Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Manastirea Tismana

Manastirea Tismana este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca, sfintit la 1387. Manastirea a fost ridicata de Cuviosul Nicodim (1310 - 1406), sub domnia voievozilor Vlaicu Voda si, mai apoi, fratele sau, Radu Voda si fiul acestuia, Mircea cel Batran (1386 - 1418). Initial, Manastirea Tismana a fost o contstructie din lemn, apoi, sub Radu Negru Voievod, fiind ridicata o constructie din zid.


Manastirea_Tismana_06.jpg

Perimetrul Manastirii Tismana


Manastirea se afla ridicata pe un varf de stanca, pe muntele Starmina, la circa 30 km vest de Tg. Jiu. Arhitectura si decoratiunile interioare au fost alese de Cuviosul Nicodim.


Manastirea_Tismana_10.jpg

Intrarea prin turnul-clopotnita


Nicodim, valah din sudul Dunarii, inrudit cu domnitorii Basarabi, s-a nascut la Prilep (acum in Macedonia), a fost instruit la Manastirea Hilandaru (Muntele Athos), unde invata limba slavona, greaca, pictura si arhitectura. El a ctitorit mai multe manastiri, in Serbia si in Tara Romaneasca (Vodita si Tismana), in fiecare dintre acestea lasind calugari si bucurindu-se de bunavointa Patriarhului Filotei al Constantinopolului. Domnitorul Vlaicu Voda acorda sprijinul financiar Cuviosului Nicodim, ca o contrapondere agresiunii bisericii catolice prin Imperiul Maghiar.


Manastirea_Tismana_11.jpg

Intrarea in biserica


La Manastirea Tismana, Cuviosul Nicodim infiinteaza o scoala de caligrafie, el insusi caligrafiind un Tetravanghel in 1405, cea mai veche carte datata in Tara Romenasca, ce se afla acum la Muzeul National de Istorie din Bucuresti. Cuviosul Nicodim s-a stins din viata la 26 decembrie 1406 si a fost ingropat in mormantul din pridvorul bisericii Tismana.


Manastirea_Tismana_09.jpg

Toaca de bronz de la intrare in biserica


Biserica Manastirii Tismana a fost sfintita la 15 august 1387, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Calugarii ei stapaneau 10 sate pe pamantul Tarii Romanesti si alte 10 sate in Serbia (donatii ale cneazului Lazar), 40 salase de "atigani", graul din judetul Jalesului (Gorjul de azi), veniturile vamilor de la Calafat, Balta Bistretului si Valcan, zeciuiala minelor de arama de la Bratilovo, iazuri de peste, monopolul pasunatului in muntii Sorbele, Oslea, Boul si Parangul, precum si o serie de venituri anuale din casa domneasca.


Manastirea_Tismana_07.jpg

Plafonul pridvorului bisericii


De-a lungul timpului, cladirile manastirii au suferit numeroase distrugeri si refaceri, ultima fiind realizata de ahitectul Carol Benesch in 1855. Una dintre cele mai cumplite distrugeri a fost savarsita in 1610, de catre principele ungur Gabriel Bathory, dar manastirea fost frecvent pradata de turci in sec. XVII si XVIII. In sec. XIX Manastirea Tismana a reprezentat un punct important de rezistenta a pandurilor lui Tudor Vladimirescu, alaturi de alte manastiri din nordul Olteniei, precum Cozia, Bistrita sau Polovragi. In acea perioada, la Tismana erau adapostiti 3.000 panduri.


Manastirea_Tismana_08.jpg

Scena Judecatii de Apoi din Pridvor


Zugravita initial in nuante de ocru, cu motive florale si geometrice, biserica a fost pictata in sec. XVI de Dobromir din Targoviste, cea mai veche pictura de biserica pastrata pana in zilele noastre. In sec. XVIII biserica a fost zugravita din nou, prin aplicarea unei tencuieli noi peste cea veche. In 1955 Manastirea Tismana a fost restaurata, iar vechea pictura a putut fi extrasa si este acum expusa in Muzeul Manastirii.


Manastirea_Tismana_05.jpg

Vedere asupra altarului bisericii


Manastirea a fost inzestrata, de-a lungul istoriei, de domnitorii si boierii Tarii Romanesti cu numeroase podoabe: icoane, carti de rugaciune, vestminte, moaste si alte obiecte de cult, etc. O buna parte dintre acestea au fost evacuate, in timpul Primului Razboi Mondial, la Moscova, de unde nu s-au mai intors. O parte au fost preluate de Muzeul National de Istorie a Romaniei. Doar o mica parte sunt expuse in Muzeul Manastirii: catapeteasma executata in 1766, suflata cu aur, icoanele imparatesti din 1844, stranele din 1735, policandrul din alama lustruita, toaca metalica cu stema domnitorilor Basarabi, fragmente din vechea pictura a bisericii, etc.


Manastirea_Tismana_01.jpg

Muzeul Manastirii Tismana


Spre sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial, Manastirea Tismana a adapostit, in secret, tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, circa 190 tone aur si peste 3 tone de aur al Poloniei, partial evacuat prin Romania in 1939.


Manastirea_Tismana_02.jpg

Muzeul Manastirii Tismana


Arhitectura manastirii Tismana este in stil bizantin, specific secolului al XIV-lea, apropiindu-se ca arhitectura de bisericile contemporane din Macedonia si Muntele Athos, reprezentand caracteristici constructive romanesti. Actuala biserica a manastirii este zidita in plan triconic, cu turle pe naos, pronaos si pe pridvor. Catapeteasma este realizata din stejar, in stil brancovenesc, cu ornamente suflate in aur.


Manastirea_Tismana_03.jpg

Cimitirul si bolnita manastirii


Langa perimetrul manastirii, la capatul cimitirului, se afla un praclis, cu hramul Sf. Ilie, care a fost desinat ingrijirii bolnavilor (bolnita), asa cum prevedeau preceptele athonite.


Manastirea_Tismana_04.jpg

Bolnita manastirii


In prezent, Manastirea Tismana este chinovie de maici, cu 60 vietuitoare, si are in subordine doua schituri pe muntele Cioclovina.

 © Avram Tudor
august, 2014
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate