Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Corectarea imaginilor supraexpuse in Photoshop

Deseori intentia noastra nu se potriveste cu masuratorile pe care le realizeaza exponometrul iar fotografiile apar fie prea supraexpuse, fie prea subexpuse.
Nu stergeti toate aceste fotografii, deoarece unele pot fi corectate. Corectarea imaginilor subexpuse a fost ilustrata in alta parte. In acest articol vom incerca sa corectam imaginile supraexpuse.


Am realizat, in urma cu cateva luni, fotografia de mai jos, cu un Canon EOS 500D, pe care-l primisem pentru o recenzie, si pe care inca nu-l deslusisem in amanunt. Fotografia este evident supraexpusa.


supraexpuse_01.jpg


Desi subiectul are contraste bogate, histograma este ingramadita spre dreapta, semn al supraexpunerii importante. Cum putem corecta imaginea?


1. Dupa ce am deschis imaginea in Photoshop, tragem stratul activ peste butonul Create new layer sau pe calea Layer > Duplicate Layer. In fereastra aparuta putem da si un nume sugestiv noului strat generat.


2. Mentinind selectia pe noul strat, alegem din meniul Filter comanda Convert for Smart Filter.


supraexpuse_02.jpg


3. Asupra noului strat aplicam acum comanda Image > Adjustment > Shadow/Highlight. Daca este nebifat, bifam caseta Preview, pentru a vedea imediat rezultatul modificarilor pozitiei cursoarelor.
In majoritatea filtrelor din Photoshop, deplasarea spre dreapta a unui cursor duce la cresterea ponderei aplicarii sale. In cazul filtrului Shadow/Highlight, efectul este invers.
Aducem cursorul corespunzator umbrelor la 0 si crestem treptat valoarea pentru cursorul luminilor si care va avea ca efect scaderea intensitatii luminilor.


supraexpuse_03.jpg


In fereastra histogramei observam cum se modifica distributia pixelilor in functie de luminozitate, in comparatie cu vechea imagine.


4. Filtrul Shadow/Higlight dispune de optiuni suplimentare pentru corectia imaginii, pe ce putem utiliza daca bifam caseta "Show more options".


supraexpuse_04.jpg


Avem aici posibilitatea de a efectua modificari de finete asupra fotografiei noastre.


5. Salvam imaginea in formatul dorit.
Mai jos puteti vedea efectul aplicarii pasilor de mai sus asupa imaginii initiale.


supraexpuse_05.gif

  Calin-Stefan Ragalie
octombrie, 2009
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

dan nume intreg - 13 Oct 2009, ora 12:50
Domnule Ragalie, toate astea se pot realiza in camera raw sau in lightroom utilizand 4 cursoare, fara layere, in mod nedistructiv si in timp muuult mai scurt. Ar fi vreun avantaj sa faci toate manevrele astea in Photoshop in loc de camera raw? Multumesc.

Calin-Stefan Ragalie - 13 Oct 2009, ora 13:48
Stimate domn, prelucrarea de care amintiti este posibila doar pentru fisierele RAW; doar ultimele versiuni ale Camera RAW permit si deschiderea de fisiere JPEG. Fotografii care nu au ultimele versiuni de programe, pot folosi si aceasta metoda. Daca insa sustineti ca s-ar face mai simplu si mai repede, va rog sa o demonstrati printr-un articol pe care sa-l publicam aici. Multumim de trecere!

dan nume intreg - 13 Oct 2009, ora 14:54
se face mai simplu si mai repede, insa ce folos pentru cei care au versiunile vechi de programe? articolul pe care l-as scrie ar fi foarte scurt si ar suna asa: "in loc sa deschideti un layer nou in PS pentru orice modificare, trageti pur si simplu de cursor pina la obtinerea rezultatului dorit. Modificarile sint salvate intr-un fisier anexa si sint aplicate fisierului original doar la randarea finala (print sau export pentru alte scopuri" Bineinteles ca asta se aplica la ajustarea expunerii, modificari mai complexe se fac mai usor in PS decit in LR iar unele lucruri sint inca imposibil de realizat in LR, insa acestea nu sint foarte multe. Insa corectarea expunerii si contrastul nu prea mai au ce cauta in PS, LR le face mult mai repede. O zi buna.

George Niculescu - 16 Oct 2009, ora 20:06
Pentru utilizatorii de Photoshop cred ca acest articol este binevenit. Multumim!

Ciprian Dughir - 16 Oct 2009, ora 23:50
@dan nume intreg: Sa nu uitam cat costa Lightroom fata de cat costa Photoshop Elements... sau folositi soft fara licenta? Materialul prezentat aici e foarte bun pentru incepatori. Multi dintre ei inca trag Jpeg.

Ancuta T - 17 Oct 2009, ora 21:08
Multumim, este foarte util acest articol.

dan nume intreg - 19 Oct 2009, ora 13:51
cum o fi aratand un incepator care trage jpeg si a platit licenta de PSE, 80USD? sint confuzat..., Ancuta_T, ati platit licenta de PSE, sint foarte curios?

Ancuta T - 20 Oct 2009, ora 22:13
@ dan nume intreg: Nu, n-am platit direct licenta, am cumparat o imprimanta care avea soft cadou PSE. Probabil ca in pretul imprimantei era si o parte din pretul licentei.

dan nume intreg - 22 Oct 2009, ora 15:42
@ancuta t; foarte frumos. oricum, nici articolul nici comentariul meu initial nu sint despre licente. Lightroom poate fi folosit 100% timp de 30 de zile, daca sinteti curioasa e gratis sa incercati. Nu fac reclama, sper sa nu fiu prost inteles. O zi buna.

dan nume intreg - 22 Oct 2009, ora 15:55
inca ceva: cred ca Adobe Camera Raw se poate instala gratuit ca un plugin la Photoshop Elements. Poate fi descarcat de aici: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4582. ACR ofera aproape aceeasi functionalitate ca Lightroom, intr-o interfata usor diferita. O zi buna.

Gabriel Gabriel - 23 Oct 2009, ora 13:16
Multumesc pentru solutie insa si prin modulul RAW se pot obtine rezultate interesante in mod chiar mai simplu si intuitiv. Problema cu comanda "Tonuri inchise/tonuri deschise" e ca trebuie refacute culorile dupa interventie mai ales daca aceasta e importanta. In sfârsit, nimic nu egaleaza o fotografie bine expusa de la inceput! Numai bine

radu f - 31 Oct 2009, ora 23:10
Cred ca articolul este foarte util, chiar daca imaginea-exemplu nu este extrem de supraexpusa, adica , contine informatie recuperabila, fara distorsiuni. Iar cand ai un cadru cu contrast foarte mare, aceasta metoda nu mai ajuta, se trece la breaketing, normal. Dar acela este la alta tema, la fel de bine prezentata, asa ca multumim!

laura marinela - 05 May 2010, ora 18:32
multumim pentru articol, este foarte util!

barbu vsd - 09 Mar 2011, ora 19:57
Cred ca orice explicatie data gratuit merita apreciata. Multumim autorului

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   azi, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate