Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Adobe CS5 - prima impresie

Cu ocazia aniversarii a 20 ani de la lansarea primei versiuni Adobe Photoshop, compania Adobe a lansat Adobe Creative Suite 5 (Adobe CS5) care include si Adobe Photoshop aflat la a 12-a versiune. Adobe Creative Suite 5 cuprinde nu mai putin de 14 produse la care se adauga patru servicii on-line.


1. Adobe CS5 pe 64 biti
Pentru a putea lucra pe 64 biti, programul a trebuit rescris de la 0. Pentru utilizator, aceasta inseamna compatibilitate cu ultimele versiuni de Windows sau Mac OS, posibilitatea de a deschide fisiere de peste 4 GB si o viteza de lucru mai buna (un spor de viteza intre 10 si 40%, in functie de dotarile calculatorului de lucru). Din pacate, nu toate instrumentele incluse pot lucra pe 64 biti, cum sunt Variations sau Lightning Effects, iar dintre filtrele puse la dispozitie de terti, inca si mai multe! Putem relansa Photoshop CS5 in modul 32 biti pe calea File->Get Info.


2. Mini Bridge
Mini Bridge reprezinta programul pentru vizionarea rapida a fotografiilor si aflarea unor informatii esentiale, cum ar fi: localizarea fisierelor, date din EXIF, cuvinte cheie si filtre de regasire a imaginilor, de exemplu pe cele realizate intr-o anumita zi sau cu un anumit obiectiv.


minibridge.jpg


Si versiune anterioare de CS includ versiuni de navigatoare Bridge, dar in CS5, Mini Bridge este mai mic si apare inclus intr-un panel Photoshop, permitind navigarea printre imagini fara inchiderea programului de editare. Mai mult, imaginile pot fi pur si simplu trase din Mini Bridge in aria de editare pentru deschidere, iar, prin selectii multiple, pot fi aplicate comenzi asupra unui numar de fisiere.
Panourile pot fi personalizate de utilizator, pentru a putea avea la dispozitie orice intrument gaseste necesar.
Imaginile pot fi deschise in vederea editarii in PhotoShop sau in alt program de editare (Lightroom sau Aperture).


3. Content Aware Fill
Noul instrument a fost cel mai intens promovat inainte de lansarea oficiala a Adobe CS5. Content Aware Fill, ce pare a fi o combinatie intre instrumentul Patch si pensula Spot Healing, examineaza informatiile din jurul selectiei, pe care o inlocuieste cu pixelii adecvati. In versiunile precedente, folosind intrumente precum Clone sau Patch sau pensule Spot Healing, editorul putea realiza acelasi lucru daca spatiul din jurul zonei de indepartat avea un aspect uniform. Acum, Content Aware Fill inlocuieste si zone "mai agitate".


Cum se foloseste? Se creaza o selectie cu instrumentele de selectie (de ex. Lasso sau Marquee) si, cand se apasa tasta "Delete", CS5 afiseaza o fereastra de dialog in care se poate selecta noul instrument si apoi "OK".


IMG_1369ab.gif

Stergerea stalpilor de electricitate din coltul dreapta - sus a imaginii.


Utilizarea este simpla si, desori, rezultatele sunt impecabile! Content Aware Fill nu este, in toate situatiile infailibil... In unele situatii apar frecvente erori de umplere, mai ales daca zona din jurul obiectului ce trebuie scos, contine informatie insuficienta.


4. Rafinarea selectiilor
Photoshop CS5 avanseaza cu inca un pas pe drumul obtinerii unor selectii cat mai corecte prin aparitia instrumentului "Refine Edges", prin care editorul poate face ajustari de finete ale mastilor de selectie.


refine_edges.jpg


Noul instrument detecteaza marginile selectiei in mod inteligent ("smart") pe o distanta ajustabila de utilizator. Marginile de selectie pot fi ajustate in privinta netezimii, a tranzitiei si a contrastului. De asemenea, este disponbila functiunea de indepartare a pixelilor de alta culoare, accidentali selectati pana in aceasta etapa.


5. Camera Raw 6
O data cu noua versiune de Photoshop, avem la dispozitie si o noua versiune de convertor RAW, ajuns acum la versiunea a sasea.
Camera RAW 6 suporta fisiere brute produse de peste 275 camere foto digitale si introduce un nou motor de reducere a zgomotului din imagine. In plus, utilizatorul poate ajusta aspectului zgomotului din imagine, pentru a reproduce aspectul granulatiei din filmele argentice. Camera RAW 6 permite corectarea aberatiilor optice ale obiectivelor (aberatii cromatice, aberatii de sfericitate si vignetare).


ACR_6.gif

Reducerea zgomotului in Adobe Camera RAW 6
dintr-o imagine RAW la ISO 3.200


Utilizatorul poate folosi corectiile generale sau corectii specifice, un anumit corp de camera si un anumit obiectiv. Mai mult, compania Adobe incurajeaza utilizatorii sa faca publice profilele specifice (corp + obiectiv), pentru uzul comunitatii internationale. Realizarea de profile specifice este posibila si prin aplicatia de sine statatoare Adobe Lens Profile Creator.


6. HDR
Amatorii de fotografie HDR au acum la dispozitie un instrument perfectionat, care dispune acum si de optiunea de a elimina micile decalari ale subiectelor din fotografiile din care se va compune imaginea HDR.


HDR_toning.jpg

Corectii disponibile in fereastra HDR Toning


In plus, apare instrumentul HDR Toning, cu ajutorul caruia se pot realiza imagini asemanatoare celor HDR (obtinute din mai multe expuneri), dar plecind de la o singura expunere. Utilizatorul are la dispozitie cursoare pentru alterarea marginilor, a tonurilor si culorilor, a detaliilor, etc.


7. Instrumentul Puppet Warp
Adobe CS5 lanseaza un nou instrument: Puppet Warp, probabil botezat astfel datorita asemanarii cu miscarile membrelor articulate ale papusilor.
Cu ajutorul acestui intrument, utilizatorul alege cateva puncte fixe si apoi, tragind elementul de modificat, acesta se indoaie sau indreapta, ca o bara de cauciuc, in functie de efectul dorit.


puppet_warp.gif

Deformarea unei frinze lacelolate cu Puppet Warp.


Daca, de exemplu, mana unui fotomodel nu este acolo unde am fi dorit, se selecteaza mana rau pozitionata si, prin intermediul unui nou strat si a instrumentului Puppet Warp este trasa in pozitia corecta.


8. Noi pensule
In grupa pensulelor au aparut modificari semnificative, atat prin aparitia de noi forme, cat, mai ales, din posibilitatea de a "amesteca" culorile intr-un mod asemanator cu amestecarea culorilor de ulei, pe o paleta de desen (Mixer Brush Tool). De asemenea, paleta de pensule (Brush Palette) a fost reproiectata, acum avind si un buton prin care pensulele modificate pot fi aduse la valorile initiale (Restore to Original Size).


9. Alte perfectionari
In urma analizarii sugestiilor utilizatorilor, compania Adobe a implementat peste alte 100 perfectionari, cum ar fi:
- salvarea de fisiere JPEG pe 16 biti,
- adaugarea optiunii de "indreptare" a orizontului la Rigla (Ruler Tool),
- posibilitatea afisarii de griduri dupa regula treimilor in instrumentul Crop,
- acum pipeta (Eyedropper) poate stoca un numar nelimitat de puncte,
- posibilitatea de a insera un text personalizat pentru marcarea fotografiei (watermark),
- instrumentul de accentuare a detaliilor dispune acum de optiunea de a proteja detaliile fine din fotografie,
- extinde colaborarea on-line prin posibilitatea de a expune imaginea pe Internet si de a obtine, direct in Photoshop CS5, opiniile vizitatorilor,
- extinderea paletei 3D si aparitia paletei Repousse, prin care este posibila extrudarea obiectelor direct in CS5, fara a fi nevoie de transfer in 3D Studio Max, de exemplu,


10. Concluzii
Compania Adobe aduce, ca de altfel in fiecare noua versiune a programului Photoshop, noi instrumente si perfectionari la cele existente.
Intstrumentele noi, precum Content Aware Fill, HDR Toning, Refine Mask, imbogatesc arsenalul aflat la dispozitia editorului creator.
Instrumentele perfectionate usureaza munca, reducind timpul necesar pentru a efectua o anume modificare.
Aparitia paletei Repousse ne scuteste de achizitia programelor dedicate pentru prelucrari 3D.


E prea devreme sa putem emite concluzii intemeiate in privinta noului program.
Totusi am descoperit unele lucuri care mi-au placut:
- opereaza pe 64 biti,
- corectie imbunatatita a reducerii zgomotului in Adobe Camera Raw,
- selectie mai precisa si mai rapida cu Refine Edge si Smart Radius,
- capacitatea de a compensa aberatiile optice in mod specific pe corp de camera + obiectiv,
- inlaturarea obiectelor nedorite mai simpla prin instrumentul Content Aware Fill,
- fara modificari radicale la nivelul interfetei grafice, trecerea la CS5 fiind foarte simpla.


Ce nu mi-a placut:
- pretul ridicat pentru versiunea intreaga, dar mai convenabil pentru upgrade,
- majoritatea plugin-urilor sunt pe 32 biti, dar speram ca vor fi reproiectate rapid,
- sporul de viteza a noii versiuni este contestat de unii testeri.

 Calin-Stefan Ragalie
mai, 2010
© Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Ancuta T. - 11 May 2010, ora 13:43
Bun! Si o intrebare: in Ro, cine ofera upgrade?

Ion GEORGESCU - 13 May 2010, ora 09:42
doar pentru apple merita upgrade-ul sau licenta full, datorita platformei x64.. bravo Adobe. pros knows why :)

mihai moiceanu - 13 May 2010, ora 17:31
Buna trecere in revista. Upgrade se poate cumpara on line.

Zuzu Cata - 09 Sep 2010, ora 20:43
Este versiunea RO!!!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate