Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Compozitia in fotografia de peisaj

Fotografia de peisaj se remarca prin culori, in armonie sau in contrast, si prin compozitie, adica prin modul in care elementele din cadru se completeaza pentru a transmite o poveste despre locul ilustrat in imagine. Desigur, subiectul spune povestea, dar aceasta poate fi relatata mai elocvent daca se tine cont de unele elemente de fotocompozitie.


1. Scara de reproducere a subiectului
O scena generala reda atmosfera zonei, fara insa a pune accentul pe ceva anume; este ca un rezumat al unei opere literare, care nu aminteste nimic despre impresiile ciitorului respectivei lucrari.


plan_general.jpg


Detaliile si fotografiile macro pun accentul pe impresiile de moment, pe emotiile sau pe sentimentele fotografului traite sau percepute in momentele declansarii camerei fotografice.


plan_detaliu.jpg


De cele mai multe ori insa, ambele abordari sunt necesare in fotografia de peisaj, asa cum introducerea si intriga sunt necesare in orice nuvela.


2. Liniile diagonale in cadru
Liniile diagonale dintr-o fotografie de peisaj are o pondere foarte importanta in ghidarea privitorului catre centrul de interes sau catre subiectul pe care fotograful doreste sa-l puna in evidenta.
O diagonala nu trebuie sa fie neaparat o linie reala; ea poate fi sugerata de un sir de obiecte, de o diferenta de contrast sau de textura.


diagonala.jpg


Doua sa mai multe linii diagonale, care converg catre un punct sau catre o zona din cadru sugereaza nu doar mobilitate, dinamica, dar simuleaza tridimensionalitatea, perspectiva.
Ar fi o greseala ca, o linie, mai ales diagonala, adica dinamica, sa atinga marginea cadrului, adica sa conduca privitorul spre exteriorul fotografiei, lasandu-l pe acesta sa se intrebe ce era lasat pe dinafara, in loc sa se concentreze pe ce se afla in cadru.


3. Forme geometrice
Formele geometrice pot fi ilustrate direct, de exemplu prin suprafete sau linii concurente, dar pot fi si sugerate prin incadrarea adecvata a unor detalii care sa sugereze triunghiuri, dreptunghiuri, etc.


triunghi.jpg


Includerea de forme geometrice in cadru, in special a triunghiurilor, creeaza senzatia de tridimensionalite.


4. Regula taieturii de aur
Regula taietura de aur sustine ca un cadru (fotografic) este impartit in doua parti, in mod armonios, daca intre suprafata mai mica si cea mai mare din cadru, este aceeasi proportie ca intre suprafata mare si intregul cadru. Taietura de aur a fost descoperita de greci, aplicata in sculptura si arhitectura si are valoarea de arpximativ 1,6. De exemplu, in fotografia de peisaj, cerul ar ocupa 2 cincimi iar pamantul 3 cincimi din cadru.


5. Incadrarea
Incercati sa scoateti din cadru tot ce nu este esential pentru povestea pe care doriti sa o prezentati privitorului fotografiei dvs. Orice element neesential distrage atentia de la subiectul pe care fotograful doreste sa il aduca in fata privitorului.


forme_geometrice.jpg


Pentru aceasta modificati distanta focala a zoom-ului sau, mai bine, faceti cativa pasi pentru a putea realiza o alta incadrare.

 < - Pagina precedenta ... Pagina urmatoare - >


Marian Gadea
octombrie, 2013
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate