Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Ajustarea imaginilor cu instrumentul Variations in Photoshop

Pentru prelucrarea majoritatii fotografiilor, utilizarea comenzilor Levels, Curves si Hue/Saturation sunt suficiente insa, pentru un incepator, rezultatele nu sunt imediat vizibile iar numarul mai mare de comenzi poate fi intimidant. Photoshop dispune de o unealta care integreaza toate aceste ajustari intr-o singura interfata: Variations.


In esenta, instrumentul Variations modifica redarea culorilor in sase directii, similar diagramei:variations_06.jpg


... mai mult rosu sau, din contra, mai mult cian, mai mult magenta sau mai mult verde, respectiv mai mult albastru sau mai mult galben.


In fotografia de mai jos am uitat sa resetez balansul de alb, modificat pentru niste interioare, iar aparatul foto a fotografiat cum fusese programat.variations_initial.jpg


In realitate, piatra din care este realizata catedrala, are culoare gri-galbuie, nu albastruie, asa cum apare in fotografie. Cum corectam redarea culorilor?


1. Apelarea instrumentului Variation
Apelam instrumentul Variation pe calea: Image - > Adjustmens -> Variations...variations_02.jpg


Apelarea instrumentului conduce la deschiderea unei noi ferestre, unde putem ajusta o serie de parametrii.


2. Parametrizarea instrumentului Variations
Noua fereastra dispune de o coloana de butoane - radio cu ajutorul carora putem selecta zona in care vom face modificarile: in umbre, in tonurile mijlocii sau in lumini. Un al patrulea buton radio se refera la saturarea / desaturarea culorilor. Sub coloana de butoane radio este plasat un cursor cu ajutorul caruia putem ajusta gradul modificarilor: in pasi mici sau modificari de amploare mai mare.variations_04.jpg


Bifarea casetei Show Clipping permite afisarea zonelor care, dupa ajustare, ajung pe histograma la valoarea 0 respectiv 255. Desigur, aceste situatii apar doar daca ajustati umbrele, respective luminile.


In zona principala a ferestrei instrumentului se afla 6 imagini dispuse in forma de hexagon si o a saptea imagine, in centrul hexagonului. Imaginea centrala reprezinta imaginea de la care se pleaca, iar pe conturul hexagonal - imaginile la care se ajunge, in conformitate cu parametrizarea butoanelor radio stabilita anterior. Pentru a facilita alegerea, sub imaginile de pe contur scrie: mai verde, mai galben, etc.variations_03.jpg


3. Cum alegem?
Analizam imaginea de pornire si observam localizarea dominantelor de culoare in umbre, in tonurile mijlocii sau in lumini. Selectam butonul radio adecvat si alegem amploarea modificarilor cu ajutorul cursorului. Automat, programul actualizeaza imaginile de pe conturul hexagonului, in conformitate cu setarile introduse.


Facem clic cu mouse-ul o singura data, pe imaginea care ni se pare mai apropiata de realitate. Daca efectuam dublu-click, modificarea selectata va fi aplicata de doua ori.


Aplicind procedura descrisa, am obtinut imaginea de mai jos.variations_final.jpg

 


Alte tutoriale Adobe Photoshop - >


 Calin-Stefan Ragalie
august, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

edy g - 29 Aug 2008, ora 03:25
Viata e simpla, noi oamenii o facem complicata! Cel mai rapid si simplu mod de a corecta WB: apasati ctrl+L astfel incat va aparea fereastra "levels adjustments" selectati pick-erul neutru (grey.. e cel din mijloc) si faceti click pe ceva care stiti ca trebuie sa fie gri. o bucata de beton, sau o piatra.. asfaltul , etc. faceti click in diferite parti ale portiunii gri.. pana cand gasiti de cuviinta ca v-ati apropiat de adevar. that's it.

Alexandru Gorgos - 02 Feb 2009, ora 01:17
@edy - Si daca vrei sa aduci o tenta de culoare pozei, cum procedezi? Eu zic ca Variations e cea mai buna solutie! Toate cele bune!

dorina dumitru - 03 Mar 2009, ora 08:32
as dori daca se poate si ai un progrom de punere unei poze into rama de flori sou intr-o inimioara modificar de sa nu se vada ce este in spatele pozei sau pe langa poze multumesc astept raspuns .

Claudiu C. - 05 Oct 2011, ora 17:51
Au iesit foarte bine imaginile.

romica n - 31 Oct 2011, ora 16:21
multumesc mult , calin , multumesc mult edy g.

vlad vlad - 12 Dec 2013, ora 01:16
In Limba Romana:un parametru,doi parametri-pluralul e cu un singur 'i"...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   azi, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate