Inainte de a incepe sa inalti de la sol o drona, trebuie sa te informezi cat mai bine in ceea ce priveste actele necesare pentru modelul tau (daca acesta are mai mult de 500 grame), cum il poti folosi in siguranta, dar si ce semnificatie au unii termeni pe care poate i-ai auzit, poate nu. Iti va fi de ajutor sa stii ce insemnatate au cuvinte precum: raza vizuala, pitch, roll, autopilot, gimbal, traking shot, streaming video si multe altele.
Dronele sunt aparate care au capatat tot mai mult teren in ultima vreme. Ele sunt intrebuintate atat de cei care vor sa se distreze pilotand astfel de device-uri, cat si de fotografi, topografi, cadre militare si asa mai departe. Sunt o multime de domenii in care ele pot fi folosite.
Cand vine vorba de aceste aparate sunt utilizati o multime de termeni care uneori ne pot da batai de cap. Iata-i pe cei mai frecventi:
Raza vizuala – aceasta alaturare de cuvinte face referire la faptul ca in timpul pilotajului, trebuie sa vezi vehiculul pentru a-l putea controla in permanenta cu usurinta.
Controler/telecomanda/transmitator – toate aceste trei denumiri sunt folosite pentru a defini dispozitivul pe care-l utilizeaza pilotii atunci cand inalta drona, pentru a o controla. Are mai multe butoane ce trebuie intrebuintate in diverse scopuri, iar informatiile legate de ele le poti afla din manual.
Pitch – este un termen pe care il folosesc specialistii si nu numai pentru a indica unghiul la care modelul tau de drona poate sa urce si sa coboare.
Yaw – face referire la unghiul la care aparatul tau de zbor se poate intoarce pe orizontala.
Roll – vorbim aici de unghiul la care device-ul se poate intoarce pe verticala.
Autopilot – in eventualitatea in care ai un gadget suficient de performant, acesta va fi capabil sa ajunga singur in anumite puncte, fara a fi necesara menvrarea din controler sau smartphone. Acest lucru e posibil la modelele cu pilot automat, la care poti sa setezi anumite coordonate GPS pe care dispozitivul sa le urmareasca.
UAV/UAS – sunt abrevieri de la Unmanned Aerial Vehicle, respectiv Unmanned Aircraft System, care sunt denumiri folosite pentru vehiculele fara pilot.
Follow Me – in acest caz vorbim de una dintre functiile unei drone. Ea presupune urmarirea unei persoane sau a unui obiect, astfel incat sa fie simpla intoarcerea inapoi la baza.
Ready To Fly – este denumirea intalnita in cazul dronelor care sunt gata de zbor imediat dupa ce sunt scoase din pachet. Va trebui doar sa instalezi acumulatorul si sa te bucuri de ele.
Almost Ready To Fly – in aceasta categorie intra gadgeturile care mai au nevoie de anumite reglari suplimentare, dupa ce sunt scoase din ambalaj. Ele sunt de obicei modele pentru profesionisti, care si costa mai mult.
Quadcopter – termenul acesta e folosit pentru a defini un vehicul de zbor care are patru motoare.
Multicopter – e denumirea data aparatelor de zbor care au mai multe motoare (quadcopter – 4, hexacopter – 6, octocopter – 8).
Nano – acest cuvant il intalnim in dreptul dronelor de dimensiuni foarte reduse. Unele pot fi la fel de mici precum o insecta. Au doar cativa centimetri si sunt mai greu de observat.
Barometric Pressure Sensor – e o tehnologie care e utilizata pentru a da informatii cu privire la inaltimea la care se afla aparatul de zbor, cu ajutorul masuratorilor barometrice.
Gimbal – acest cuvant e folosit in dreptul accesoriilor de tip suport, care sunt capabile sa stabilizeze imaginea dronelor care sunt dotate cu camera foto-video, astfel incat rezultatele sa fie cat mai bune.
Return to Home – functie ce face posibila intoarcerea device-ului din locul din care a plecat, totul facandu-se cu ajutorul GPS-ului.
Sense And Avoid – aceasta tehnologie te scapa de anumite neplaceri, deoarece, prin intermediul unor senzori, drona ar trebui sa evite coliziunile cu alte aparate. Ai insa grija si tu, deoarece obstacolele mai mici nu le vede de fiecare data la fel de bine.
No Fly Zone – daca vezi undeva aceasta inscriptie, trebuie sa stii ca in zona respectiva nu este acceptat zborul cu drona, el fiind interzis de catre guvern.
Streaming video – in cazul in care aparatul pe care il cumperi are o astfel de functie, inseamna ca el e capabil sa transmita imagini in timp real cu ceea ce filmeaza de la inaltime.
Drone Reveal Shot – e o manevra de pilotare folosita in cinematografie. Ea presupune apropierea lenta de un subiect, pentru a creste suspansul. Se porneste de la o distanta mai mare, se apropie treptat si se trece pe langa tinta dezvaluind elemente din decor.
Tracking Shot – e un mod de a capta imagini in timp ce se merge paralel cu subiectul si pe unele variante e mai simplu de pus in practica, gratie functiei ActiveTrack.
Flying Upward – in acest caz vorbim de o tehnica de pilotaj folosita pentru a filma cadre care sa arate contrastul dintre subiect si ce se afla in jurul sau. Se porneste de desupra tintei si trebuie apoi sa ridici drona cat mai sus pentru a cuprinde cat mai mult din proximitate.
Certificat de navigabilitate/permis de zbor – e un act pe care trebuie sa il obtii de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana, daca doresti sa inalti de la sol un vehicul fara pilot care are mai mult de 15 kg. Va trebui sa depui o serie de acte si sa achiti o taxa pentru a putea apoi sa treci la actiune.
Asigurare RCA – da, si in acest domeniu e nevoie de o astfel de asigurare, insa nu mereu. Ea e necesara atunci cand aparatul de zbor pe care il detii are o greutate care depaseste 20 de kilograme.
Daca esti suficient de bine informat/a, cu siguranta lucrurile vor fi mai simple atunci cand vei intra in posesia unei drone profesionale (cateva exemple gasesti comparate de noi aici) si cu putin exercitiu vei reusi sa te bucuri cu adevarat de tot ceea ce poate oferi un astfel de device.
Daca nu ai gasit inca modelul potrivit, chiar daca ai cautat prin toate magazinele stationare, recomandarea pe care ti-o facem e sa te indrepti spre site-urile online care au la vanzare astfel de produse. Vei vedea ce gama de articole vasta exista si ce preturi accesibile sunt, mai ales in anumit perioade, cand sunt reduceri.