Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Blitzurile Photoflex in fotografia de portret

Realizarea unui portret ne duce cu mintea la un studio mare, complicat si cu multe lumini. Totusi, acest tip de fotografie se poate realiza intr-o maniera foarte simpla, folosind doar un blitz, o umbrela si o blenda.


In situatia exemplificata in continuare vor fi folosite un blitz de studio Photoflex StarFlash 650Ws, umbrela Photoflex Umbrella 45 ADH, Silver Lined si o blenda Photoflex MultiDisc de 42 inch.


protoflex_01.jpg


Modelul de blitz folosit in acest caz este Photoflex Blitz StarFlash 650Ws SB-SFE650W, care are carcasa din aluminiu extrudat finisata cu vopsea cauciucata. Puterea este ajustabila, de la capacitatea maxima la 1/8, in 5 trepte. Este un blitz care se incarca foarte repede, momentul incarcarii complete fiind marcat printr-un semnal sonor, putand fi urmarit si pe un indicator vizual.


protoflex_02.jpg


Flash tube-ul de 650Ws de calitate superioara germana garanteaza o durata indelungata de utilizare.


protoflex_03.jpg


Lampa de modelare poate fi setata la putere maxima sau proportional cu lumina blitzului. De asemenea blitzul poate fi sincronizat direct, prin cablu sincron inclus sau prin functia slave. Sistemul de prindere pe stativ, care il include si pe cel montare a umbrelei, este sigur si usor de reglat pentru a compensa greutatea soft box-ului. El are un grad mare de inclinare de 170°.


protoflex_04.jpg


A doua componenta este Photoflex Umbrella 45 ADH, un kit format din stativ LS-B2214, articulatie AC-ALSWMTB, adaptor dublu AC-DUALSMKT si umbrela UM-ADH45, fiind recomandat pentru blitzurile externe ale aparatului foto. Pe patina adaptorului se pot monta doua blitzuri si doua transmitere radio.


protoflex_05.jpg


A treia compenenta este blenda Photoflex MultiDisc de 42 inch, kit format din stativ LS-B2214, brat adjustabil DL-BHOLDER si panou reflectorizant 5in1. Stativul se poate intinde pana la o inaltime maxima de 240 cm, iar bratul este ajustabil astfel incat sa poata fi folosit cu orice blenda. Panoul reflectorizant are 5 fete: difuzie, alb, silver, gold si softgold si are o dimensiune de 107 cm.


protoflex_06.jpg


Pentru a vedea cum se poate realiza iluminarea pentru un portret, vom urmari cateva etape din lectia foto de utilizare a acestui sistem de la Photoflex Lighting School, in care sunt abordate modalitatile de folosire corecta a umbrelei cu un blitz, utilizarea umbrelei ca lumina principala si folosirea umbrelei si a unei blende pentru umplere.


In prima faza a fost asezat blitzul pe suport si am aliniat partea superioara a umbrelei cu capul subiectului, iar stativul umbrelei directionat catre sectiunea de mijloc a subiectului. Desi aceasta modalitate de pozitionare a luminii pare cea mai indicata pentru a acoperi intreg subiectul, fotografia nu va transpune aceasta idee din cauza fizicii luminii. Deoarece blitzul este in centrul umbrelei, cea mai multa lumina va fi reflectata din aceasta parte, exteriorul ramanand slab iluminat.


In prima imagine de mai jos este exemplificata aceasta situatie prin pozitionarea sursei de lumina si a umbrelei cum a fost explicat mai sus, iar in a doua este aratata fotografia care a fost realizata cu aceasta amplasare a ansamblului.


protoflex_07.jpg


protoflex_08.jpg


Pentru a se obtine cea mai buna difuzie a luminii, blitzul ar trebui indreptat catre zona pe care o doriti luminata, folosind stativul pentru ghidare. Astfel subiectul se afla in centru, fiind iluminat complet. In plus, calitatea luminii este mult mai buna, datorita efectului de invaluire. Cu alte cuvinte, datorita faptului ca lumina trece peste si pe langa subiect, apare ca fiind naturala si nu atat de dura ca si cum s-ar folosi blitzul direct.


protoflex_09.jpg


In imaginea de mai jos se vad rezultatele acestei pozitionari care ilumineaza fata subiectului, atragand astfel atentia asupra acesteia.


protoflex_10.jpg


Prin modificarea distantei si pozitiei dintre subiect si sursa de lumina (blitz - umbrela) se pot obtine diferite efecte de iluminare. Departand sursa de lumina de subiect se obtine o lumina mai larga si mai uniforma. Astfel lumina este uniforma pe intreg subiectul, are o calitate mai buna, un contrast mai slab si se aseamana mai mult cu cea provenita printr-o fereastra larga si nu cu cea directa de la soare.


protoflex_11.jpg


protoflex_12.jpg


protoflex_13.jpg


Adugand o blenda in partea mai intunecata a modelului putem reflecta lumina spre zonele umbrite pentru a reduce din duritatea acestora, obtinandu-se astfel o lumina mai naturala. Astfel blitzul este pozitionat la un unghi de 45°, iar blenda Photoflex MultiDisc de 42 inch este plasata, cu suprafata alba, in partea dreapta.


protoflex_14.jpg


In aceasta situatie solutia cea mai buna a fost oferita de acest kit prin posibiliatea de alegere a unghiului cel mai bun de reflectie a luminii pentru a realiza fotografia.


protoflex_15.jpg


Rezultatul, care poate fi observat in imaginea de mai jos, este o reducere a raportului dintre umbre si lumini, ceea ce ofera un efect de lumina naturala.


protoflex_16.jpg


In speranta ca aceste informatii sunt de ajutor celor care doresc sa experimeteze cu fotografia de portret, va invitam sa obtineti mai multe informatii despre produsele Photoflex sau despre ultilizarea luminior de studio din lectiile de fotografie Photoflex.


Articolul a fost realizat cu sprijinul Photosetup, reprezentant Photoflex in Romania.


Marcella Dragan
iunie, 2010
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

nea Papy - 24 Jun 2010, ora 11:43
Foarte bine descris.Scurt si la obiect.

Cosmin Bumbut - 24 Jun 2010, ora 18:06
"Realizarea unui portret ne duce cu mintea la un studio mare, complicat si cu multe lumini. Totusi, acest tip de fotografie se poate realiza intr-o maniera foarte simpla, folosind doar un blitz, o umbrela si o blenda. " Acelasi tip de portret se poate realiza intr-o maniera si mai simpla si mai ieftina: un flash de buzunar pe baterii, declansat cu un cablu. In loc de umbrela o placa de polistiren vopsita argintiu/auriu. In loc de blenda - alta placa de polistiren. Probabil ca toti avem cite un flash in geanta foto. Ca sa nu mai zic de nenumaratele posibilitati pentru iluminarea continua.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate