Tot mai multi tineri sunt atrasi de vlogging, iar in zilele noastre e foarte simplu sa pui in practica o astfel de pasiune, deoarece canalele de YouTube sunt usor de deschis. Daca te afli la inceput de drum si vrei sa ai succes, ocupa-te cat mai serios de asta, alege cu grija subiectele pe care le abordezi, foloseste echipamente de calitate, pentru a crea continut, respecta cu un program care sa te ajute sa postezi cat mai des si pastreaza o relatie stransa cu abonatii. Totodata, ai grija la drepturile de autor, deoarece lipsa lor poate duce la inchiderea contului tau.
Te gandesti de ceva timp sa te apuci si tu de vlogging? Daca e asa, in continuare vrem sa-ti dam cateva sfaturi care te vor ajuta sa pornesti la drum facand lucrurile cat mai corect.
Asigura-te de faptul ca vrei si poti intr-adevar sa faci asta
Inainte de toate, trebuie sa te analizezi foarte bine si sa te asiguri de faptul ca esti intr-adevar o persoana potrivita pentru asta. Nu oricine se simte confortabil sa se filmeze si apoi sa publice in mediul online clipul realizat. Nu toti suntem persoane creative, care avem idei ce sa atraga publicul. Nu toti oamenii au carisma si nu toti sunt capabili sa creeze un continut original.
Esti pregatit pentru a fi vlogger atunci cand te simti relaxat sa vorbesti in fata unei camere, cand iti place sa spui multe despre tot felul de subiecte interesante, cand te pricepi la programe de editare sau cand doresti sa inveti sa faci asta. Aceste ultime aspecte sunt esentiale, deoarece orice clip postat are nevoie de modificari, de imbunatatiri si nu poate fi postat in forma lui bruta.
Totodata, ia in calcul faptul ca o astfel de expunere poate atrage si pareri negative. E foarte probabil sa primesti tot felul de comentarii jignitoare, sa fii subiect de gluma in randul colegilor si prietenilor, sa fii criticat de cei din jurul tau si asa mai departe. Aceste lucruri se intampla vrei nu vrei, indiferent de cat de bun ai fi. Nu poti niciodata sa multumesti pe toata lumea si daca stii ca astfel de comportamente venite din partea celorlalti te deranjeaza, in mod clar vloggingul nu este pentru tine.
Abordeaza subiecte cat mai interesante
Pentru a fi un vlogger de succes, pentru a porni la drum cu dreptul, trebuie sa intelegi foarte bine subiectele pe care le abordezi. Gandeste bine fiecare clip, astfel incat sa fie cat mai original si trateaza teme care sa fie cat mai interesante pentru publicul tau tinta.
De obicei, fetele creeaza continut legat de infrumusetare, relatii, povestile din viata lor sau fashion. Baietii in schimb merg de multe ori pe teme precum: provocari, gaming, prankuri, reactii la clipurile altor persoane sau tot felul de subiecte mai tehnice. Ai nevoie de idei cat mai interesante, dar care sa fie si potrivite pentru tine, pentru ceea ce iti place sa faci.
Daca vrei sa ai un continut de calitate, el trebuie sa fie realizat intr-un mod natural, sa iti placa sa vorbesti despre subiectele abordate, sa stapanesti informatiile date si sa iti faca placere sa editezi.
Ocupa-te in mod responsabil de miniatura si titlu
Aceste doua elemente ale unui clip sunt deosebit de importante. Titlul este cel care atrage cel mai mult, deoarece in functie de el sunt afisate rezultatele pe YouTube sau pe alte platforme. Incearca sa il alegi astfel incat sa fie cat mai interesant, dar si si corect pentru subiectul abordat. Spunem asta, deoarece nu de putine ori, vloggerii aleg anumite denumiri ale clipurilor doar pentru a atrage vizualizari.
Apoi, foarte importanta este si miniatura, mai exact imaginea care apare prima oara cand vezi un clip. Ea trebuie sa fie cat mai interesanta si de regula e realizata cu tot felul de efecte speciale si scris. Gandeste-o astfel incat sa fie atractiva pentru cei care dau de continutul tau si sa starneasca curiozitatea.
Posteaza dupa un anumit program
Daca vrei sa ai succes in vlogging, tine cont de faptul ca programul dupa care postez este foarte important. Abonatii la canalul tau nu vor aprecia inactivitatea, daca ea nu este anuntata dinainte si nu se bazeaza pe un motiv concret.
Pentru a reusi in acest domeniu, posteaza saptamanal si tine-te de ceea promiti celor care te urmaresc. Nu poti sa le spui toata saptamana abonatilor ca un clip nou apare vineri, iar apoi sa ii tot amani si sa faci asta peste 2-3 saptamani.
Foloseste echipamente potrivite
Inca de la inceput de drum trebuie sa fii constient de faptul ca trebuie sa investesti financiar in echipamente si aparatura. Pentru un continut de calitate, nu trebuie neglijata partea audio-video. Ai nevoie in primul rand o camera performanta, cu o rezolutie buna, dar si de un microfon care sa ofere un sunet puternic si clar.
Apoi, e foarte util sa ai la dispozitie cel mai bun softbox, pentru a controla cu usurinta lumina, un trepied care sa iti permita sa fixezi camera, surse de iluminare pentru a crea efectele dorite si orice altceva stii ca ti-ar mai putea fi de ajutor.
Daca abonatii tai sau potentialele persoane interesate nu vor vedea calitate si nu vor auzi totul cat mai clar, nu vor avea rabdare sa parcurga clipurile.
Pastreaza o relatie stransa cu abonatii
Un alt lucru important tine de relatia pe care o ai cu cei care te urmaresc. Acestia trebuie sa te simta prezent si iti vor dori atentia. Chiar daca esti foarte ocupat, fa-ti timp pentru a le raspunde la comentarii, pentru a le citi mesajele de pe retelele de socializare, pentru a-i informa cu privire la activitatea pe care o ai si asa mai departe.
Daca intalnesti comentarii de hate, nu raspunde in acelasi mod. Pastreaza-ti calmul, raspunde intr-un mod frumos sau chiar sterge comentariile care sunt jignitoare. Lasa-le pe cele negative, atata timp cat sunt constructive si sunt scrise in ideea de a te ajuta sa cresti.
Ai grija la drepturile de autor
Clipurile sunt facute pentru a fi postate pe YouTube. Aici trebuie sa ai foarte mare grija la drepturile de autor atunci cand folosesti muzica, imagini sau diverse filmulete. Informeaza-te cat mai bine cu privire la acest aspect si ai mare grija, deoarece daca nu respecti regulile platformei, contul tau poate fi inchis si toata munca ta poate fi in zadar.
Asadar, daca te consideri o persoana potrivita pentru YouTube, poti incepe chiar acum sa lucrezi la asta. Cumpara-ti din magazinele online echipamentele necesare si aparatura, pune-ti pe foaie ideiile si treci la treaba.