Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Lomografizarea unei imagini in Photoshop

La inceputul anilor 90, un grup de studenti vienezi descopera, in timpul unei excursii in Praga, aparatul foto sovietic Lomo Kompact Automat si dezvolta un nou curent in fotografie: intstantanee, luate de la nivelul soldului, cu imagini neconventionale, de un farmec aparte. Curand acest mod de fotografie s-a raspandit in lume, a fost infiintata societatea lomografilor (Lomographic Society International) cu numeroase expozitii internationale, turnee, workshop-uri, ba chiar au fost stabilite "cele zece porunci ale lomografiei". In scurt timp lomografia s-a transformat intr-o afacere profitabila, camerele foto originale, fabricate in Rusia, ajungind la preturi neverosimil de mari.


Daca aparatele sunt atat de scumpe, cum putem realiza lomografii fara sa afectam grav bugetul familiei? Prin "lomografizarea" unei imagini in Photoshop. Lomografiile, din punct de vedere tehnic, au contrast ridicat, vignetate la colturi, culori diferite de cele din realitate si au granulatie vizibila.


1. Deschidem fotografia in Photoshop si adaugam un nou strat de ajustare (New Adjustment Layer), pe calea Layer -> New Adjustment Layer -> Brightness / Contrast.


lomography_00.jpg


Ajustam stralucirea si contrastul cu valori pozitive, in functie de imaginea aleasa (in exemplul de fata, in jur de 40).


lomography_01.jpg


2. Adaugam un nou strat de ajustare pe calea Layer -> New Adjustment Layer -> Hue/Saturation si crestem saturatia cu 15 - 20 sau mai mult, dupa caz.


lomography_02.jpg


In urma acestor prelucrari, imaginea are contrast sporit iar culorile foarte saturate.


3. In acest pas realizam vignetarea imaginii, cu ajutorul instrumentului Lasso Tool (tasta rapida L) si, cu butonul stang al mouse-ului apasat, tragem un oval, mai mult sau (preferabil) mai putin perfect, in zona centrala a cadrului, inchzind o selectie.


lomography_03.jpg


Pentru ca vignetarea sa nu fie net delimitata, aplicam o atenuare a marginii, prin intermediul instrumentului Feather (pe calea Select -> Modify -> Feather sau SHIFT - F6) si, pentru parametrul Feahter Radius alegem aprozimativ 1/10 din marimea in pixeli a laturii mari a imaginii noastre. Dar pe noi ne intereseaza marginilie cadrului si, prin Select -> Inverse (SHIFT-CTRL-I) selectam restul imaginii (fapt dovedit si de aparitia unui sir de "furnici umblatoare" pe perimetrul cadrului, alaturi de cel din centru).


lomography_04.jpg


Selectam stratul in care se afla imaginea (Background, daca nu ati modificat numele acestui strat) si efectuam o ajustare pe calea Image - > Adjustmens -> Level, prin deplasarea ursorului griului milociu spre dreapta, pana cand colturile se intuneca, similar unui obiectiv care vigneteaza sever.


lomography_05.jpg


Deselectam prin apasarea simultana CTRL-D.


4. Simularea granulatiei o realizam prin intermediul unui nou strat (obtinut pe calea Layer - > New -> Layer (SHIFT - CTRL - N), iar, pe calea Edit -> Fill, la parametrul Contents alegem 50% gri.


lomography_06.jpg


Mentinind selectat noul strat, aplicam un filtru gaussian de granulatie, pe calea Filter -> Noise -> Add Noise.


lomography_07.jpg


Vom folosi distributia gaussiana, pentru ca este aleatorie, si modul Monochromatic (altfel ar apare puncte colorate, neverosimile). Pentru cazul de fata am ales un nivel in jur de 30%


lomography_08.jpg


In caseta Layers ajustam parametrii Opacity si Fill, la procente in jur de 50%


In acest moment avem imaginea aproape lomografiata!


Daca gasim necesar, ajustam din nou filtrele aplicate anterior: Hue/Saturation si Brightness/Contrast si, cand suntem multumiti, reducem totul la un singur strat (Layers -> Flatten Image) si salvam capodopera!


lomography.gif

 


Alte tutoriale Adobe Photoshop - >

 © Calin-Stefan Ragalie
iunie, 2011
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Andrei Farcasanu - 04 Jul 2011, ora 21:31
Ai uitat un singur lucru la desccriere: ca lomografia se face EXCLUSIV pe film. Si fie ca ne place sau nu diferenta dintre film si digital se vede. Atat la imaginea final cat mai ales la sentimentul pe care il ai facand poze cu aparate pe film..

Dragos Matei - 21 Jul 2011, ora 13:42
Si mai e o mare diferenta: cred ca fotografia de mai sus nu respecta nici una din cele 10 porunci ale lomografiei ;-)

Gabriel Balaci - 21 Jul 2011, ora 18:35
Cred ca pentru un fotograf pasionat e mai interesant sa-si petreaca timpul facând fotografii decât in fata unui computer! Exista metode mai simple si mult mai rapide pentru a obtine astfel de efecte. De exemplu cu programul (gratuit!) "Virtual Photographer" de la Optik Verve Labs care propune o multime de filtre. In sfârsit mai multe site-uri ofera gratuit filtre si script-uri pentru Photoshop ce permit obtinerea de imagini in stilul Lomo, Holga, Polaroid etc. Le-am testat si sunt realmente excelente! Iata adresele : Virtual Photographer :http://www.optikvervelabs.com/default.asp http://www.fill-in.fr/2008/02/01/retouche-photo-numerique-selection-de-quelques-scripts-photoshop/ Holgaroid Generator : http://rawimage.deviantart.com/art/HolgaRoid-Generator-BW-73200097 Polaroid Generator : http://rawimage.deviantart.com/art/Polaroid-GENERATOR-V2-118854065 O precizare : scripturile se descarca din fereastra "Scripts" (lânga Calcuri) in Photoshop. Dupa aceea totul este automat. Va urez fotografii frumoase !!! Gabriel Balaci

titel dragomir - 28 Jul 2011, ora 08:43
Cred ca au dreptate, conceptul de lomo sa nascut pe film, si ar trebui sa ramana pe film. P.S. imi plac gunoaiele din imagine, desi in doua imagini apare imaginea cropuita.

Andrei Vasilescu - 30 Mar 2013, ora 06:55
O, Trabant, O, tempora!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate