Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Despre P.A.S.M.

Un acronim intalnit aproape pe toate camerele foto digitale moderne este "P.A.S.M." sau "P.A.T.M".
Acronimul vine de la:
- P - program
- A - Aperture - prioritate de diafragma
- S - Shutter / T - Time - prioritate de timp de expunere
- M - Manual - expunere manuala.


In functie de producator, acest acronim poate suferi variatii, dar isi pastreaza semnificatiile. De exemplu Canon foloseste prescurtarea "P.Tv.Av.M.", unde "Av" inseamna "Aperture value" si "Tv" - "Time value".


pasm_02.jpg


Rotita principala la Canon EOS 500D aflata in pozitia M


1. Modul Program
In modul Program (P) procesorul camerei foto determina automat timpul de expunere si diafragma de lucru, in functie de luminozitatea subiectului.
Cum se foloseste?
Se selecteaza pozitia P a rotitei principale de selectie.
Se indreapta aparatul spre subiect si se apasa butonul declansator jumatate de cursa
Colimatoarele de autofocalizare (AF) clipesc in dreptul subiectului / subiectelor asupra carora s-a realizat punerea la punct, iar in vizor se aprinde LED-ul de confirmare a punerii la punct.
Timpul de expunere si diafragma calculata de procesorul camerei sunt afisate in vizor (eventual si pe ecranul LCD de stare). Daca timpul de expunere afisat este foarte mare, diafragma afisata este cea maxima permisa de obiectivul cu care se lucreaza si daca aceste valori sunt afisate intermitent, inseamna ca luminozitatea subiectului este prea mica si fotografia va fi subexpusa. Pentru corectarea situatiei, fotograful trebuie sa foloseasca un ISO mai mare sau sa activeze blitzul.


Daca, din contra, timpul de expunere afisat este cel mai mic permis de aparat, diafragma este inchisa la maxim si valorile lor sunt afisate intermitent, inseamna ca luminozitatea subiectului este prea mare iar fotografia va iesi supraexpusa. Pentru corectarea situatiei fotograful trebuie sa foloseasca un ISO mai mic sau sa adauge un filtru gri-neutru pe obiectiv.


pasm_02.jpg


Cadru de strada, fotografiat cu Panasonic GH-1
cu obiectiv Leica G Vario 14 - 140 mm f:4 - 5,8.
Am folosit modul Program (camera a determinat automat
parametrii de expunere: timp 1/80 sec, f:5,7).


Dupa afisarea perechii timp de expunere - diafragma, fotograful poate modifica perechea propusa prin rotirea unei rotite de control (in functie de model). Prin rotirea intr-un sens, timpul de expunere se diminueaza iar diafragma se deschide, pentru a mentine constant indicele de expunere. Prin rotirea in sensul opus, timpul de expunere creste iar diafragma se inchide, mentinind, de asemenea, indicele de expunere. In acest mod, fotograful poate adapta parametrii de expunere la subiectul fotografic; de exemplu, un subiect aflat in miscare, poate necesita un timp de expunere mai scurt, pentru o fotografie clara, sau, in fotografia de portret, putem alege o diafragma mai deschisa, care sa separe mai bine subiectul de fundal.


2. Modul Prioritate de timp de expunere
Prin pozitionarea rotitei de selectie a modului de functionare in pozitia T (Tv sau S), fotograful poate sa stabileaza un timp de expunere iar procesorul camrei sa claculeze automat diafragma de lucru, in functie de luminozitatea subiectului. In practica, vom alege un timp de expunere mai scurt daca subiectul nostru se afla in miscare si sa "inghetam" miscarea; din contra, un timp de expunere mai lung va permite obtinerea de contururi flou.


Pentru a ajusta timpul de expunere la valoarea dorita, rotim rotita de control spre stanga, pentru valori mai mari, respectiv spre dreapta pentru timpi de expunere mai scurti (este posibil ca la unele modele aceasta functie sa fie inversata). Ducem aparatul la ochi si apasam pe jumatate butonul declansator. Camera determina planul de focalizare si diafragma de lucru, pe care o afiseaza in vizor.


pasm_01.jpg


Cadru de strada, fotografiat cu Panasonic GH-1
cu obiectiv Leica G Vario 14 - 140 mm f:4 - 5,8.
Am folosit modul prioritate de timp de expunere (1/100 sec)
iar camera a calculat diafragma de lucru (f:4).


Daca diafragma calculata atinge valoarea maxima permisa de obiectivul utilizat iar afisarea este facuta intermitent, inseamna ca timpul de expunere dorit de noi este prea scurt iar imaginea va fi subexpusa. Va trebuie sa alegem timp de expunere mai lung, sa folosim o sensibilitate ISO mai mare sau sa activam blitzul.


Daca, din contra, diafragma calculata atinge valoarea minima permisa de obiectiv si este afisata intermitent, inseamna ca timpul de expunere este prea mare, iar imaginea va fi supraexpusa. Va trebui sa scurtam timpul de expunere, sa reducem sensibilitatea ISO sau sa atasam un filtru gri-neutru.


3. Modul Prioritate de diafragma
Prin pozitionarea comutatorului modurilor de functionare in dreptul reperului A / Av, fotograful poate sa stabileasca o diafragma de lucru, iar procesorul camerei sa calculeze automat timpul de expunere, in functie de luminozitatea subiectului. Vom alege o diafragma mai deschisa, daca suntem interesati in separarea planurilor din cadrul ales (profunzime de camp redusa), de exemplu in fotografia de portret; din contra, vom alege o diafragma inchisa, daca ne intereseaza o profunzime de camp cat mai mare (de exemplu in fotografia de peisaj sau in macrofotografie).


Dupa selectarea modului de functionare adecvat, rotim rotita de control inspre stanga pentru a deschide diafragma, sau spre dreapta, pentru a inchide diafragma (este posibil ca functiile sa fie inversate la unele modele). Ducem aparatul la ochi, incadram si apasam pe jumtate declansatorul. Camera va determina distanta de punere la punct iar procesorul va afisa timpul de expunere necesar pentru nivelul de luminozitate al cadrului.


pasm_04.jpg


Peisaj fotografiat cu Panasonic GH-1
cu obiectiv Leica G Vario 14 - 140 mm f:4 - 5,8
Am folosit modul prioritate de diafragma (f:4), pentru a
miscsora campul de profunzime al obiectivului setat la focala
mica (14 mm) iar camera a calculat timpul de expunere (1/320 sec).


pasm_07.jpg


Peisaj fotografiat cu Canon EOS 40D si obiectiv
Canon EF 70 - 200 L USM.
Am folosit modul prioritate de diafragma (f:4), pentru a
miscsora campul de profunzime al obiectivului setat la
focala mica (70 mm) iar camera a calculat timpul de expunere (1/20 sec).


Daca timpul de expunere va fi cel maxim permis de camera noastra foto iar afisajul va fi realizat intermitent, inseamna ca diafragma aleasa de noi este prea inchisa pentru luminozitatea subiectului iar fotografia va fi subexpusa. Pentru a corecta expunerea putem mari sensibilitatea ISO, deschide diafragma sau activa blitzul si repeta expunerea.


Daca timpul de expunere afisat va fi cel mai mic permis de camera noastra foto iar afisajul va fi realizat intermitent, inseamna ca diafragma aleasa de noi este prea deschisa iar fotografia va fi supraexpusa. Pentru a corecta expunerea, putem scadea sensibilitatea ISO, alege o diafragma mai inchisa sau adauga un filtru gri-neutru.


4. Modul Manual (M)
In modul manual, fotograful ajusteaza atat diafragma de lucru cat si timpul de expunere dorit. Pentru aceasta, din comutatorul modurilor de functionare se selecteaza pozitia M. Aparatele fotografice digitale avansate dispun de doua rotite de ajustare (de regula una situata langa butonul declansator, cealalta situata pe panoul posterior), una pentru modificarea timpilor de expunere, cealalta pentru modificarea diafragmelor de lucru. Fotograful poate inversa rolul acestor doua rotite, la anumite modele (prin selectarea unor functii customizabile).


Dupa ce fotograful seteaza cei doi parametrii de lucru, incadreaza si apasa jumtate butonul declansator. In vizor este afisata o scala de masura a expunerii, de regula cu valoarea "0" in centru, semnificind expunerea optima, spre dreapta pana la +2 iar spre stanga pana la -2 indici de expunere. Sub aceasta scala se afla un cursor care arata cum se situeaza expunerea presetata de fotograf, in comparatie cu ce determina automat camera.


pasm_05.jpg


Fotografie de noapte, realizata cu Panasonic GH-1
cu obiectiv Leica G Vario 14 - 140 mm f:4 - 5,8.
Am folosit modul Manual (timp de expunere: 2,5 sec, f:4)
deoarece scena are contrast ridicat iar masuratorile automate
sau semiautomate subexpuneau puternic solul. Timpul lung de
expunere a permis inregistrarea darelor luminoase produse de
scanteile focului. Camera arata o supraexpunere de peste 2 IE.


Daca indexul se afla in intervalul -2 - 0 (in partea stanga), inseamna ca expunerea dorita de fotograf este insuficienta si imaginea va fi subexpusa; daca indexul se afla in plaja 0 - 2 (in partea dreapta), expunerea dorita de fotograf este prea mare iar imaginea va fi supraexpusa. In cazul in care valorile presetate de fotograf sunt foarte departe de iluminarea scenei, scala in intregime va fi afisata intermitent.


Pentru corectarea expunerii, fotograful poate modifica in mod corespunzator timpul de expunere, diafragma de lucru sau sensibilitatea ISO.

 Calin-Stefan Ragalie
noiembrie, 2009
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate