Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotografii ALPIne

Cand m-am suit in masina se crapa de ziua. In douazeci de minute am ajuns de la Les Houches la Chamonix-Mont Blanc. In parcarea telecabinei Aiguille du Midi nu erau decat cateva masini. Mi-am spus ca sunt printre primii sositi. Ora 5.30 am. Am dat coltul catre casele de bilete si intrarea la peron... stupoare... vreo 150 de alpinisti echipati numai unu si unu asteptau prima cursa. Am prins a treia telecabina, desi de dimineata eram convins ca o voi lua pe prima. Totusi la 6.30 eram la 3800 m altitudine chiar pe platforma din varful celebrului ac de stanca. O vreme numai buna pentru fotografie (pe care am asteptat-o cam o saptamana) m-a tinut 5 ore pe varf, timp in care am trecut de la o platforma la alta pentru unghiuri si subiecte diferite. Neavand echipamentul la mine, priveam cu jind, prin ocular, evolutiile ALPInistilor si mi-am promis ca la urmatoarea tura in ALPI o sa cobor pe ghetar pentru o tura fotografica pe Vale Blanche cu o noapte de bivuac in Col du Midi...ceea ce s-a intamplat un an mai tarziu. Aceeasi strategie am aplicat-o in masivul Aiguille Rouges si o saptamana mai tarziu la poalele Matterhornului.ALP-06-0847.jpg


Chamonix si Zermatt; placile turnante ale ALPInismului, , termen care in sensul cel mai larg definea la sf sec. XVIII si inceputul sec XIX, tot ceea ce este legat de ascensiunea muntilor. Pe masura evolutiei activitatii, termenul s-a nuantat ramanand sa desemneze doar parcurgerea rutelor dificile de-a lungul marilor pereti, turnuri sau creste folosind tehnici de escalada si ascensiune ce au evoluat considerabil.
La 1780 Horace-Benedict de Saussure, aristocrat elvetian, fizician si calator in ALPI se intalneste cu Michel Gabriel Paccard, medic torinez, pasionat de botanica si minerale. Amandoi, amatori de escalade (in tehnica proprie vremii) declanseaza cursa pentru escalada Mont Blancului - la acea data neurcat. Saussure, considerat parintele ALPInismului, face o serie de incercari, ca de altfel si Paccard numai ca acesta din urma reuseste, pe 8 august 1786, sa faca prima ascensiune, ajutat de Jacques Balmat, vanator de capre negre si ghid de munte italian. Un an mai tarziu Saussure face a treia ascensiune a a Mont Blanc-ului.ALP-05-0585.jpg


Ecoul ascensiunilor si reintoarcerea la natura a societatii franceze de la inceputul sec XIX face ca valea Chamonix sa devina din ce in ce mai aglomerata de turisti si ALPInisti. Cresterea turismului conduce catre infintarea in 1821 a Companiei de Ghizi Montani din Chamonix care are ca principala activitate reglementarea accesului pe muntii din zona.
Consacrarea Chamonix-Mont Blanc (adaugarea numelui de Mont Blanc are loc in 1916) la scara internationala are loc odata cu primele Jocuri Olimpice de Iarna care au loc in 1924. Dupa anii 1960 are loc o importanta reducere a activitatilor traditionale (agricultura ALPIna) in favoarea turismului astfel ca la sfarsitul secolului trecut in Vale se gasesc mai bine de 60.000 de locuri de cazare. Cifra anuala a turistilor trecea in 2000 de 5 milioane.ALP-06-0862.jpg


Vazitand Chamonix-ul vei intelege de ce aici s-a nascut alpinismul si ca aici poti practica toate sporturile legate de munte: ALPInism, escalada pe stanca, escalada pe gheata, schi extrem, rafting, canyoning, parapanta, mountain bike, etc. Iar pentru fotografie este un loc ideal: munte, stanca, rauri, lacuri, sport, animale, etc.ALP-05-0651.jpg


Deloc surprinzator, Saussure este legat si de Zermatt (germ. Zurr Matte = pe/la pasune) fiind primul turist care popeseste in mica localitate de pastori in 1789, trecand ALPII din Italia. Dar redescoperirea Zermatt-ului are loc la jumatatea sec XIX cand, odata cu prima ascensiune a Matterhorn-ului de catre Edward Whymper, micul satuc devine cunoscut in toata Europa. Whymper, dupa o serie de 6 esecuri pe creasta sud-vestica, italiana, in 14 iulie 1865 ataca creasta nord-estica, numita Hornli, si cucereste varful cu o echipa de 7 alpinisti si ghizi. Tragedia ii loveste pe drumul de intoarcere, unde 4 camarazi cad si numai ruperea corzii de asigurare ii salveaza pe trei dintre ei, printre care si Whymper, sa fie tarati in abis. Dupa numai cateva zile are loc o a doua ascensiune de pe partea italiana de catre o alta echipa. Matterhorn-ul avea sa fie ultimul mare varf din ALPI cuceri. Datorita formei caracteristice Matterhorn-ul a devenit nume generic pentru alte varfuri ale lumii (Ama Dablam din Nepal este supranumit Matterhorn-ul Himalayei), sau chiar forma cunoscutei ciocolate Toblerone despre care, producator elvetien Nestle spune ca s-a inspirat de la acelasi munte.
Devenit simbol al spatiilor alpestre, silueta Matterhorn-ului atrage privirea oriunde ai fi in zona Zermatt.
Whymper, indragostit de ALPI, are insa legatura si cu Chamonix unde face mai multe premiere importante: Aiguille Vert, iar in Grande Jorasse un pisc ii capata numele Pointe Whimper. Dar ii ramane la suflet Zermatt-ul cu a sa vederea splendida asupra Matterhornului, unde de altfel se stabileste pentru o perioada. Cartile de munte scrise in aceasta perioada il fac celebru ca scriitor in domeniu si face cunoscut Zermatt-ul intregii Europe.
Zermatt-ul este o localitate inchisa din doua puncte de vedere: geografic de muntii dimprejur avand o singura iesire catre vale, si imobiliar, fiind interzise vanzarile/cumpararile de proprietati de catre cetateni straini de Elvetia. De altfel elvetienii - oameni cu scaun la cap - au mai facut un lucru bun de urmat: au intezis accesul autovehiculelor cu motoare termice in statiune, aici fiind admise doar cele electrice. Doar localnicii au voie sa-si parcheze masinile in zona nordica de intrare in oras. Asa ca pe stazi circula pe langa taxiuri (doar 4 firme autorizate detinute de 4 familii din Zermatt au dreptul de a opera in statiune) si un fel de vehicule pe care mai curand le-as numi roabe electrice, pentru transportul particular. Dar exista doua linii de autobuz - tot electric - care face legatura intre gara si piata partiilor - zona de plecare a instalatiilor de transport pe cablu. Accesul auto este ingaduit pana in Tasch, o localitate aflfata la 15 km de Zermatt, unde un urias terminal feroviar, dotat cu parcare auto subterana, a fost inaugurat in toamna 2006 pentru a asigura fluxul de peste 6 milioane de turisti anual. De la Tasch un tren-naveta ultramodern pleaca din 20 in 20 de minute catre Zermatt. Peste 200 de hoteluri si pensiuni, magazine, restaurante. La acestea se adauga iarna mai bine de 200 km de partie de schi cateva zeci de instalatii de transport pe cablu si trenul cu cremaliera aflat la cea mai mare altitudine in Europa. Iarna dar in special vara Zermatt-ul este locul de intalnire al ALPInistilor, marea majoritate avand ca tinta escaladarea Matterhorn-ului. De altfel compania locala de ghizi duce pe varf, anual, mii de alpinisti. Unul dintre ghizii locali, Ulrich Inderbiner, a urcat Matterhornul de 970 de ori ultima data avand 80 de ani.
La timp de iarna intre Chamonix si Zermatt se poate parcurge vestita Houte Route, travesarea necesitand 7-8 zile bune si abilitati pentru schiul de tura si alpinism.ALP-06-0821.jpg


La un "icon" cum este Matterhorn-ul este dificil sa te astepti ca vei face o fotografie mai grozava decat au facut alti fotografi, mai ales localnici. Si totusi intotdeauna exista ceea ce americanii numesc "my way". Asa ca mi l-am incercat si eu. Am facut o tura de prospectare a locului pentru a gasi cea mai favorabila locatie, am ales o serie de lacuri in care imensa piramida se reflecta la rasarit. Dupa care au urmat cateva zile urate, cu ploaie, ceata si asteptare.
Prognoza anunta o ameliorare a vremii asa ca ne-am hotarat sa plecam cu primul tren cu cremaliera la ora 6.50. Dimineata la ora 4 nu era nici o stea pe cer. Un plafon jos de nori nu era cel mai imbietor indiciu, dar toamna la sfarsit de septembrie acesta poate fi cartea castigatoare. Asa ca am iesit din cort ne-am facut bagajele pentru doua zile de dormit sub cerul liber si am plecat catre gara din Tasch.
La Zermatt am intrat in statia de plecare a trenuletului cu cremaliera si ne-am dus glont catre monitorul care in care se vede camera de pe Gornergrat (3000m) statia finala a trenului. Nu se vedea nimic; era inca prea intuneric. In tren: numai personalul de serviciu al liniei ferate montane si lucratori de la telecabinele de mai sus, dar nici un turist.
Cu miscari de mocanita trenul s-a pus in miscare si imediat dupa iesirea din gara zgomotul cuplarii angrenajului cu cremaliera ne-a anuntat inceputul urcusului pe o panta ce uneori depaseste 25 grade. Senzatia e cel putin ciudata cand te uiti pe fereastra si copacii in loc sa fie verticali au un unghi total indecent fata de bunul simt. Pe masura ce urcam apar si zorii zilei. Inca innegurata. La 2000 m trecem prin patura de nori si vedem Matterhorn-ul. Deja a prins culoarea magentie dinainte de rasarit. La statia Riffelalp am ajuns la cateva minute dupa rasarit. Pana la lac mai mult am alegat.
Asa au inceput doua zile in care trebuie sa recunosc ca am fotografiat Matterhornul in toate modurile posibile. E greu sa-ti dezlipesti privirea de la un munte atat de minunat.Galeria de imagini - >Mihai Moiceanu
februarie, 2007
©Fotomagazin.ro
CAMERA mm
contact@cameramm.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Costiniuc Mircea - 21 Feb 2007, ora 11:30
Mie ca fotoamator mi plac toate dar mai ales 1-3-4-5-9-10-14-15

andrei pandele - 21 Feb 2007, ora 12:06
Foarte reusite apar 05-0603, 06-0761, 06-0815 si 06-1218. Multumesc d-le Moiceanu. Dar sunt postate cam mici, pentru peisaje atat de grandioase.

Tavi Pop - 21 Feb 2007, ora 22:48
meseriasu' tot meserias! halucinante peisaje. oare daca ajunge acolo sus, tot romanu' poa' sa vaza chestiile acelea? esti super cool!

Stanica Tudor - 22 Feb 2007, ora 07:53
Sincere felicitari pentru niste imagini foarte cunoscute de catre un cursant asiduu al workshopurilor dvs. Imi este sincer dor de atmosfera de lucru de la workshopurile dvs. Astept cu interes anuntul pentru organizarea acelor FOTOSAFARI de care am discuta in numeroase randuri. Salutari de bine si "Lumina buna".

Gelu Lupas - 22 Feb 2007, ora 10:50
Domnilor, de mult nu ati mai avut o serie asa de buna pe prima pagina.

Banica Tiberiu - 24 Feb 2007, ora 11:49
Lumina, culoare intr-o imbinare armonioasa si compozitionala perfecta !

ioan stetca - 14 Mar 2007, ora 14:35
Foarte faine, e putin spus! Totusi lipsesc din aceasta serie, fotografiile cu Matterhorn-ul, majoritatea fiind din zona Mont Blanc, Aquille du Midi. Felicitari!

mihai moiceanu - 20 Mar 2007, ora 07:00
puteti vizita intreaga expozitie la adresa www.cameramm.ro

mihai moiceanu - 20 Mar 2007, ora 07:01
puteti vizita intreaga expozitie la adresa www.cameramm.ro

dan constantinescu - 23 Jun 2007, ora 02:17
Mihai, cred ca la ora actuala esti cel mai bun fotograf de peisaj din Romania. Felicitari!

paraschiv adrian - 04 Nov 2007, ora 18:30
ca intodeauna extraordinare!as dori sa il intreb pe domnul moiceanu ce obiective foloseste,deoarece fotografiile au un sharp ridicat(este folosit si filtrul"unsharp mask"?va multumesc

eduard ursuleanu - 07 Jan 2009, ora 16:43
fotografii de pro. presupun ca este nevoie de o pregatire fizica buna si de echipament alpin pentru a ajunge in astfel de locatii.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate