Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Ajustarea imaginilor cu instrumentul Curves in Photoshop

In mod asemanator cu Levels, instrumentul Curves din Photoshop ne permite sa ajustam contrastul dintr-o fotografie. Levels ne ofera trei zone de actiune: umbre, tonuri mijlocii si lumini. In schimb, cu ajutorul curbelor, putem actiona in pana la 16 intervale de luminozitate.


Instrumentul Curves este, in esenta, o ecuatie de redare a nivelelor de luminozitate din fotografia initiala, in fotografia finala. Initial, nivelul de luminozitate citit in fisierul original este redat intocmai in fisierul rezultat, iar "curba" de redare este de fapt o linie dreapta, cu o panta la 45 grade.


Uneori insa, datorita conditiilor de fotografie, imaginea nu are contrastul pe care ni l-am fi dorit si vrem sa-l modificam. Instrumentul Curves ne permite o ajustare fina a contrastului, prin modificarea pe segmente a redarii valorilor de intrare. Putem stabili un set de puncte de referinta, prin modificarea carora, va creste sau va scadea contrastul dintre doua nivele invecinate de luminozitate, in functie de panta curbei. O panta mai abrupta a curbei, va produce un contrast mai mare si invers, o panta mai lenta, un contrast mai mic.


Accesul la instrumentul Curves se face pe calea: Images -> Adjustments -> Curves ...curbe_01.jpg


Se deschide o fereastra noua, in care locul principal revine unui grafic pe doua axe: x si y; pe axa x-ilor sunt afisate valorile de intrare, iar pe axa y-ilor valorile de iesire (pe ecran sau la imprimanta). Pentru inceput, "curba" este, asa cum mentionam, o linie dreapta; valorile de intrare sunt redate intocmai la iesire. Pe axa X, in stanga sunt reprezentate tonurile din umbre iar in dreapta cele din lumini, din fisierul de intrare; pe axa Y, jos sunt reprezentate tonurile din umbre iar sus, cele din lumini din imaginea finala.curbe_02.jpg


Cu ajutorul mouse-ului putem stabili puncte de referinta pe acest grafic (pana la 16 puncte). Prin marcarea unui punct de referinta, putem ajusta modul in care o anumita valoare a luminozitatii din fotografia sursa va fi reprezentat in final, pe ecran sau la imprimanta (mai luminos sau mai intunecat decat initial). Ajustarea se face prin tragerea punctelor in sus sau in jos; ca atare putem schimba contrastul local, iar dreapta din grafic devine o linie curba.


Plasarea a trei puncte de referinta pe grafic determina aparitia unei curbe in forma de "S" italic sau in forma de "S" inversat. O curba in forma de "S" italic determina accentuarea contrastului tonurilor mijlocii, in dauna contrastelor din lumini si din umbre. Amploarea modificarilor necesare a curbelor depinde de la caz la caz, deci nu poate fi data o solutie unica, general valabila.


Intr-o dupamiaza noroasa, am fotografiat imaginea de mai jos:curbe_03.jpg


Lumina - nu tocmai perfecta - a determinat obtinerea unei imagini cu contrast scazut. Cum am remediat aceasta problema?


Am apelat instrumentul Curves pe calea amintita (Images -> Adjustments -> Curves ...) si am stabilit o curba de redare in forma de S italic prin marcarea a trei puncte de referinta.curbe_04.jpg


Primul punct de referinta l-am stabilit in zona umbrelor; am considerat ca umbrele sunt insuficient redate si le-am accentuat prin tragerea in jos a punctului corespunzator.
Tonurile mijlocii mi s-au parut redate prea luminos si, un punct de refrinta in acasta zona, tras spre tonuri mai intunecate mi s-a parut o modificare adecvata.
In fine, in zona luminilor am gasit de cuviinta ca este nevoie de o accentuare si, ca urmare, am amplificat redarea lor in fotografia finala.


In versiunea Photoshop CS3, fereastra curbelor de ajustare afiseaza implicit si histograma fotografiei originale. Este bine sa avem in vedere, ca punct de pornire, sa deplasam in jos punctele de referinta in zonele bogate si respectiv in sus, in zonele sarac populate cu pixeli din histograma.


Apelarea butonului OK din fereastra instrumentului Curves a determinat obtinerea fotografiei de mai jos.animatie.gif


Imaginea, inainte si dupa modificareCapcane, moduri de evitare a lor si sugestii finale:
- modificari prea mari ale pantei curbelor de redare pot duce la tranzitii bruste, artificiale de culoare; nu trebuie abuzat!
- apasarea tastei "ALT" transforma butonul "Cancel" in "Reset"; modificarile neconvenabile pot fi astfel anulate fara sa inchidem fereastra "Curves".
- Putem apasa butonul "Auto" pentru a vedea modificarile propuse de Photoshop; rareori insa aceste modificari vor fi corespunzatoare cu intentiile noastre.
- Aplicarea unor curbe de redare poate fi realizata doar pe canalul de luminozitate dupa ce am transforat imaginea din RGB in modul LAB, pentru a reduce modificarile exagerate ale culorilor.
- Aplicarea unor curbe de redare pe canale de culoare (rosu, verde sau albastru) poate corecta dominantele de culoare din fotografia initiala.
- In general 3 - 4 puncte de referinta sunt suficiente pentru majoritatea imaginilor.
- Aplicarea curbelor de ajustare pe imagini redate cu 16 biti pe fiecare canal de culoare da cele mai bune rezultate.
- Aplicarea curbelor de ajustare poate fi facuta optim printr-un strat de ajustare, pe calea: Layer - New Adjustment Layer -> Curves.


 Alte tutoriale Adobe Photoshop ->Calin-Stefan Ragalie
mai, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

bboy soto - 25 May 2008, ora 00:50
de ce imaginea nu este la fel de clara dupa ce o modificam? cum remediem claritatea?

Calin-Stefan Ragalie - 25 May 2008, ora 10:43
Bboy soto, ajustarea claritatii este, de regula, ultima prelucrare a unei fotografii. Vezi si: http://www.foto-magazin.ro/tutorial_open.php?art=ftm20/archives/2007/04/utilizarea_filt_1.html

Silvero Del Razie - 16 Jun 2008, ora 14:48
De multe ori cand folosim un efect de Contrast sau de reducerea contrastului ( adaugand lumina sau o diminuam ) apar "impuritati" din cauza filtrelor sau pt ca efectul nu a fost folosit corect. Se va folosii in Photoshop CS3 toolul Sharpen -- Unsharp Mask, sau se va deschide imaginea editata din Photoshop in Corel Paint Shop Pro si se va folosii toolul Digital Camera Nose Removal

Alexandru Gorgos - 02 Feb 2009, ora 01:14
Odata ce apare "Noise-ul" ("impuritati"-cum spui tu, se traduce "sunet") e clar ca ai abuzat de anumite efecte. "Sharpen-ul" nu face decat sa faca fotografia nenaturala. E bine sa nu se ajunga la utilizarea Sharpen-ului, totusi...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate