Cand spunem “drone” nu ne referim la device-uri care arata la fel sau au aceleasi functii. Chiar daca sunt toate vehicule aeriene fara pilot, ele difera dintr-o multime de puncte de vedere si sunt clasificate dupa tot felul de caracteristici: motor, dimensiuni, distanta de zbor sau abilitati.
Sa vorbim la general despre tipurile de drone, fara a face o repartizare in functie de anumite criterii, e destul de dificil, deoarece sunt aparate complexe, care sunt impartite in mai multe categorii:
Dupa motor
Motorizarea la aceste gadgeturi este diferita, iar modul in care sunt construite din acest punct de vedere le face sa fie utilizate in anumite scopuri. Astfel, avem device-uri:
Cu mai multe motoare – vin cu avantajul faptului ca sunt foarte stabile atunci cand se afla in aer, motiv pentru care pot sa stea in pozitie fixa pentru mult timp. Ele sunt apreciate in cazul fotografilor, dar si atunci cand vine vorba de supraveghere, cartografie sau misiuni de cautare.
Cu aripi fixe – aici ne referim la drone care sunt realizate in asa fel incat sa semene cu niste mici avioane. Ele au o traiectorie clar stabilita si nu isi pot mentine pozitia fixa in aer, ci mereu se afla in miscare.
Cu un singur motor – sunt apreciate pentru faptul ca pot fi utilizate intr-un mod variat, fiind considerate cele mai performante. Ele pot zbura liniar sau pot sa-si mentina pozitia in aer si ofera o autonomie foarte buna.
Dupa distanta pe care o pot parcurge
Nu toate aparatele acestea sunt capabile sa zboare la fel de mult. Distanta pe care o pot parcurge depinde de autonomia cu care ele vin. Referitor la numarul de kilometri pe care ii pot face, le putem clasifica astfel:
Pana in 5 km – marea majoritatea a produselor pe care le gasesti mai accesibile pe piata, ofera o autonomie suficient de mare pentru a parcurge in jur de 5 km. Ele sunt intalnite cand vine vorba de divertisment sau fotografiere.
Pana in 50 km – aici vorbim de aparate mai performante, care vin cu o baterie puternica, ce poate dura chiar si 6 ore si care sunt prezente cel mai frecvent la cadrele militare ce au de facut misiuni de supraveghere rapida.
Pana in 150 km – modelele din aceasta categorie pot fi operate de la distante care pot atinge chiar si 150 km, deoarece vin cu acumulatori care ofera o durata de functionare de circa 12 ore. Tot armata le foloseste frecvent, atunci cand vine vorba de supraveghere, spionaj, securitate nationala etc.
Peste 150 km – da, exista si astfel de articole, iar unii spun ca ele pot fi controlate chiar si de la incredibila distanta de 650 km. Pot zbura zile in sir si fac parte din aparatura folosita de cei care lucreaza in domenii precum: securitate nationala, spionaj, supraveghere, meteorologie, geologie sau geomaping.
Dupa dimensiuni
In functie marimea pe care o au, aceste dispozitive sunt clasificate dupa cum urmeaza:
Nano – sunt gadgeturi foarte mici, care pot sa aiba dimensiuni de cativa centimetri si care pot fi confundate cu anumite insecte. Ele sunt facute sa patrunda in spatii foarte mici, cantaresc cateva grame si daca sunt performante cu adevarat costa foarte mult.
Mini – le intalnim cel mai frecvent din postura de oameni obisnuiti, deoarece ele sunt accesibile din punct de vedere financiar, nu trebuie inregistrate la Autoritatea Aeronautica Civila Romana, deoarece cantaresc pana in 500 grame. Sunt acele mini drone folosite adesea de fotografi sau de persoanele care vor sa se distreze invatand sa piloteze un astfel de dispozitiv.
Medii – noi consideram a fi device-uri de dimensiuni medii aparatele care au peste 500 grame (deci, trebuie inregistrate) si care ajung undeva pana pe la 20 kg. Mare atentie, deoarece pentru cele care au mai mult de 15 kg e nevoie de permis de zbor national, iar pentru cele de peste 20 de kg e necesara si o asigurare. Toate detaliile le vei gasi pe site-ul Autoritatii Aeronautice Civile Romane.
Mari – aparatele care au peste 20 kg sunt drone mari. Ele nu pot fi pilotate de oricine, oricum, oriunde, ci e nevoie de specialisti care stiu exact ce au de facut, de autorizatii, asigurari si mult profesionalism.
Dupa functiile pe care le pot avea
Functiile sunt importante atunci cand vrei sa achizitionezi o drona si e posibil sa te gandesti ca vrei sa alegi un model care sa aiba musai anumite abilitati. Astfel, poti alege dintr-o gama larga de device-uri, din acest punct de vedere:
Cu GPS – sunt variante pe care e posibil sa le doresti deoarece vor fi capabile sa urmeze o anumita traiectorie, sa ofere informatii legate de traseul parcurs sau sa se intoarca la locul din care au plecat.
RTF – in acest caz vorbim de modele care sunt gata de zbor imediat, RTF fiind acronimul de la Ready To Fly. Ele trebuie doar asamblate, daca nu sunt deja, si inaltate in aer.
Pentru fotografii – cand vrei sa achizitionezi o varianta pe care sa o folosesti musai in acest scop, de pe ea nu trebuie sa lipseasca bineinteles camerele capabile sa surprinda cadrele dorite. Ai grija ca ele sa fie suficient de performante pentru a oferi claritatea de care ai nevoie.
Pentru livrare – daca te intereseaza livrarea cu drone, atunci va trebui sa optezi pentru modele capabile din punct de vedere fizic sa transporte obiecte de anumite dimensiuni. Unele au cos, altele fel si fel de sisteme de prindere.
Pentru curse – sunt device-uri special gandite pentru cei care vor sa participe la concursuri cu drone. Ele sunt rezistente la vant si pot atinge viteze de pana la 120 km/h.
Acestea sunt unele dintre cele mai interesante si comune tipuri de drone. Pe unele poate le-ai si vazut, la altele poate nu ai avut acces, de altele poate nici nu stiai ca exista. Daca te gandesti sa cumperi si tu un astfel de aparat, achizitia o poti face si online, deoarece ai la dispozitie o gama de produse foarte variata si preturi foarte bune.