Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum sa compunem o panorama in Photoshop

Pentru a imbina mai multe fotografii intr-una singura, Adobe Photoshop, incepand cu prima versiune CS ne pune la dispozitie functia Photomerge. Aceasta aranjeaza automat si combina mai multe imagini, pe randuri si coloane.
Accesarea functiei Photomerge se face pe calea File > Automate > Photomerge.panorama_01.jpg


Se deschide o fereastra in care selectam fisierele care vor fi incluse in panorama sau un director intreg (daca selectam din lista derulanta Use > Folder).panorama_02.jpg


Am selectat patru imagini, dintre care doua pentru partea de sus a montajului, doua pentru partea de jos. Dupa selectarea imaginilor, Photoshop le aranjeaza automat pe randuri si coloane, pe baza zonelor cu detalii si culori similare in doua sau mai multe fotografii. Este recomandabil ca doua fotografii vecine sa aiba cel putin 20 % detalii identice.
In anumite situatii, este posibil ca unele fotografii sa nu poata fi aranjate automat de program. Fotografiile ne-montate vor fi afisate pe un rand in partea de sus a ferestrei Photomerge. De aici le putem trage si plasa aproximativ in zona unde apartin iar programul le va pozitiona corect.panorama_03.jpg


Dupa plasarea fotografiilor, putem utiliza o serie de instrumente pentru imbunatatirea combinarii imaginilor. Avem la dispozitie: rotirea imaginii, zoom, setarea punctului de fuziune (in coloana stanga) iar in coloana dreapta putem alege combinarea normala sau in perspectiva a fotografiilor. Folosirea combinata a acestor instrumente este necesara mai ales daca fotografiile nu au fost executate corect iar suprapunerile apar distorsionate.panorama_04.jpg


Daca am ales combinarea in perspectiva a fotografiilor, putem opta pentru perspectiva cilindrica (prin care reducem deformarile la marginile stanga sau dreapta ale imaginii).
Daca selectam instrumentul Advanced Blending, Photoshop rafineaza combinarea intre doua fotografii (fasii mai largi in zonele sarace in detalii, fasii mai inguste in zonele cu detalii numeroase).
Daca doriti sa ajustati ulterior manual zonele de mixaj dintre fotografiile vecine, puteti bifa caseta "Keep as Layers", dar Advanced Blending nu va mai functiona in aceasta situatie.
Cand toate fotografiile sunt asezate perfect, dati click pe butonul OK iar Photoshop mixeaza imaginile.


Puteti apoi corecta micile imperfectiuni care apar in imaginea finala (clonare, Healing Brush, etc), decupa marginile neregulate si salva creatia dvs.panorama_05.jpg

Nota: pentru a obtine o mixare perfecta a fotografiilor, acestea trebuie realizate dupa o tehnica speciala, care va fi prezentata intr-un articol viitor.Alte tutoriale Adobe PhotoshopCalin-Stefan Ragalie
ianuarie 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Ovi dan - 08 Jan 2008, ora 16:44
fain. de nota 10.

gabriel matache - 12 Jan 2008, ora 12:52
vreau mai multe informatii mai ales despre tehnica virtuala si va rog mai repde

Flaviu M - 21 Jan 2008, ora 04:33
astept sa vad tehnicile avansate din articolul viitor, deoarece doar photomerge-ul e un pic limitat la blending, multumim oricum pt acest tutorial.

Adrian P - 10 Nov 2008, ora 18:39
faina si utila prezentarea

daniel p - 29 Sep 2010, ora 14:35
Am realizat o panorama de dimensiuni foarte mari (fisierul are 2,4 GB) si nu stiu cum as putea sa o printez pe hartie A0.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate