Tehnologia HDR (High Dynamic Range) este una pe care o intalnim pe multe din dispozitivele moderne de redare a imaginilor, ea avand rolul de a face cadrele sa para cat mai reale si clare. E de mai multe tipuri, e diferita la televizoare fata de camere foto si e intr-o continua dezvoltare.
Auzim in ultima vreme tot mai des termenul de HDR si pentru multi el este un criteriu de selectie important cand vine vorba de achizitionarea unui anumit device. Vrem ca in cele ce urmeaza sa incercam sa ti-l explicam cat mai bine pentru a intelege exact la ce face referire.
De la ce vine abrevierea HDR si ce inseamna acest termen?
Ce inseamna HDR? Aceasta abreviere vine de la High Dynamic Range, care se traduce prin “Gama Dinamica Inalta” si face referire la o tehnologie care contribuie la imbunatatirea calitatii imaginilor si le face pe acestea sa arate intr-un mod cat mai clar, cat mai apropiat de realitate. Ea imbunatateste culorile, contribuie la o luminozitate cat mai potrivita, la crearea unor umbre naturale si a unui contrast placut si echilibrat.
La ce categorii de dispozitive regasim acest termen
Termenul HDR este intalnit la mai multe tipuri de gadgeturi, insa cel mai frecvent ne intereseaza cand vine vorba de camere foto si ecrane de televizor sau computer.
HDR la televizoare e diferit fata de camere foto?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul afirmativ. Lucrurile stau destul de diferit la acest capitol si pentru a le intelege cat mai bine ti le vom prezenta pe rand.
Cand vrem sa surprindem cu aparatul foto anumite cadre, dorim ca totul sa fie cat mai clar, iar cel mai frecvent problemele apar cand vine vorba de luminozitate. Unele obiecte/zone vor fi mai luminate, altele mai intunecate, iar in final, cadrul poate sa fie cu tot felul de umbre pe care nu ni le dorim.
Ceea ce face tehnologia HDR este sa capteze una dupa alta 3-5 fotografii, apoi sa le suprapuna automat si sa iti furnizeze una mai clara, cat mai apropiata de realitate, lipsita de zone intunecate si umbre neplacute.
Vei auzi adesea si de HDR 4K la televizoare. Ei bine, nu are cum sa fie acelasi lucru ca la camerele foto, deoarece aceste device-uri nu sunt folosite pentru captarea cadrelor, ci pentru redarea lor. In acest caz, tehnologia HDR se ocupa de procedura de imbunatatire calitate video, astfel incat continutul afisat sa fie unul cat mai acurat. In acest sens, vei avea parte de un contrast mai mare, un alb mai stralucitor si un negru mai intens.
Pentru a te putea bucura de aceasta functie pe care o are TV-ul tau, e nevoie sa folosesti un cablu HDMI care sa poata sa transmita un astfel de continut. Totul e destul de simplu, iar experienta va fi una foarte placuta.
Ce tipuri de formate HDR exista la televizoare
Cand vine vorba de aparatele de redare a imaginii, poti intalni mai multe variante ale tehnologiei HDR. Printre cele mai recente si populare se numara HDR10, HDR10+ si Dolby Vision.
Referitor la HDR10, aceasta varianta are o adancime de 10 biti, ofera o mapare mai slaba a tonurilor (motiv pentru care exista posibilitatea ca unele nuante sa nu fie redate extrem de bine) si metadatele sunt statice, ceea ce înseamna ca ele sunt fixe, in functie de continut.
In ceea ce priveste HDR10+, tehnologia aceasta e una cu adancime de 10 biti, mapare a tonurilor de culoare si metadate dinamice. Toate acestea duc la o redare foarte clara a scenelor si la culori bogate si foarte apropiate de realitate.
Dolby Vision e un format cu o adancime de redare de 12 biti, mapare a tonurilor de culoare si metadate dinamice (imaginile pot fi ajustate in timp real). El nu e foarte des intalnit, deoarece 12 biti e o valoae enorm de mare care inca nu e disponibila consumatorilor.
Televizoare cu functia HDR
Daca vrei sa ai parte de o imagine dinamica de care sa te bucuri cu adevarat, iata cateva televizoare cu HDR pe care le poti achizitiona:
Samsung 43TU7072 – e un dispozitiv ce are incorporata tehnologia HDR10+, dar si alte functii care ajuta la o calitate cat mai buna a imaginilor: Mega Contrast, PurColor, Film Mode etc. E un model Smart, care are aplicatii de streaming preinstalate (YouTube, Netflix, HBO Go), vine cu o rezolutie de 3840 x 2160 pixeli, difuzoare cu o putere de 20W, si are o diagonala de 108 cm.
E dotat cu urmatoarele conectivitati: Bluetooth, Wireless, USB, HDMI, RJ-45, S/PDIF, CI+ slot si RF.
Philips 50PUS7304/12 – acest televizor e un model Smart, cu diagonala de 126 cm, care iti ofera o experienta unica, datorita tehnologiilor care imbunatatesc imaginile: HDR10+, Dolby Vision, HLG, Micro Dimming Pro etc. Are instalate aplicatii pentru streaming (YouTube, Netflix, HBO Go), o rezolutie de 3840 x 2160 pixeli si interfata foarte bogata – Jack 3.5 mm, RJ-45, S/PDIF, CI+ slot, HDMI, YPbPr, USB, Bluetooth si Wi-Fi.
Aparate foto cu functia HDR
Ce este fotografia daca dispozitivul cu care o captezi nu e unul care sa redea cu adevarat frumusetea? Pentru imagini cat mai clare, daca nu iti permiti o camera foto DSLR, alege un aparat cu HDR. Iata doua modele care noua ne-au starnit interesul:
Sony Alpha A7III – e un dispozitiv de tip mirrorless, care te va ajuta sa creezi imagini artistice dinamice si nu numai, gratie faptului ca are un senzor de 35.6 x 23.8 mm, cu o rezolutie de 24.2 MP, caracteristici cheie precum 4K HDR, anti-tremur, stabilizare pe 5 axe, 4D focus, focalizare automata. Este simplu si usor de intrebuintat, avand ecran tactil si o multime de functii, cantareste 650 de grame si masoara 126.9 x 73.7 x 95.6 mm. Se livreaza cu un obiectiv cu 693 puncte de focalizare.
Sony Cyber-Shot DSC-RX100 VI – acest model e unul compact, usor de folosit, care iti va oferi imagini clare si rapide, gratie functiei HDR, a senzorului CMOS de 20.1 MP, care are o sensibilitate ISO de 80-12800 si a obiectivului cu diafragma f/2.8-f/4.5, ce are o distanta focala de 24-200 mm. Are dimensiuni de 101.6 x 58.1 x 42.8 mm si o greutate de 301 grame.