Activitatea de vlogging este una placuta si interesanta, insa inainte de a trece propriu-zis la realizarea de clipuri, trebuie sa iti pui o serie de intrebari pentru a vedea daca stii sau nu ce ai de facut. Trebuie sa iei in considerare cat de pregatit esti pentru asta, de unde iti vei lua ideile, ce aparatura iti este necesara, cum te comporti cand primesti hate, cum poti pastra o relatie stransa cu cei care te urmaresc si cat esti dispus sa pierzi in timpul tau pentru asta.
Daca vrei sa te apuci de vlogging, ar fi bine sa te analizezi putin inainte, pentru ti da seama daca esti sau nu o persoana potrivita pentru lumea online-ului. Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare si iti vei da seama de ele daca raspunzi la urmatoarele intrebari:
Cat de pregatit sunt pentru asta?
Nu orice persoana care isi doreste sa fie vlogger si reuseste. Pentru a patrunde in aceasta lume si pentru a fi o parte importanta a ei, trebuie sa ai carisma, sa fii o persoana creativa, prietenoasa, sa te simt confortabil cand esti in fata unei camere, sa iti placa sa editezi si sa pierzi multe ori in mediul online.
Daca toate aceste lucruri te caracterizeaza, atunci poate nu ar fi rau sa iti deschid un canal de YouTube, sa te gandesti la un anumit stil de abordare care sa fie potrivit pentru tine, sa creezi clipuri video, sa le editezi, sa le incarci pe anumite platforme si sa astepti reactii din partea publicului tau tinta.
De unde imi voi lua ideile?
Pentru a fi vlogger, trebuie sa vii cu o multime de idei de clipuri, care sa iti aduca cat mai multe abonati. De regula, foarte apreciate sunt ideile originale, insa, YouTube-ul fiind plin de creatori de continut din toate tarile, e destul de greu sa vii cu ceva unic.
Ce poti face este sa iti aduci macar un mic aport la o idee luata din alta parte. Totodata, daca stii ca te-ai inspirat de la un alt canal, nu sustine niciodata ca este ceea ce ai gandit tu. Pe YouTube sunt o multime de challenge-uri, nenumeroase clipuri precum: “Ce am in geanta”, “Smash or Pass”, “Parerea mea despre X” si asa mai departe. Si tu poti sa iti faci propriile filmari in care sa dai raspunsurile tale personale cu privire la astfel de subiecte.
Tine cont de faptul ca e important sa ai mereu la indemana o notita pe care sa iti treci ideile atunci cand iti vin, deoarece in mod cert nu vei fi la fel de inspirat de fiecare data.
De ce aparatura am nevoie?
Nu poti sa fii vlogger daca nu ai aparatura necesara pentru a face asta. Ai nevoie de echipamente si accesorii care nu doar ca iti usureaza munca, dar te si ajuta sa pui in practica activitatile care caracterizeaza aceasta nisa.
In primul rand, e absolut necesar sa ai o camera video. Fara ea nu vei putea sa realizezi continutul dorit. Apoi, chiar daca aceasta este dotata cu microfon, cel mai bine ar fi sa iti cumperi si unul suplimentar, de calitate mult mai buna, care sa permita inregistrarea unui sunet cat mai clar.
Mai departe, trebuie sa iei in calcul si eventualele accesorii. Cele mai importante sunt trepiedele, care iti vor permite sa asezi in propozitie fixa camera, dar si alte elemente precum luminile, softboxul etc. Aceste ultime articole trebuie alese cu grija si sunt un must have daca vrei sa pot controla lumina intr-un mod cat mai placut si profesionist.
Cum gestionez hate-ul?
Hate-ul este un termin des intalnit in mediul online, care face referire la manifestare urii fata de un anumit subiect sau persoana, prin cuvinte jignitoare si gesturi denigratoare. Oricare individ care se expune in mediul online va trece la un moment dat prin asa ceva. Niciodata nu vei reusi sa multumesti pe toata lumea, oricat te-ai stradui de mult. Oamenii mereu vor avea de obiectat, de comentat, de scos in evidenta defectele, de jignit si asa mai departe.
Ideea e ca trebuie sa te inveti sa gestionezi toate aceste aspecte negative si sa nu le lasi sa-ti influenteze viata sau modul in care faci vlogging. Hate-ul vine de regula de la persoane pe care nu le cunosti, deci, parerea lor nu ar trebui sa te afecteze. Ia in calcul criticile doar atunci cand sunt facute intr-un mod constructiv sau cand vin din partea persoanelor care intr-adevar iti vor binele.
Cum imi pastrezi o relatie apropiata cu abonatii?
Ceea ce tu creezi pe YouTube e un continut dedicat persoanelor care te urmaresc. Acestea te fac sa ajungi cunoscut, sa castigi o anumita suma de bani (daca iti monetizezi contul sau daca faci publicitate la anumite produse) si asa mai departe. Pentru asta, trebuie sa ai o relatie stransa cu urmaritorii tai.
Cum poti sa faci asta? In primul rand, interactionand cu ei la clipurile pe care le postezi. Lasa comentariile deschise, raspunde la cat mai multe dintre ele atunci cand ai timp si astfel oamenii se vor simti apreciati de tine. Totodata important e si sa pastrezi o legatura stransa cu ei pe Comunitate, daca ai disponibila aceasta functie care poate fi folosita doar de catre persoanele care au cel putin 10.000 de abonati.
Fiind vorba de mediul online, trebuie sa pui mare pret si pe interactiunea pe care o poti avea pe retele de socializare. Este foarte important sa fii prezent pe platforme precum Facebook, Instagram, Twitter etc. Acolo poti adresa intrebari urmaritorilor tai, poti sa raspunzi la ceea ce ei te intreaba, poti posta ce faci zilnic si asa mai departe.
Cat timp sunt dispus sa pierd cu vlogul?
Trebuie sa fii constient de faptul ca vloggingul e o activitate care necesita timp. Cel mai probabil nu vei reusi sa filmezi din prima, si va trebuie sa reiei anumite fraze, sa refaci anumite activitati, si vei observa ca un clip final de 10 minute va necesita, de multe ori, chiar si 1-2 ore de filmat, daca nu mai mult, in functie de complexitatea lui, de locatiile in care vrei sa mergi etc.
Totodata, va trebui sa aloci foarte mult timp si editarii. Va trebui sa stai ore intregi pentru a obtine o forma finala pe care sa o postezi pe YouTube. Si nu uita de ceea ce am amintit mai sus si anume de interactiunea cu abonatii. Si pentru aceasta trebuie sa iti iei zeci de minute dintr-o zi, pentru ca e un aspect important.
Ei bine, daca ai parcurs acest text si ai raspuns la aceste intrebari, probabil vei sti ce ai de facut mai departe.
In eventualitatea in care iti dai seama ca vrei sa cumperi echipamente si accesorii noi, recomandarea noastra este sa faci achizitia din mediul online. Poti alege dintr-o multime de camere video, vei gasi mult mai usor softboxuri, la un pret bun, dar si trepiede, lumini sau alte articole care te intereseaza.