Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotocompozitia - simbolismul formelor

Datorita faptului ca fotografia reduce spatiul inconjurator, tridimensional, la doua dimensiuni, volumele din spatiul real sunt redate ca forme, suprafete geometrice.
Vederea oculara, stereoscopica, permite distinctia inclusiv pe adancime, pe cand, in fotografie, formele sunt rezultatul atat al obiectelor reale din mediu, dar si prin alaturarea a doua sau mai multe suprafete, prin goluri, prin pete de culoare, etc.


Semnificatia formelor este puternic dependenta de bagajul cultural al privitorului.
Rolul fotografului este de a descoperi in lumea reala si de a transpune in fotografiile sale formele cu semnificatie cat mai larg acceptata, in concordanta cu ideea care sta la baza


1. Cercul
Cercul este considerata forma cea mai stabila, caruia i s-a atribuit o semniificatie aproape magica, inca din Antichitate. Cercul inspira stabilitate, echilibru, armonie, absenta oricarei tensiuni, iar forma sa atrage si tine captiva atentia privitorului.


forme_01.gif


Plasarea unui cerc in centrul imaginii trebuie atent evaluata, deoarece privitorul practic va ignora spatiul ne-inscris in cerc. Un cerc mai mic sau plasarea lui laterala, reduce partial puterea de captura, iar privitorul se va orienta in cadru in raport cu centrul cercului.


2. Ovalul
Deformarea cercului sub forma de oval, aduce o nota de dinamism, cu atat mai accentuata cu cat deformarea este mai pronuntata si cu cat axa mare a ovalului se apropie de verticala.


forme_02.gif


Privitorul tinde sa atribuie ovalului doi centrii de interes, aflati in echilibru si contradictie daca ovalul este o elipsa, sau cu o pondere mai mare centrului aflat in varful cu cea mai mare de curbura (un oval de forma unui ou).


3. Patratul
Ca si cercul, patratul inspira o puternica senzatie de echilibru, simetrie si calm, daca laturile sale sunt paralele cu laturile cadrului fotografiei. Patratul semnifica elevatie si chiar spiritualizeaza subiectul.


forme_04.gif


Din contra, daca laturile patratului nu sunt paralele cu laturile cadrului, senzatia este contrara: dezechilibru, miscare, tensiune, datorita formei care sugereaza tendinta de rasturnare.


4. Triunghiul
Simbolistica atribuita triunghiului depinde de raportul acestuia cu marginile cadrului.
Un triunghi cu baza paralela cu latura inferioara a fotografiei si varful in sus, inspira stabilitate, inaltare, elevatie. Un triunghi cu baza mare paralela cu latura superioara si cu varful indreptat in jos, din contra, sugereaza amenintare, insecuritate, pesimism, apasare, neliniste, chiar disperare.


forme_03.gif


Un trigunghi ascutit, cu baza orientata spre una din laturile verticale ale cadrului si cu varful spre latura opusa, sugereaza un drum, un traseu, o cale, pe care privitorul o parcurge pentru a urmari povestea din fotografie.


5. Dreptunghiul
Desi este tot o forma simetrica, dreptunghiul creeaza unele tensiuni, datorita asimetriei sale.


forme_05.gif


Dispus orizontal, inspira liniste, repaus, echilibru, chiar raceala.
Asezat vertical, dreptunghiul sugereaza dinamism, forta, chiar dramatism, mai ales daca este fotografiat in contraplonjeu, cand forma sa devine trapezoidala.

 < - Pagina predecenta . . . Pagina urmatoare - >

 Marian Gadea
februarie, 2010
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

d victor - 09 Feb 2010, ora 22:12
foarte tare !!! ai perfecta dreptate! multumesc pentru acest mic training!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   azi, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate