Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum sa fotografiati pasari in gradina dumneavoastra

1. O scurta introducere
Pana nu demult o preocupare rezervata aproape exclusiv profesionistilor sau amatorilor avansati, fotografia de pasari a devenit in ultimii ani un domeniu accesibil tuturor, fapt datorat in mare parte erei digitale.


Echipamentul necesar a evoluat semnificativ iar preturile au coborat la niveluri mai acceptabile. Desi evolutia tehnica si scaderea preturilor au adus fotografia de pasari la indemana tuturor, modul de a obtine imagini de calitate a ramas in linii mari acelasi. Regulile expunerii sunt neschimbate, lumina buna a ramas lumina buna, biologia pasarilor si felul in care influenteaza fotografia lor sunt aceleasi (habitat, migratie, perioade de activitate, comportament, etc).
Bineinteles, o intrebare devine evidenta: care sunt secretele din spatele unei imagini bune?
Raspunsul la aceasta intrebare nu este deloc simplu.pitigoi_02.jpg


Pitigoiul mareIn primul rand este important sa intelegem natura duala a fotografiei de pasari - ornitologia si fotografia. O imagine de calitate este rareori posibila fara ca acestea doua sa se completeze reciproc.


Pasarile sunt subiecte fotografice dificile. Majoritatea speciilor sunt de talie relativ mica, aflate in continua miscare, preferand aproape intotdeauna siguranta umbrei si a desisului.
Asta ne obliga sa fim de cele mai multe ori la distante mici fata de ele, pentru a umple suficient cadrul. De asemenea avem nevoie de iluminare placuta, de o perspectiva naturala si de un fundal care sa le puna in valoare. Gasirea subiectelor potrivite si apropierea cu succes de pasari nu sunt posibile fara cunostinte de ornitologie si suficienta experienta in teren. Iar rezolvarea aspectelor estetice si tehnice ce stau la baza unei imagini de calitate nu pot fi indeplinite fara o buna pregatire fotografica si un echipament corespunzator.


Sigur, toate acestea pot suna coplesitor si descurajant. Dar nu trebuie sa fie asa.
Exista o modalitate accesibila tuturor care ne va permite sa obtinem cu usurinta imagini de calitate, fara a recurge la tehnici avansate si echipament profesional. In acelasi timp poate forma o baza solida pentru orice incepator, esentiala in evolutia sa ca fotograf de pasari.
Despre ce este vorba?


Cu siguranta multi dintre noi au observat multitudinea de pasari din propria gradina si, de ce nu, au incercat sa le fotografieze. Vrabii, pitigoi, sturzi, codrosi, silvii, ausei, ciocanitori, gaite si lista poate continua... Exista zeci de specii care viziteaza gradinile oamenilor (multe dintre ele chiar si cuibaresc).
Solutia este construirea unui mini-studio foto in propria gradina.


2. Hranitoarea
Ne vom concentra in continuare pe elementul esential al acestui mini-studio, anume hranitoarea si amenajarea acesteia.hranitoare_02.jpg


Hranitoarea amenajata in gradina meaLocatia ei in cadrul gradinii trebuie sa fie strans legata de doua aspecte foarte importante: lumina ambientala primita si distanta fata de vecinatati.


Pasarile sunt active cu preponderenta dimineata si seara. Aceste perioade ale zilei ofera si cea mai buna lumina pentru fotografie. Este important sa construim hranitoarea astfel incat sa putem profita de ea.


Pentru a evita umbrele si contrastele neplacute este de dorit sa folosim lumina frontala. Acest tip de lumina are calitatea de a evidentia frumos detaliile penajului si coloritul. Un alt tip de lumina foarte buna pentru fotografia pasarilor este cea difuza (cand cerul este acoperit partial sau in totalitate). Pe langa reliefarea placuta a detaliilor si absenta umbrelor adanci, saturatia culorilor este mult mai buna. Pentru a profita de acest tip de lumina trebuie sa evitam amplasarea hranitorii in umbra, sub coroana deasa a unui copac, de exemplu.hranitoare_01.jpg


Hranitoarea amenajata in gradina meaIn privinta vecinatatii hranitorii vom cauta un loc care ofera suficient spatiu fata de elementele din vecinatate (copaci, arbusti, case, garduri, etc.). Distanta care ar trebui s-o urmariti este de aproximativ 5-6 metri, facilitand crearea unui blur placut al fundalului. Totusi aceasta nu trebuie complet izolata, preferabil amplasata in apropierea unui copac sau arbust ce vor oferi siguranta pasarilor in timp ce viziteaza hranitoarea. Un copac de talie mai mica este ideal, pentru a nu influenta negativ iluminarea si a evita crearea de elemente distractive in cadru.


Tipul de hrana care il putem folosi este divers: seminte (in special cele de floarea soarelui), nuci, alune, porumb, fructe, seu etc.


Hranitoarea in sine poate lua multe forme - un trunchi de copac, o masuta, un aranjament de crengi sunt doar cateva sugestii. De asemenea poate fi adaptata pentru a atrage anumite specii de pasari. De exemplu: un trunchi de copac partial putrezit si acoperit de muschi va trezi cu siguranta atentia ciocanitorilor si a ticlenilor.


Prezenta florilor in gradina este un alt plus, nectarul fiind o hrana preferata de multe pasari.


O adaugire utila la acest studio este apa. Foarte necesara alimentatiei pasarilor, aceasta va atrage un numar mai mare de vizitatori (inclusiv specii care nu viziteaza hranitoarea). Putem apela la amenajari foarte variate: de la un simplu vas la un sistem mai complex de apa curgatoare cu un iaz de mici dimensiuni. Este esential ca apa sa fie intotdeauna proaspata.


Poate ca v-ati gandit ca amenajarea a mai multpr hranitori va conduce la sporirea numarului de vizitatori. Sfatul meu este sa construiti o singura hranitoare. Concentrarea ariei in care atragem pasarile produce mai multe ocazii fotografice, in conditii bine controlate.
Pagina urmatoare - >Pentru comentarii va guram sa accesati aceasta pagina.


Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 14 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 14 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate