Trepiedul este un accesoriu pe care il intalnim tot mai frecvent. El nu lipseste din arsenalul de instrumente pe care le are un fotograf sau un creator de continut video si ajuta atunci cand lumina naturala e slaba, cand vrei sa eviti pozele incetosate, la cadre macro, la transmiterea de evenimente si asa mai departe. El trebuie fixat cat mai bine, pentru a fi stabil, dupa care va trebui sa te ocupi de setarile necesare pentru a obtine cadrul perfect.
Daca ai un trepied si vrei sa te bucuri de el la capacitati maxime sau daca urmeaza sa iti achizitionezi un astfel de accesoriu, in cele ce urmeaza iti vom spune cateva situatii in care el poate fi foarte util si cum anume sa-l folosesti.
Cand e nevoie de un trepied
La lumina naturala slaba – de multe ori vei fi pus/a in situatia de a dori sa faci poze atunci cand soarele apune/rasare sau cand afara e intuneric. Cand lumina natura nu ajuta prea mult, fotografiile ar putea avea de suferit. Un trepied, insa, te-ar putea ajuta, deoarece aparatul va sta pe un suport fix si iti va permite sa maresti timpul de expunere inainte de a poza si sa utilizezi o sensibilitate ISO ceva mai mica. Astfel, la final, rezultatele vor fi mult mai bune fata de cum ar fi fost daca ai fi tinut aparatul in mana.
Daca vrei sa eviti rezultate neclare – daca ti se intampla frecvent sa nu poti folosi fotografii ce ar fi trebuit sa aiba o buna claritate, din cauza faptului ca sunt miscate, atunci fara doar si poate vei avea nevoie de un astfel de produs, deoarece el permite asezarea aparatului intr-o pozitie fixa.
Cand vrei sa faci fotografii macro – un trepied poate fi mai util decat ai crede, in astfel de cazuri. El isi va dovedi eficienta mai ales atunci cand ceea ce vrei sa surprinzi sunt vietati foarte mici, de exemplu. Daca tii aparatul in mana si nu iti iese poza din prima, e posibil ca apoi sa fie mult mai greu sa mai gasesti tinta si sa o incadrezi la fel de bine. Un suport de acest fel iti va oferi stabilitate si posibilitatea de a lua rapid mai multe cadre si de a schimba la timp setarile dorite.
Daca pozezi mult in studio – daca ai un studio foto nu poti sa nu detii un astfel de produs. Este un “must have” pentru orice afacere de acest fel. Va fi deosebit de util si iti va usura mult munca, mai ales daca e vorba de imagini de tip portret.
Cand esti fotograf – daca iti castigi existenta din poze, atunci cu siguranta ai nevoie de un trepied. Sunt o multime de situatii in care va fi nevoie sa-l folosesti, de la nunti si botezuri, la conferinte si tot felul de alte evenimente.
Cand mergi in concediu – in astfel de situatii un suport pentru camera ar putea fi extrem de util. De multe ori poate ai vrea sa-ti faci poze in fata unor cladiri si parca nu ai vrea sa apelezi din nou la oamenii de pe strada. Sau poate mergi in locuri cu putina populatie si in anumite momente nici nu are cine sa-ti faca o fotografie. Ei bine, fixezi camera pe trepied, setezi timpul de declansare si vei obtine rapid rezultatul dorit. Apoi, nu uita ca poti folosi device-ul si din spatele dispozitivului, pentru a surprinde tot felul de peisaje, cladiri si asa mai departe.
Daca esti creator de continut video (vlogger) – cei care fac parte din aceasta lume stiu prea bine cat de util poate fi un suport pentru camera. El va putea fi reglat la inaltimea dorita de tine, pentru a te filma din diverse unghiuri si iti va permite sa te concentrezi la ceea ce faci si ce zici, fara a avea griji legate de cat e de stabil aparatul.
In eventualitatea in care vrei sa transmiti evenimente sau sa le inregistrezi – daca e necesar sa filmezi la anumite ocazii, poate fi foarte solicitant sa tii camera ore in sir in mana. Cel mai bine e sa ai un trepied care sa te ajute si cu ajutorul lui sa obtii imagini nemiscate, cat mai clare.
Cum folosesti un trepied
Daca vrei sa stii cateva informatii si in legatura cu modul in care trebuie folosit un astfel de articol, iata ce pasi trebuie sa urmezi:
Il montezi pentru a fi cat mai stabil – ai grija sa pozitionezi suportul pe o suprafata cat mai dreapta si sigura, astfel incat sa isi indeplineasca scopul si anume acela de a oferi imagini clare, nemiscate.
Fixezi camera – pozitionezi camera cu ajutorul capului de prindere aflat in partea de sus. Va trebui sa o insurubezi sau sa o prinzi in suport, in functie de cum anume e trepiedul tau. Asaz-o cat mai bine pentru a avea stabilitate buna si pentru a o putea opera simplu si rapid.
Pregatesti cadrul – acum e momentul sa vezi care e pozitia cea mai potrivita pentru aparat, astfel incat tinta sa fie surprinsa in cadrul dorit de tine. Vezi sa centrezi cat mai bine, sa nu tai din elemente importante sau sa prinzi detalii pe care nu le doresti.
Setezi efectele dorite – in functie de ce anume vrei sa obtii, foloseste efectul potrivit. Aceste setari depind de aparatul pe care il detii si de rezultatul final pe care il doresti. Oricum, camera fiind pe trepied iti va fi mult mai simplu sa jonglezi cu astfel de functii.
Setezi timpul declansator sau apesi pe buton daca stai in spatele camerei – daca vrei sa apari si tu in imagine, seteaza secundele in care vrei sa se faca poza, daca nu, din spatele aparatului apesi pe buton atunci cand crezi ca ai cadrul perfect.
Acestea sunt unele dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere cand vrei sa folosesti un trepied foto. Vei vedea ca arta fotografiatului e mult mai simpla atunci cand ai alaturi un astfel de ajutor de nadejde.