Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Portetul Siciliei

Am ales Sicilia pentru ca este un loc unde identitatea nationala este puternic imprimata. Sicilia, dupa cum zic locuitorii insulei, nu este Italia, este Sicilia, o provincie autonoma mai ales prin acesta identitate pastrata si cultivata din generatii in generatii.


Fotografiile realizate redau viata de zi cu zi a sicilienilor surpinse de o persoana care a trait acolo ca student si apoi, reintors dupa multi ani, ca turist.


De ce fotografie monocroma? Pentru ca Sicilia nu are nevoie de culori, este un loc al contradictiilor dintre static si dinamic, dintre nou si vechi. Umbrele sunt personificate, ele ajutand fotografia sa prinda viata.


Dar pentru ca "o fotografie face cat o mie de cuvinte", va prezint mai jos cateva cadre...


Sicilia_01.jpg


Centrul vechi al Cataniei este dominat de biserica Sant' Agata, patroana spirituala a intregului oras, cu o poveste la fel de cutremuratoare ca si intrega istorie a Siciliei.


Sicilia_02.jpg


Liotro, simbolul orasului, asezat in Pizza Duomo, locul unde se afla si biserica Sant'Agata. Ca si majoritatea constructiilor din Catania, Liotro este facut din lava. Exista o traditie studenteasca cataneza potrivit careia bobocii trebuie sa ajunga sa atinga partea din "spate" a elefantului.
Sicilienii acorda vietii spirituale o deosebita importanta. Bisericile realizate in stil baroc, impun solemnitate si cultiva linistea atat fizica cat si spirituala. In schimb petrecerile in cinstea sfintiilor sicileni sunt facute cu mare fast si sun foarte zgomotoase.


Sicilia_03.jpg


Sicilia_04.jpg


In orice parte a orasului vechi ai merge, vei observa arhitectura deosebita, innegrita de fumul vulcanului Etna.
Sicilienii considera ca sunt oaspeti aici pe insula vulcanului, pastrand un resepect deosebit pentru acesta. Etna este atat viata cat si moartea! Ultima eruptie a avut loc in 2008 si a tinut pana in 2009, solul este inca fierbinte iar la kilometri sub pamant, curge lava.


Sicilia_05.jpg


Se simte aburul fierbinte cum iese din interior. Ghidul, un om care iubeste Etna pentru ceea ce este, spune ca este pregatit pentru o noua eruptie care va veni cat de curand.


Sicilia_06.jpg


Viata in Catania incepe de foarte dimineata, la piata. Piazza di Pesce (Pescheria) este una traditionala, unde pestele se vinde la fel de sute de ani. Forfota, culoare, strigari, negocieri, asta defineste piata si viata sicilienilor.


Sicilia_07.jpg


Sicilia_08.jpg


In aerul racoros al diminetii, orasul este activ, oamenii alearga, cumpara, fac tranzactii si afaceri. Dupa ora pranzului, cand soarele arde cu putere toti se risipesc, se retrag in case, inchzind obloanele.
Orasul e parasit!


Sicilia_09.jpg


Sicilia_10.jpg


Viata de noapte e radianta, activa, plina de lumina si de oameni. Arhitectura prinde viata! Printre cladirile impunatoare gasim concerte, spectacole, targuri si restaurante pline de sicilieni care au obiceiul de a petrece seara de seara.


Sicilia_11.jpg


Teatrul Bellini este locul preferat de studenti.


Sicilia_12.jpg


Teatrul grec in Taormina, statiunea cea mai cosmopolita a Sicilei. Intr-o simbioza perfecta dintre vechi si nou, teatrul este folosit si azi pentru spectacole.


Sicilia_13.jpg


Centru insulei Ortigia din Siracusa este dominat de o biserica ce are in subteran cai de acces secrete. Mergand prin aceste tuneluri gasesti in partea opusa un peisaj mirific.


Sicilia_14.jpg


Si, nu in ultimul rand, "Tipico siciliano"!


Sicilia_15.jpg


Viata siciliana este nascuta dintr-un compromis dintre oameni si natura. Este o insula uimitoare dar nu trebuie sa uitam ca este un vulcan activ. Desi zona este in permanenta schimbare geografica, amprenta omeneasca a ramas vizibila mii de ani. Tot ce este inghitit de Etna se reface tot din lava, astfel Sicilia isi va pastra vesnic culoarea.

 


Galeria de imagini ->

 © Dan Bordeanu - fotograf
www.danbordeanu.ro
Text: Raluca Bordeanu


Foto-Magazin.ro
decembrie, 2010

Bookmark and Share

Comentarii:

Foto Stefan - 02 Jan 2011, ora 08:41
Mi-ar fi placut sa vad fotografiile originale, nu acestea prelucrate.

Dan Bordeanu - 03 Jan 2011, ora 11:20
Salut Stefan.Fotografiile originale nu corespund cu viziunea mea asupra Siciliei.Pur si simplu isi pierd din valoare, devin comune..Sicilia este un loc plin de contraste, iar fotografia color nu se preteaza, cel putin din punctul meu de vedere.Multumesc pentru feedback :)

Ion Sanduloiu - 05 Jan 2011, ora 13:07
Nu stiu ce se intampla, dar eu nu reusesc sa le vad decat in thumbs, nu-mi afiseaza sa le vad mai mari. Nici cele din articol nu-mi apar... Dar din ceea ce am reusit sa observ chiar mici, mie imi plac tare mult! Chiar au aerul necesar pentru Sicilia, care este o zona traditionala si diferita a Italiei. Poate pui ceva si pe site, sa reusesc sa le vad si eu mai bine. Lumina buna!

Calin-Stefan Ragalie - 05 Jan 2011, ora 15:14
@ Ion Sanduloiu - probabil ca folositi o versiune mai veche de Internet Explorer, cunoscut ca generind unele probleme de afisare a imaginilor RGB, in functie de modul de codificare a culorilor. Incercam sa remediem aceastra problema. Va rugam sa folositi alte browsere, cum ar fi Mozzila Firefox sau Opera.

Ion Sanduloiu - 06 Jan 2011, ora 10:15
Acum s-a rezolvat, multumesc mult! Prima oara le-am accesat de la serviciu, unde nu pot descarca nici chiar programe sau browsere gratuite. Le-am vazut insa acasa, aseara si vad ca le pot vedea acum si de la serviciu!

Octavian dumitrescu - 22 Jan 2011, ora 11:15
Pentru mine fotografia alb-negru este mult mai plina de mesaj decat cea color. Intro prezentare a Siciliei cred ca, cateva pete de culoare erau necesare altfel prezentarea devine prea monotona

Vlad Stanescu - 19 Feb 2011, ora 13:09
Nu poti face o fotografie fara substanta si esenta color dar tranformand-o alb/negru sa pretinzi viziune . Valoarea unei fotografii trece dincolo de detaliile tehnice.

Alex Ciornei - 08 Mar 2011, ora 20:22
Jos palaria! pentru mine fotografia reprezinta un univers fara limita...asa ca fiecare creator din acest vast domeniu....al artei vizuale,poate sa dea sensul pe care l-a gandit....aici nu este matematica...pentru unii, rosu nu este rosu...verde este galben...etc; de aceea, interpretarea unei fotografii este un exercitiu de mare curaj! nu sunt critic, nu sunt juriu...doar un simplu privitor....

Mihai Ionescu - 08 Jun 2011, ora 11:59
Corect Domnule Ciornei ! Daca acceptam ca fotografia este un act de creatie, trebuie respectata optiunea creatorului. Alb-Negru low key este o optiune deliberata si in ce ma priveste, in acord perfect cu subiectul si ideea. Subiect care, de ce nu, ar putea fi abordat si in high key. Caci Sicilia inseamna si teme marine. Poate chiar mai ales... Dar daca asa este viziunea artistului, s-o respectam si s-o apreciem ca atare. Pentru amatorii de culoare, exista atatea vederi mult mai bune decat am putea reusi noi intr-o excursie limitata in timp, spatiu si...bani. Sicilia a fost atat de fotografiata (inclusiv color) incat aproape ca s-a tocit / sters... Dar cu atatea discutii tehnice, aproape ca am si uitat de autorul fotografiilor. Sa-i multumim deci macar la sfarsit. Atat pentru reusita cat si, nu in ultimul rand, pentru a fi incitat la aceasta discutie... Cred utila si chiar necesara.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 14 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 14 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate