Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum corectam ochii rosii in Photoshop

1. De ce apar ochii rosii?
Deseori, in fotografiile de familie facute in interior, cu blitzul camerei, observam ca pupilele persoanelor din cadru au o foarte neplacuta culoare rosie, efect denumit "efectul ochilor rosii". Cum apare acest efect?
In conditii obisnuite, in ochi patrunde doar atata lumina cat sa produca senzatia vizuala. Doar foarte putina lumina se reflecta si se intoarce in exterior iar noi vedem pupilele ca fiind negre (ca, de altfel, orice obiect colorat dar care nu este iluminat) Lumina puternica si concentrata a blitzului, patrunde prin pupile, in ochii persoanei fotografiate si lumineaza retina (stratul fotosensibil al ochiului, foarte bogat in vase de sange si, de aceea, de culoare rosie). Iluminarea retinei este acum suficient de puternica pentru a-i putea vedea culoarea, dar, datorita timpului foarte scurt de descarcare al blitzului, rareori putem vedea aceasta cu ochiul liber.


2. Cum prevenim aparitia efectului de ochi rosii?
a) solutia cea mai radicala, dar si mai sigura - nu folositi blitzul; incercati sa fotografiati la lumina existenta! Din pacate, aparatele foto digitale ieftine (si nu numai ele) realizeaza fotografii greu de folosit la sensibilitati ISO ridicate;
b) montati un blitz extern, pe care sa-l orientati sa trimita lumina spre tavan sau spre un perete, iar subiectul sa fie luminat difuz; iarasi, majoritatea aparatelor foto digitale ieftine nu pot conlucra cu blitzuri externe;
c) incercati sa declansati atunci cand persoanele din cadru nu se uita direct in obiectiv;
d) aprindeti toate luminile din camera, daca este posibil. Pupilele se vor contracta pentru a se adapta la lumina sporita iar efectul de ochi rosii va fi mai putin evident.
e) daca aparatul dispune, si majoritatea aparatelor foto digitale, chiar si cele mai ieftine au, setati blitzul in modul "Red Eye Reduction". Blitzul va emite un tren de impusuri scurte, care vor duce reflex la micsorarea pupilei, iar dupa cateva zecimi de secunda aparatul va declansa pentru fotografie.


3. Cum remediem "ochii rosii" din fotografii?
Adobe Photoshop dispune de numeroase cai de a corecta ochii rosii din fotografiile noastre. O metoda simpla si eficienta recurge la utilizarea comenzii Desaturate.


3.a. Deschidem fotografia in Photoshop prin comenzile obisnuite.baza.jpg


3.b. Selectam din paleta de scule, Sponge Tool, alegem din bara de stare modul Desaturate si o intensitate de aplicare de 50 - 100% de la caz la caz. Marim scala de vizualizare a imaginii in fereastra de editare la cel putin la 100%, pentru o selectie mai facila.ochii_01.jpg


Modificam diametrul pensulei pentru desaturare, pentru a se potrivi cat mai perfect peste pupila.ochii_02.jpg


3.c. Aplicam tuse de desaturare, prin click pe pupila. Cateva click-uri sunt suficiente pentru a anula orice culoare, pupila devenind neagra sau gri foarte inchis. Repetam procedura pentru celalalt ochi.ochii_03.jpg


Avantajul, in comparatie cu alte metode, cum ar fi stampila sau selectia si umplerea cu culoare, este ca se pastreaza aspectul natural al reflexiilor din ochi.Alte tutoriale Adobe Photoshop - >Calin-Stefan Ragalie
februarie, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Florian Ispas - 08 Feb 2008, ora 14:43
Articolul e util dar am o obiectie legata de cauza ochilor rosii. Nu cred ca apare efectul datorita luminii puternice, adica nu puterea e cea care cauzeaza. Daca ar fi asa ar aparea si in studio unde lumina e difuza dar mult mai puternica decat la un blitz incorporat in aparat. In plus, apare si cand se face poza dintr-o parte.

silvian stanisor - 09 Feb 2008, ora 12:16
pentru d-nul florian:efectul de ochi rosii apare cind se foloseste blitz-ul din cauza ca viteza de declansare a acestuia este foarte mare si pupilele nu mai apuca sa se inchida.in studio insa ochii au timp destul sa se obisnuiasca cu lumina puternica,pupilele se inchid si astfel nu mai apare acest efect.dar,probabil,dn-ul florian stia acest lucru dar a vrut numai sa fie rautacios.

Scutaru Ioan - 13 Feb 2008, ora 16:13
Va multumesc pentru articolele dumneavoastra sunt foarte folositoare mai ales pentru incepatori (ca mine), dar v-as ruga in masura in care se poate, sa ne spuneti si noua ce metode eficiente aveti, folosind Photoshopul, pentru inlaturarea zgomotului de imagine fara pierderi de claritate. Multumesc anticipat!

Tudor Stanica - 13 Feb 2008, ora 19:25
Pt dl. Scutaru Ioan. Photoshopul CS3 are un filtru foarte eficient de scoatere a noise-ului. De asemenea poti folosi si software-uri specializate ca Noise Ninja sau Net Image. Pentru orice alte detalii ma poti contacta pe ID de messenger yahoo daimph

codoiu claudiu - 01 Apr 2008, ora 21:19
"ochii rosii" apar datorita pozitiei blitului incorporat, foarte aproape de obiectivul camerei. asadar chiar si cu preflash, chiar si dintr-o parte urme de rosu pot fi vizibile. tot pozitia blitului fata de obiectiv explica si reducerea acestui efect atunci cand se folosesc blituri aditionale sau lumini de studio. viteza de declansare a blitului nu are nici o legatura cu acest efect, iar ochii oricat de mult s-ar acomoda la lumina din studio nu o sa inchida niciodata complet pupila.

Silvero Del Razie - 16 Jun 2008, ora 14:20
pentru toata lumea, Photoshop CS3 are implementat special un tool numit Red Tool ( deasupra toolului Brush ). Este mai eficient decat Sponge Tool.

Silvero Del Razie - 16 Jun 2008, ora 14:21
Red Eye Tool se activeaza cu tasta J

David Hoff - 23 Dec 2008, ora 09:04
Foarte util acest articol, si foarte bun. felicitari.

Alexandru Gorgos - 02 Feb 2009, ora 01:02
Este adevarat ca CS3 are implementat special tool-ul numit Red Eye, dar ca utilizator mai vechi al Photoshop-ului pot afirma ca nu intotdeauna acest tool da rezultatele pe care le da tehnica prezentata in acest tutorial. Numai bine!

Boldut Sebastian - 27 Aug 2010, ora 13:30
gresit.ochii rosii apar evident din cauza vaselor de sange si sunt vizibile numai cand blitzul e aproape de obiectiv,sau de punctul de unde privim noi poza.poti folosi blitzuri de 3000w in studio si nu vei avea probleme de genui niciodata.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate