Daca te afli la inceput de drum in vlogging, in primul rand trebuie sa te analizezi si sa iti dai seama daca este sau nu potrivita pentru tine o astfel de activitate. Apoi trebuie sa achizitionezi cele necesare realizarii unor clipuri de calitate, sa inveti sa editezi filmuletele pe care le faci, sa te organizezi astfel incat sa stii ce vrei sa filmezi in viitor, sa uploadezi continuturile realizat pe YouTube sau alte platforme si bineinteles sa gasesti modalitati prin care sa iti poti promova canalul.
Este la moda in ultima vreme sa fii vlogger. O multime de tineri din Romania (si nu numai), se filmeaza in fel si fel de moduri, dupa care incarca pe diverse platforme continutul, impartasindu-l altor oameni. Daca si tu te gandesti la o astfel de optiune, e bine sa stii ca ai de urmat o serie de pasi:
Gandeste-te daca e ceva ce vrei cu adevarat sa faci
Trebuie sa fii constient de faptul ca vloggingul e o activitate ce presupune filmarea unor clipuri video si apoi distribuirea lor in mediul online, astfel incat sa fie vazute si de alte persoane. Ei bine, nu toata lumea se simte confortabil sa faca asta. Nu toti oamenii sunt relaxati in fata camerei, nu toti vor sa se expuna, sa vina cu detalii din viata lor personala sau sa fie recunoscuti cand merg pe strada.
Daca atunci cand te gandesti la aceste aspecte mentionate mai sus te simti inconfortabil, in mod clar trebuie sa iti indrepti atentia spre alte pasiuni.
Totodata, pentru a face parte din aceasta lume e necesar sa fii si o persoana creativa, care are tot felul de idei originale. YouTube-ul romanesc este plin de tineri de toate varstele, dar si adulti, iar ideea de a copia ceea ce fac altii nu este foarte apreciata.
Si mai este un aspect foarte important. Nu trebuie sa pui la suflet ceea ce iti spun ceilalti, daca e vorba de indivizi pe care nu ii cunosti si in care nu ai incredere. In online hate-ul este la ordinea zilei, iar persoane care te jignesc fara nici un motiv vei gasi la tot pasul. Daca de regula esti mai sensibil si crezi ca vei fi afectat de vorbele urate ale necunoscutilor, atunci e mai bine sa nu intri intr-o astfel de nisa.
Cumpara-ti aparatura necesara
Nu pot sa fii vlogger daca nu ai aparatura necesara cu care sa realizezi continutul dorit. Nimeni nu va sta sa se uite la un clip cu o calitate video foarte proasta sau sa asculte informatii care se aud foarte rau. Trebuie sa te informezi bine si sa iti achizitionezi toate cele necesare.
Da, poate nu iti permiti sa cumperi cea mai buna camera video, cel mai performant program de editare sau cele mai bune accesorii pentru lumini, insa, daca vei cumpara ceva decent, vei reusi sa obtii un continut care sa nu deranjeze din punct de vedere vizual si auditiv.
Sunt cateva elemente pe care trebuie sa le ai: camera foto-video, microfon, lumini, un softbox (plasarea softboxului trebuie facut in asa fel incat sa obtii efectele dorite) si trepiede care sa te ajute sa fixezi si sa pozitionezi echipamentele folosite.
Invata sa folosesti programele de editare
Clipurile care ajung sa fie publicate in mediul online de catre vloggeri nu sunt de obicei postate in forma lor bruta. Va trebui sa iti gasesti un program de editare care sa te ajute sa faci totul in asa fel incat sa adaugi diverse efecte speciale, care sa atraga publicul tau tinta.
Bineinteles ca programul respectiv te va ajuta sa decupezi partile pe care nu vrei sa le publici, pentru ca ai facut anumite greseli de exprimare, ai avut timpi morti, te razgandit in privinta unor aspecte etc., sa adaugi efecte vizuale sau sonore si asa mai departe.
Ia-ti timp pentru a gasi programul potrivit pentru tine, invata cum sa il folosesti si pune-ti in practica ideile.
Fa-ti o lista cu titluri pe care sa le dezvolti in viitor
Foarte important este si sa iti faci o lista ce sa contina titluri pe care vrei sa le dezbati in urmatoarele clipuri, lucruri pe care doresti sa le pui in practica. Astfel, iti vei da seama daca ai sau nu suficiente idei pentru a face si tu parte din lumea online-ului.
O astfel de actiune te va ajuta sa te organizezi mai bine si sa vii in atentia publicului tau cu subiecte interesante, cu tot felul de idei. Poti chiar sa iti intrebi urmaritorii ce vor sa mai vada la tine pe canal, sa ii rogi sa spuna ce subiect ar prefera din doua vizate de tine si asa mai departe.
Filmeaza-te si incarca pe YouTube clipurile realizate
Daca ti-ai analizat felul de a fi si ai ajuns la concluzia ca esti o persoana potrivita pentru a fi vlogger, daca ti-ai cumparat aparatura necesara pentru o astfel de activitate, daca ai invatat sa folosesti programele de editare si ai facut o lista cu lucruri pe care vrei sa le dezbati, inseamna ca e momentul sa treci propriu-zis la treaba.
Amenajeaza un cadru cat mai potrivit, ai grija ca si tu sa arati cat mai bine, filmeaza-te vorbind despre anumite subiecte sau facand diverse lucruri, editeaza ceea ce ai realizat si apoi, bineinteles, publica clipul pe canalul tau de YouTube sau pe alte platforme.
Gandeste-te la moduri prin care te poti promova
Ca in orice alt domeniu si aici promovarea este foarte importanta. Pentru inceput, ca sa iti cresti din notorietate, cel mai probabil va trebui sa investesti o anumita suma de bani in anunturi care sa fie distribuite pe retelele de socializare.
Apoi, daca intr-adevar creezi continut de calitate si ai lucruri interesante de adus in atentia publicului, promovarea va veni de la sine, prin urmaritorii pe care ai. Pentru asta insa, va trebuit sa gasesti modalitati prin care sa interactionezi cu ei cat mai mult, sa ii faci sa simta ca iti pasa de parerile lor si sa iei in calcul sfaturile date de ei, daca bineinteles esti de acord cu ele.
Urmareste acesti pasi si vei porni pe drumul vloggingului intr-un mod corect, care in cele din urma iti poate aduce succesul.