Portofoliu

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Un artist al vaii Bistritei - Adolph A. Chevalier

Adolph A. Chevalier, fiu al vaii Bistritei, s-a nascut la 1880, in satul Barnar, comuna Brosteni, apartinand atunci de vechiul judet Neamt. Tatal sau, elvetian de origine, a ajuns pe meleagurile bistritene ca specialist in lucrari forestiere.

Chevalier a fost coleg de clasa, la Gimnaziul „Nicu Gane” din Falticeni, cu Mihail Sadoveanu si l-a avut bun prieten pe carturarul pietrean Ghe. T. Kirileanu. Impreuna cu acestia a impartasit o nemasurata admiratie si dragoste pentru traditiile populare.

A invatat meseria de fotograf in Elvetia si a practicat-o in Romania, devenind unul din cei mai de seama artisti fotografi din prima parte a secolului al XX-lea.

A slujit o perioada ca fotograf al Curtii Regale (brevetul regal cu nr. 878/12.12.1921, prin care i se conferea lui Ad. A Chevalier, fotograf din Piatra Neamt, titlul de „Furnizor al Curtii Regale”). Acest brevet se afla acum in posesia unui colectionar din Germania.. In perioada primului razboi mondial se stabileste la Piatra Neamt, unde isi infiinteaza un studiou fotografic vestit in intreaga tara.

Ne-a lasat o bogata mostenire, adevarate fotografii document, cum ar fi cea a Generalului Berthelot inconjurat de ofiteri romani si straini,a compozitorului George Enescu, a Regelui Ferdinand, Reginei Maria.
Maestria artistica a lui Chevalier a fost acompaniata de o buna cunoastere si intelegere a vietii, ocupatiilor si obiceiurilor locuitorilor Vaii Bistritei. A surprins prin arta sa o mare diversitate de aspecte, activitatile specifice bistritenilor, unele disparute astazi, forme ale vechii arhitecturi taranesti, frumusetea costumelor traditionale, obiceiuri rurale.

In mod deosebit, a surprins indeletnicirile feminine din zona. A lasat pentru urmasi, cea mai importanta colectie foto-documentara despre locuitorii si locurile unde a trait, cateve sute de clisee pastrandu-se in prezent in patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra Neamt, prin stradania si pasiunea doamnei Elena Florescu, autoarea unor carti si lucrari dedicate artistului.

O mare parte din cliseele sale au fost utilizate, atat de autor, cat si de alte editurii, la realizarea de carti postale ilustrate, care au circulat in perioada anilor 1920-1930 si chiar mai tarziu.

Opera artistului reprezinta un subiect de atractie pentru colectionari, atat pentru achizitii cat si pentru studiu.
Viata artistului fotogarf s-a sfarsit trist. Supus persecutiilor regimului comunist, a fost nevoit sa emigraze in 1948 in Elvetia. A incetat din viata, in anul 1962, la Lausane, cu un nesfarsit dor fata de tinuturile natale, exprimat in scrisorile catre prieteni.

Nu s-a reusit inca sa se puna in valoare cu adevarat opera acestui artist fotograf. Lucrarile lui totusi au fost prezente in cateva expozitii de cartofilie din Piatra Neamt si Bucuresti. Printurile originale au valoare de colectie pentru pasionatii cartofili.

Aceste informatii au fost puse la dispozitie cu bunavointa de Dl. C. Patilea iar fotografiile fac parte din colectia Dlui Ion Rusu.

Florin Mihai, ianuarie 2003

Bookmark and Share

Comentarii:

Mihaela Grigorescu - 15 May 2005, ora 14:55
Sunt de-a dreptul fermecatoare aceste poze, intrucat reconstituie atat de graitor o perioada trecuta.Exista un site cu mai multe fotografii ale lui Adolph A. Chevalier?

ionel - 22 Jun 2005, ora 20:26
Domnilor, luati exemplu. Un artist in adevaratul sens al cuvintului. Nu aparatul face arta ,ci sufletul si indeminarea.Deci lasati kitchul deoparte.

Adryan Ando - 09 Dec 2005, ora 13:20
http://www.traditions.lx.ro - Adolph Chevalier

fletcher paul - 01 Apr 2006, ora 17:37
numai tzarani avem in tzara, numai atata se poate poza, vreau alceva!!!! sunt satul de asha ceva

tudosa cristian - 28 May 2006, ora 21:45
detin o fotografie a acestui artist. cei interesati imi pot scrie pe adresa de mail tudosacristian@hotmil.com. fotografia are pe spate stampila artistului

popsor andreea - 09 Mar 2007, ora 17:17
ewste vorba despre un film dk ne gandim toti ne tragem din tarani chiar dk ne-am nascut la oras tot la tara vom ajunge pt ca nimic nu mai merge in tara asta nu-i asa? mihail sadoveanu este un mare scriitor

radu cioata - 23 May 2007, ora 03:26
este o minunatie legata strans de sufeltul care-mi va ramane intotdeauna la ceea ce a vrut acest artist sa ne aduca spre cunoastere...radacinile mele in acest cadru sunt un maret dar al Divinitatii.

PAM Design - 14 Sep 2007, ora 08:47
Felicitari, sunt super pozele. Apropo, poze mai noi si mai vechi din Brosteni gasiti pe site-ul oficial al orasului www.brosteni.ro

candrea tudor - 07 Jun 2008, ora 13:26
ma bucur sa vad ca se promoveaza artisti si locuri din zone uitate de lume.

Dan Gheorghe - 22 Dec 2008, ora 14:45
cei care s-au saturat de tarani isi uita originile. in fine, dincolo de toate acestea, importante sunt fotografiile. despre tara. si despre oameni.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   azi, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate