasta nisa maximizandu-se importanta fotografiei in istorie.
Fotografia sportiva
Se refera la cadrele trase in cadrul evenimentelor sportive sau bazate pe aventura, cu subiecti umani. Are nevoie de anumite abilitati, precum un autofocus bun si sincronizare adecvata pentru a iesi o imagine artistica dinamica.
Moda
Necesita experienta si informatii privitoare la iluminare si fotografie, implicand o incredere intre fotograf si model, dar si o intelegere a stilurilor vestimentare, avand diferite scopuri.
Fotografia de strada
Se refera la cadrele ce captureaza forfota din oras sau din alte locuri, putand folosi tot felul de stiluri in post-procesare.
Reclamele comerciale
Implica folosirea subiectilor umani pentru vinderea sau promovarea unui produs, folosindu-se de emotii si mesaje.
Fotografia de evenimente
Pe langa nunti, si alte evenimente se pot bucura de prezenta unei persoane care va trage cadre pe care participantii si le doresc. Ocaziile pot include botezuri, cununii, zile de nastere, concerte, sarbatori sau parade ori petreceri corporate.
Animalele de companie
Fotografia de acest tip poate fi inclusa in portrete deoarece are rolul de a evidentia natura specifica a animalului care face parte din familie (sau nu).
Fotografia cu obiecte/de produs
Aceste tipuri de fotografie pun in prim-plan anumite produse care necesita accentuare sau obiecte de arta, fotografierea desfasurandu-se in aer liber ori in studio, de regula.
Fotografia alimentara
Specifica atat restaurantelor, cat si consumatorilor, fotografia alimentara a devenit din ce in ce mai populara, in parte datorita retelelor de socializare unde toata lumea mai posteaza pe unde a fost si ce a consumat. Stilul provine din reclame, insa se indreapta mai mult spre stilul documentar. Specific este modul in care incearca sa faca alimentele mai savuroase folosind telefonul, camera Mirrorless s.a.
Arhitectura
Acest stil de fotografie ia in colimator tipuri de arta si arhitectura, cumuland si peisajele urbane sau constructiile si cladirile, putand folosi tehnici post-procesare si trepieduri sau obiective pentru a surprinde cat mai in esenta subiectul.
Alte tipuri de fotografie
Nu putine sunt imaginile care nu se preteaza neaparat unuia din genurile deja mentionate, unele putandu-se categorisi in doua sau mai multe genuri. Mai exista si fotografia compusa suprarealista sau cea abstracta, in care subiectul e mai dificil de identificat la prima privire, printre altele.