Portofoliu

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Pagina de Luni - Steve Chong

Originar din Malaysia, Steve Chong este un artist tanar, la inceput de cariera, dar care deja a impresionat. Minutiozitatea punerii in scena a ideilor, complexitatea lor artistica, rabdarea executarii si nu in ultimul rand tehnica desavarsita au castigat impotriva ochiului critic al juriilor internationale.

img_steve_chong.jpgCiprian Truta: Cand ai facut prima fotografie?

Steve Chong: Cred ca aveam 15 ani cand m-a impresionat nespus un calendar cu flori fotografiate de aproape. Am luat si eu aparatul tatalui meu, un Pentax, m-am indreptat spre o floare dintr-o vaza, m-am apropiat cat de mult am putut si, fara sa cunosc absolut nimic despre fotografie, am declansat. Bineinteles ca n-a iesit nimic, asa ca am lasat fotografia si aparatul tatalui meu in pace pentru o perioada.

CT: Ce echipament folosesti acum pentru creatiile tale?

SC: Folosesc foarte multe. Pentru conceptual si still life folosesc un Sigma SD9+24-70 si un EX-50mm, la peisaje folosesc format mediu, un Mamiya RZ6x7 cu obiective de la 35mm fisheye pana la 250mm, iar ca backup un EOS/1V.

CT: Stilul tau suprarealist in fotografie aduce cu cel al lui Dali in pictura. Cum ai ajuns aici?

SC: Pur si simplu mi-a venit, m-a fascinat si am exersat foarte mult. Am citit foarte mult despre fotografie si despre arta in general, si am parcurs aproape tot ce a scris Ansel Adams. Faptul ca s-a dedicat constant perfectionarii imaginii m-a impulsionat si inspirat in acelasi timp.

CT: O mare parte din fotografiile tale par editate in Photoshop. Cat la suta este real, ce ai fotografiat, si cat la suta este Photoshop?

SC: Toate subiectele fotografiate de mine sunt reale, insa pentru a-mi duce la bun sfarsit ideile pe care le am in minte, bineinteles ca trebuie sa apelez la Photoshop. Este inevitabil. De cele mai multe ori il folosesc pentru a pune la un loc elementele care vor alcatui in final fotografia.

CT: Poti sa-mi descrii in cateva cuvinte procesul de realizare a unei fotografii de-ale tale?

SC: La baza stand un concept, inseamna ca trebuie sa am in minte exact ceea ce vreau sa iasa. De multe ori insa, mi-e greu sa pun in practica totul si atunci pornesc de la o idee mai simpla si incet-incet dezvolt pana cand obtin ceea ce vreau. Bineinteles, toate astea pe langa o aranjare minutioasa a scenei, a obiectului, a iluminarii si a intregului decor.

CT: Se pare ca ai facut o adevarata obsesie pentru ochiul omenesc. De ce?

SC: De mii de ori am fost intrebat acest lucru...si mai grav e ca nu am un raspuns concret. Pur si simplu mi-am facut eu o fixatie pentru ochi si continui sa-i exploatez ca subiect. Cred ca intrebarile fara raspuns sunt mult mai interesante si mai provocatoare, cum de altfel se intampla si in viata.

CT: Ai in palmares o lista intreaga de medalii si premii la concursuri de fotografie. Care este cea mai importanta pentru tine si de ce?

SC: Prima mea medalie am castigat-o la concursul international "Trierenberg Super Circuit" la categoria "Sport, miscare si dinamism". Am castigat atunci 1000 de euro, iar asta m-a impulsionat foarte mult sa particip si la alte concursuri.

CT: Ce sfaturi ai da unui fotograf incepator care doreste sa abordeze stilul tau ?

SC: Sa indrazneasca. Sa faca altceva. Sa fie original. Sa-si lase mintea deschisa si sa-si asculte inima. Sa-si schiteze ideile, sa gandeasca si sa regandeasca conceptul de zeci de ori, sa-l cizeleze si abia la sfarsit sa fotografieze.

CT: La final, care sunt planurile tale de viitor?

SC: Daca as avea posibilitatea as dori sa sustin expozitii personale si pe plan local, dar mai ales international. Nu stiu cand, dar cu siguranta ca voi depune ceva eforturi in sensul acesta. Apoi, o sa-mi incerc norocul sa obtin o medalie de la RPS (Royal Photographic Society).

CT: Multumesc si succes!

SC: La fel.

Website: www.stevechong.com

Saptamana viitoare: documentar
Saptamana trecuta: alb-negru

Ciprian Truta
19 Martie 2007
© Fotomagazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

motanu descaltat - 28 Mar 2007, ora 16:52
spot de culoare pe fond a/n ; liniute in cautarea armoniei. n-as zice ca-i urat dar nici nu da pe-afara de originalitate...

Paul C. - 21 Nov 2011, ora 12:22
Da... intradevar. Nu e originala deloc. Chiar banala:)))

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   azi, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate