Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Conversia fisierelor RAW in DNG

Fotografia in format RAW devine tot mai accesibila, multe camere foto digitale permitind acum inregistrarea imaginilor si in format brut. Este binecunoscuta pleiada de avantaje pe care o prezinta prelucrarea fisierelor RAW dar si dezavantajul major: pentru prelucrarea lor, este nevoie, cel mai adesea, de programul de prelucrare al producatorului camerei foto sau de ultima versiune a programului ACR.


Avind in vedere ca nu toti producatorii permit accesul la modul de decodificare al informatiei din fisierele RAW, compania Adobe a propus un nou format de fisiere, DNG (Digital NeGative), ale carui surse au fost facute publice, in speranta ca acesta va fi adoptat de cati mai multi producatori. De asemenea, Adobe promite ca va oferi suport actualizat si perpetuu pentru acest tip de fisiere. In plus, Adobe ofera gratuit un program de conversie al fisierelor RAW in format DNG: Adobe Digital Negative Converter, ajuns acum la versiunea 5.4.


O serie de producatori software permit deshiderea si prelucrarea fisierelor DNG: Extensis, Canto, Apple, iViev, dar si un numar de producatori de camere foto digitale pot salva fisierele de imagine direct in formatul DNG (Hasselblad, Leica, Ricoh, Samsung).


Cum facem conversia RAW - DNG
Daca nu avem instalat programul, putem descarca gratuit si instala o versiune pentru Windows sau pentru Mac OS X.


conversie_dng_01.jpg


1. In primul pas alegem din prima lista derulanta directorul sau subdirectorul in care se afla fotografiile ce vor trebui convertite.


conversie_dng_02.jpg


2. In al doilea pas selectam locul unde vor fi salvate fisierele DNG, in mod implicit programul ne propune sa le salvam in acelasi director in care se afla si imaginile sursa.


3. In al treilea pas, optional, putem alege sa redenumim fisierele convertite; putem opta pentru:
- pastrarea numelui original (cu minuscule, cu majuscule)
- un numar format de la 1 la 6 cifre
- litere,
- redenumire dupa an-luna-zi, in conformitate cu modul de prezentare dupa diferite calendare.


conversie_dng_03.jpg


Pot fi realizate redenumiri complexe, combinind pana la 4 dintre parametrii de mai sus.


In mod implicit, conversia produce fisiere DNG compatibile Adobe Camera RAW 5.4, fisierul JPEG imbricat este de dimensiuni medii si nu contine si fisierul RAW original. Prin apasarea butonului Preferences avem acces la modificarea acestor parametrii:
- compatibilitate pana la Adobe Camera RAW 2.4 si cu versiuni mai vechi ale Adobe Photoshop,
- imbricarea unui fisier JPEG de calitate medie, maxima, sau excluderea fisierului JPEG
- imbricarea sau nu a fisierului RAW original; fisierele rezultate vor fi mai mari, vor contine si fisierul initial RAW, care va putea fi extras ulterior, la nevoie.


conversie_dng_04.jpg


Ce avantaje prezinta formatul DNG pentru fotografi:
- asigura capacitatea de a citi imaginile stocate in arhiva si in viitor, Adobe promitind suport perpetuu,
- permite un flux de lucru simplificat, conversia facindu-se pe loturi de fotografii, chiar si daca sunt realizate cu camere diferite,
- programul este gratuit si este permanent updatat cu rutinele de lucru pentru ultimele modele de camere aparute, astfel incat orice utilizator poate beneficia imediat de fisierele de imagine produse de noul sau aparat foto digital.


Lista cu modelele de camere foto digitale suportate de Digital Negative Converter ver. 5.4 poate fi gasita in aceasta pagina.


Lista cu programele care pot deshide fisierele DNG poate fi gasita aici.

 Calin-Stefan Ragalie
iulie, 2009
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Cezar Popescu - 15 Jul 2009, ora 20:54
E o mica greseala in text si in rationament: Adobe nu a facut publice niciodata sursele, doar specificatiile. Inca detine controlul asupra formatului DNG si, daca dintr/un motiv sau altul, hotaraste sa inceteze suportul nu poate nimeni face nimic. Din pacate alternativa formatului DNG venind din partea comunitatii open source a ramas la stadiul de proiect. http://openraw.org/

liviu toma - 26 Jul 2009, ora 20:41
deci ce facem cu dng-urile ? ca asta tot nu am inteles. la ce sint bune ? la ce atita efort de conversie ? ce este rau cu raw-urile ? de ce nu pot fi pastrate a la long ? liviu. zis si toma.

Cezar Popescu - 05 Aug 2009, ora 22:41
Nu este nimic rau cu rawurile in sine ci cu faptul ca fiecare producator alege sa "aseze" informatia in aceste fisiere dupa bunul lui plac, de multe ori nedezvaluind "algoritmul" ales. Iar in acest fel te poti trezi peste un an ca stai si te uiti la fisierele raw fara a putea sa ai ce face cu ele, asta pentru ca producatorul aparatului care ti-a generat rawurile a dat faliment. Sau s-a retras dupa piata. Sau nu mai suporta respectiva camera sau sau sau (ti se pare ca pericolul exista doar in teorie? Sa nu uitam de SLRuril Kodak…). De asta este nevoie de un numitor comun — optim ar fi ca acest numitor comun sa nu apartina unei companii anume, in alte cuvinte sa fie standard. DNG este la momentul actual formatul cel mai aproape de deziderat ;)

Ancuta T - 18 Oct 2009, ora 19:05
Multumi pentru ca aveti grija de fotografiile noastre! :)

CDA ro - 06 Jan 2010, ora 10:55
De mentionat ca Adobe DNG converter poate fi folosit si la conversia DNG -> DNG, si ma refer aici la aparatele Samsung, unde desi imaginile raw sunt in format DNG, formatul nu este comprimat (si este si putin diferit prin headere de cel de la Adobe). Se optine o scadere semnificativa a dimensiunii fisierului raw in urma conversiei (ex. de la 24MB la 15MB)

Mustea Mihai Dan - 12 Feb 2010, ora 20:45
PS: Rog moderatorul sa stearga mesajul anterior pentru o greseala crasa. Stiu ca e vina mea, insa postati din nou daca se poate acest raspuns. Va multumesc! Nu recomand deloc convertirea fisierelor RAW nativ in DNG. Nu pun la indoiala formatul DNG, insa nu vad cu ochi deloc buni convertirea fisierelor. De ce? Pentru simplul motiv ca la conversie un lucru de neasteptat se intampla. Atat in cazul NIKON cat si CANON (doar aici am facut teste) dispare informatia din fisierul original si anume profilul de culoare initial este modificat. Prin sistemul Adobe nu se poat calibra camera foto, adica folosind DNG Profile Editor care din pacate doar lucreaza la 6500K sau 3200K in niciun caz neacceptand standardul ISO 3664 sau ISO 12646, cea ce implica 5000K. Unul dintre putinele programe care lasa folosirea altor profile de culoare atat la intrare cat si la iesire este CaptureOne; altul fiin DxO. Testul s-a facut in felul urmator: S-au generat doua fisiere ale patronului de calibrare: unul din CR2 si altul din DNG. S-a creat profilul de intrare pentru camera digitala iar pe urma s-au comaprat cele doua profile. In graficul final s-a putut evidentia clar pierderea de informatie. Profilul de intrare pentru CR2 fiind net superior lui DNG; ba chiar mai mult este si mai mic decat sRGB. Nu cred ca conversia DNG este solutia. Pana nu demult eram de acord cu acest pas, insa dupa testele efectuate am decis sa las fisierul in formatul original. Iar problema cea mai grava este ca cei de la Adobe reclama conversia DNG ca fiind ¨loseless covnersion¨, lucru fals. Sper ca ceea ce am spus aici sa ridice unele semne de intrebari si invit la cei care pot sa efectueze teste de comparatie.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   azi, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 5 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 6 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate