Camera auto trebuie instalata cu grija. Ea trebuie pozitionata astfel incat sa nu te deranjeze in timpul condusului si sa surprinda cat mai bine imaginile din trafic, si trebuie pregatita in detaliu de la prima utilizare, facand si setarile necesare pentru a te putea bucura de toate functiile pe care le ofera. Se manevreaza de catre sofer doar atunci cand masina nu se afla in mers si e de preferat sa se depoziteze in torpedou la finalul zilei.
Daca e momentul sa iti cumperi o camera auto pentru masina ta, vrem sa iti spunem cateva informatii din manualul de utilizare, care te vor ajuta sa-ti faci o idee cat mai clara asupra modului in care se foloseste un astfel de device.
Ce trebuie sa faci pentru inceput
In momentul in care ai intrat in posesia camerei auto, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa parcurgi cu atentie manualul. Nu exista unul universal, ci fiecare device in parte vine cu propria carte/brosura. De acolo vei afla tot ce te intereseaza, de la continutul pachetului, pana la ce face fiecare buton in parte si cum poti remedia anumite probleme care se pot ivi.
Unde instalezi camera
Locul in care alegi sa plasezi camera e deosebit de important. Ea trebuie instalata in asa fel incat sa nu iti perecliteze vederea in timpul condusului. De regula, se pozitioneaza in zona oglinzii, locul in care trec foarte bine si stergatoarele pentru a curata parbrizul, astfel incat sa se observe mereu totul foarte clar.
Apoi, tine cont de faptul ca un astfel de device nu se plaseaza in zonele unde ar putea opera airbag-ul, indiferent ca e vorba de cel al soferului sau al pasagerului.
Cablul care va alimenta camera trebuie sa ajunga din zona oglinzii pana la priza masinii, deci, ai grija pe unde ii faci traseul, astfel incat sa poti sa folosesti simplu si rapid toate comenzile pe care i le dai autoturismului. Daca optezi si pentru o camera pe spate, vei avea un cablu suplimentar care trebuie sa-ti traverseze autovehiculul, daca bineinteles nu ai ales o varianta wireless.
Ce trebuie sa faci de la prima utilizare a camerei
In momentul in care ai deschis camera, cel mai probabil va trebui sa faci o serie de setari (data, ora, locatie, format imagini, rezolutie etc.) si sa introduci cardul SD. De cele mai multe ori aceste dispozitive au nevoie de un astfel de accesoriu, deoarece au o memorie interna foarte mica. Dupa ce l-ai pozitionat in locul destinat, da-i o formatare, pentru a fi sigur/a de faptul ca totul e in regula.
Dupa ce ai setat cele necesare, camera ar trebui sa porneasca inregistrarea in bucla, imediat dupa ce este conectata la o sursa de alimentare.
Cum verifici daca device-ul inregistreaza
La orice camera e simplu sa iti dai seama daca ea functioneaza sau nu in timpul mersului. Vei avea aprins un LED de o anumita culoare, care indica acest fapt.
In plus, inainte de a pleca de pe loc, poti vedea si pe ecran daca iti apare inscriptia “REC” pe display, ceea ce va fi o confirmare a faptului ca totul e in regula.
Cine trebuie sa opereze camera atunci cand e necesar
In eventualitatea in care vrei sa faci anumite setari, sa reglezi camera, sa verifici pe ecran daca inregistreaza si asa mai departe, trage pe dreapta, opreste masina si ocupa-te de cele necesare. Nu este recomandat sub nici o forma sa operezi device-ul din pozitia de sofer, in timpul mersului.
Ce functii poate avea o camera si cum le folosesti
Functiile prezente pe un astfel de aparat sunt foarte importante, pentru a te bucura la maxim de tot ce poate oferi.
De exemplu, daca alegi sa cumperi o camera dubla auto poti alege un model ce sa iti ofere asistenta la parcare. Ce ai de facut este sa instalezi device-ul in mod corespunzator si sa ai un mic ecran pe care sa poti vedea ce se intampla in spate. Acesta poate fi al masinii sau al camerei pe care o vei utiliza pentru a filma bordul.
O alta functie interesanta e inregistrarea de urgenta. Ea se activeaza pur si simplu atunci cand masina resimte un soc mai puternic si salveaza intr-un dosar separat filmarile declansate in astfel de situatii. Ceea ce trebuie sa faci tu, de obicei, e sa stergi clipurile de care nu ai nevoie, pentru a face loc altora, deoarece ele in general nu se sterg de la sine cand folderul e plin, asa cum se intampla cu cele obisnuite.
Detectarea miscarii e o alta functie importanta. In momentul in care camera e conectata, ea porneste inregistrarile in momentul in care in fata ei sunt detectate miscari. E o functie utila mai ales atunci cand lasi masina parcata si vrei sa vezi ce se intampla in perioada in care nu esti prin preajma.
Ce faci cu camera dupa incheierea calatoriei
Daca vrei sa lasi in permanenta camera de bord conectata, gandeste-te bine daca e sau nu in regula sa faci asta.
O prima problema ar putea fi data de persoanele rau intentionate. Acestea au obiceiul de a studia masinile si de a vedea daca au obiecte de valoare care pot fi sustrase. Practic, masina ta poate fi o tinta pentru hoti, ceea ce probabil nu iti doresti. Cel mai bine ar fi sa deconectezi aparatul si sa-l depozitezi in torpedou pana la urmatoarea calatorie. Daca e vorba de opririle pe care le faci in timpul zilei, riscurile nu mai sunt la fel de mari.
Apoi, tine cont si de faptul ca un astfel de device consuma din bateria masinii, motiv pentru care nu e prea recomandat sa tii camera conectata pentru multe ore, mai ales in perioadele in care temperaturile sunt scazute si bateria se va descarca si mai repede.
Cam acestea sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere. Cauta camera potrivita si bucura-te de avantajele pe care ti le poate da.