Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Crearea de fotografii 3D

Fotografia in prezent este din ce in ce mai axata pe tridimensionalitate. Ca fotografi, incercam prin lumina sa combatem imaginile "plate", evidentiind formele subiectului intr-un mod cat mai frumos si mai potrivit.
Fotografia 3D se bazeaza pe capacitatea creierului de-a interpreta formele, dimensiunile, pozitia in spatiu a subiectului, folosind 2 expuneri usor decalate. Pentru aceasta, ochii nostrii sunt departati usor unul de celalalt, pe o distanta de aproximativ 6cm. Astfel, lumea din apropierea noastra apare a fi tridimensionala, si putem aprecia distanta dintre noi si obiectele din jurul nostru destul de usor.


Realizarea expunerilor necesare
Contrar opiniei multora, nu este de ajuns sa facem 2 expuneri la distanta de 6 cm intre ele. Pentru a intelege de ce, sa ne gandim ca urmarim un peisaj (un munte) aflat la 4 - 5 km distanta de punctul nostru de statie. 2 expuneri spatiate la 6 cm practic nu inseamna nimic. Sau un alt exemplu este in fotografia macro, unde distanta intre aparat si subiect este de cativa centimetrii. Spatierea de 6 cm poate insemna un unghi destul de mare intre cele 2 imagini, rezultatul fiind nul. Atunci, pentru a obtine rezultate optime, trebuie sa intelegem modul de functionare al mecanismului de interpretare 3D al creierului nostru.
Pentru aceasta sa ne folosim de imaginea urmatoare:


imagini_3d_01.jpg


Dip - Distanta inter-pupilara (media in jur de 60 mm)
Ds - Distanta subiectului


Creierul interpreteaza ca fiind tridimensional un obiect nici prea departe de ochi (Ds foarte mare), dar nici prea aproape (Ds foarte mic). Subiectul trebuie sa se afle la o distanta optima de ochi. Daca subiectul este prea departe, imaginea vazuta de fiecare ochi va fi aceeasi si va fi interpretata ca fiind plata.
De asemenea, daca subiectul este foarte apropiat, imaginile obtinute de ochi vor fi prea diferite, imaginea devenind neclara, elementele ei suprapunandu-se peste alte elemente din jur.


Pentru a obtine o imagine corecta din acest punct de vedere, procedam in felul urmator. In mod empiric putem lua Ds ca fiind intre 3 si 5 metri (vom lua 5 metri). Relatia de calcul a raportului de tridimensionalitate este, in acest caz:


imagini_3d_02.jpg


Acum, folosindu-ne de acest raport, putem sa calculam distanta intre 2 cadre necesara pentru o vizualizare corecta.


Sa presupunem ca dorim sa fotografiem o scena care se afla la foarte mare distanta de noi (sa zicem la 1km). Pentru a obtine o imagine 3D potrivita, vom calcula in felul urmator:


imagini_3d_03.jpg


Pentru a realiza o imagine 3D din 2 expuneri in acest caz, procedam astfel:
1. Din pozitia in care ne aflam facem incadrarea subiectului. De asemenea, toate reglajele aparatului foto le comutam pe manual (folosirea functiei Auto nu va genera rezultate satisfacatoare), si apoi facem prima expunere.
2. Ne departam, paralel cu subiectul, pana la distanta de 12m (valoarea obtinuta din calcule). Refacem incadrarea subiectului si verificam focalizarea corecta. Apoi facem a doua expunere, folosind setarile de la prima expunere.
3. Daca posedam o camera digitala, verificam alinierea corecta a celor 2 imagini. Diferenta dintre ele ar trebui sa fie destul de mica, subiectul principal sa nu prezinte deplasari pe orizontala/verticala (acest lucru ar indica facptul ca am facut reincadrarea in mod defectuos
Observam distanta mare necesara intre cele 2 expuneri. La fel vom proceda si in cazul in care vom fotografia ceva foarte apropiat, macro (in acest caz vom lua in considerare distanta dintre punctul nodal al obiectivului si subiect).


Transformarea expunerilor separate intr-o imagine 3D red/cyan (anaglyph)
Pentru aceasta vom folosi aplicatia Stereo Photo Maker, disponibila pentru descarcare gratuita la adresa: http://stereo.jpn.org/eng/stphmkr/index.html
Transformarea se face in felul urmator:
1. Alegem optiunea Open Left and Right Images pentru a incarca fotografiile corespondente ochiului stang si drept
2. Din bara de meniu alegem Color Anaglyph care transforma instantaneu cele 2 imagini intr-o imagine 3D anaglyph ce poate fi vazuta cu ochelari speciali (cu lentile Red/Cyan).


imagini_3d_04.jpg


Imaginea de mai sus a fost executata in acest mod,
distanta dintre camera si subiect fiind cam 1m, am calculat
distanta dintre cele doua expuneri la 1-2cm.


De asemenea, putem obtine acest efect si cu programul Adobe Photoshop, astfel:
1. Incarcam ambele imagini in Photoshop
2. Selectam imaginea destinata ochiului drept (Ctrl+A) si o lipim ca layer nou pe a doua imagine (Ctrl+V)
3. Cu ajutorul instrumentului Move Tool, aliniem aproximativ cele 2 layere.
4. Pe layerul de deasupra (imaginea destinata ochiului drept) facem click dreapta - Blending Options; Aici cautam cele 3 casute RGB si de-bifam casuta corespunzatoare culorii Rosu.


Am obtinut o imagine ce poate fi vizualizata cu ochelari speciali Red/Cyan.


© Erdei Rudolf Eduard
martie 2010
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Popescu Cristian - 03 Mar 2011, ora 13:56
Nu prea am inteles. Alfa este o valoare fixa de 83,3 cm intotdeauna ? Distanta interpupilara Dip este aceeasi cu distanta dintre cele doua cadre necesare pentru 3D ?

vlady bc - 13 Apr 2011, ora 18:36
Waw! Excelent! Am incercat si mi-a iesit. Multumesc foarte mult.

Andreea Plesa - 18 Nov 2011, ora 14:15
in a doua formula Dip = ... ? Mai dus scrie ca Dip e distanta inter-pupilara aprox. 60mm!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate