Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Ruginoasa - aproape poveste

In vara lui 2003, ratacit fiind prin Iasi, am reusit sa conving cativa colegi fotografi pentru a face o excursie de "creatie" la Ruginoasa.
Cand vorbesti despre aceasta localitate automat trebuie sa amintesti despre Alexandru Ioan Cuza, etc, etc...
Am batut multe coclauri incarcate de "umbrele" istoriei. Am facut multe fotografii interesante cu palate, castele, conace, ruine, toate amintind de o anumita perioada din trecutul Romaniei. La Ruginoasa insa am declansat doar de doua ori. Restul, pana la patru filme, le-am "tacanit" peste chipurile oamenilor intalniti. Si niciodata pe unde am umblat, pana atunci si de atunci incolo, nu m-am simtit mai aproape de ei. Parca ii cunosteam dintotdeauna. Ciudat sentiment. Dar cat de reconfortant pentru un fotograf!ruginoasa01.jpg


ruginoasa02.jpg


ruginoasa03.jpg


ruginoasa04.jpg


ruginoasa05.jpg


ruginoasa06.jpg


ruginoasa07.jpg


ruginoasa08.jpg


ruginoasa09.jpg


ruginoasa10.jpgOzolin Dusa
septembrie, 2006
fotomagazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Tudor Stanica - 28 Sep 2006, ora 19:05
Ultimele trei poze mi se par excelente. Felicitari! Lumina buna!

zak stoianovici - 29 Sep 2006, ora 06:15
imi plac toate fotografiile, excelenta colectie document cu oameni din Ruginoasa.

Gelu Lupas - 29 Sep 2006, ora 15:21
Bune fotografii. Prima si penultima sunt prefertele mele. E reconfortant cand afli de la cineva ca mai fotografiaza pe film.

Relu Tabara - 03 Oct 2006, ora 10:10
Excelente fotografii,lumina si expresivitatea sint deosebite,simti caldura sufleteasca a acelor oameni.Ma bucur ca mai sunt fotografi care mai lucreaza pe film si ca si eu fac parte dintre ei.Prima,a treia si ultima le remarc in mod deosebit.

ana tosa - 03 Oct 2006, ora 20:31
Multumesc domnule Ozolin Dusa!

Cornea Lucian - 03 Oct 2006, ora 21:58
Sunt fotografii excelente, parca ar fi digitale. Nu stiam ca poate iesi asa o claritate de pe film. Toate sunt super!

ciprian catusanu - 05 Oct 2006, ora 15:16
Imi plac imaginile. Ar fi frumos sa le vedem pe toate. Felicitari!

vasile dorolti - 07 Oct 2006, ora 16:58
Bune,bune,domnu'Ozolin. Sper sa mai vedem!

iulia vucmanovici - 09 Oct 2006, ora 13:25
Foarte frumoase imagini! Anul acesta, in perioada verii, am ajuns si eu la Ruginoasa. Palatul este reconstruit si, din pacate, nu tocmai in spiritul vemurilor de atunci. In interior, in loc de parchet pretios, ciment ordinar de spital sau cantina, la ferestre draperii de plus ce amintesc de vremurile comuniste (cand de altfel a si fost restaurat palatul). Este insa un efort laudabil al celor care s-au implicat in realizarea proiectului, altfel acesta ar fi ramas un loc viran, unde taranii si-ar fi pascut in continuare animalele si de unde ar fi continuat sa se aprovizioneze cu materiale de constructii (Palatul a fost bombardat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial). Atmosfera vremurilor ramane totusi patrunzatoare, chiar daca printr-un efort de imaginatie in plus. Biserica ramasa nerestaurata, mormintele familiei Cuza care inca mai salasluiesc acolo si, de altfel, intreaga povestea a locului, te fac sa nu regreti ca ai ajuns acolo. Pasesti in alte vremuri. Se spune ca Ruginoasa este un loc blestemat : aici a avut loc un asasinat si o sinucidere ( a unuia dintre cei doi fii ai lui lui Cuza).

Adina RADES - 20 Oct 2006, ora 23:27
Intr-adevar deosebite! Am avut ocazia sa vizitez o expozitie cu fotografiile dumneavoastra la Botosani in urma cu cativa ani. Si atunci si acum BRAVO!

Brumariu Valentin - 31 Oct 2006, ora 03:15
Cu toate ca am fost fotograf de teatru implicit am lucrat pe film,deh am trecut pe tehnica digitala ca fotoreporter, fotografii excelente,lumina,expresivitatea sunt deosebite,a treia si penultima sunt de remarcat.Complimenti!

cicalo emilia - 02 Jan 2007, ora 17:25
imaginile expuse pe acest site nu sunt relevante si nu sunt reprezentative pentru o comuna cu oameni foarte gospodari si ambitiosi asa cum este comuna ruginoasa in realitate.cerem scuzele de rigoare celor care au realizat aceste fotografii si tot odata stergerea lor.ii recomand fotografului sa se mai documenteze la fata locului.

iolanda Ivan - 24 Jan 2007, ora 15:17
Fotografiile sunt frumoas realizate, insa comuna Ruginoasa are multe locuri frumoase de aratat. Nu reprezinta aceste imagini o comuna de oameni gospodari.

filip irina - 06 Feb 2007, ora 18:49
Am fost de multe ori in Ruginoasa si ma intreb: oare nu va e rusine, ca si romani, sa prezentati numai laturile mai putin frumoasa ale meleagurilor romanesti? A ajuns sa-mi vina rau ca m-am nascut in aceasi tara cu voi. Voi sunteti cei care ati facut Romania de ras peste hotare! Sa va fie rusine!!!!!!!!!!!!

Calin-Stefan Ragalie - 06 Feb 2007, ora 19:23
Doamna / domnisoara Irina, un fotoreportaj (ca acesta, de exemplu), traduce in imagini impresiile cele mai puternice; iar acestea nu trebuie edulcorate, trebuie doar sa fie sincere. Destul ca zeci de ani inainte aveam voie sa pozam doar frunzele vopsite in verde de "baietii cu ochii albastrii". Fotografia este militanta, dar nu pentru o ideologie ci pentru adevar si real. Iar Romania, putreda pe alocuri, nu va fi mai "frumoasa" daca-i punem pe cap o marama de borangic!

ozolin dusa - 07 Feb 2007, ora 20:05
Daca 16 ani de "libertate" nu au reusit sa stearga din sufletele noastre cei 45 de ani de comunism rezolvarea este una singura: luati imaginile "nereprezentative" ale oamenilor din Ruginoasa din acest fotoreportaj, dati-le militeanului din comuna cu sarcina precisa: ori sa-i bage la beci, ori, mai bine pentru dvs, sa-i impuste. Asa veti scapa de ei, iar cei care vor veni pe acolo vor putea face numai imagini "reprezentative". Nu trebuie sa va fie rusine ca traiti in tara asta (nu va obliga nimeni sa o faceti), ci doar ca nu va puteti scutura de ideologia comunista pe care o pastrati in suflet ca pe un calendar...

eduard ursuleanu - 13 Mar 2007, ora 15:27
frumoase imagini. bravo.

PICIU ILIE - 20 Mar 2007, ora 20:41
dupa cele citite realitatea este exprimata cu adevarat de ozolin dusa, insa ea trebuie prezentata real, ma ofer sa cooperez din (Ruginoasa)

Cristi Mazilu - 20 Apr 2007, ora 22:13
In opini mea pozele sunt deosebit de artistice, din punct de vedere al profesionalismului si expresivitatii. Este o latura a tarii pe care nu trebuie sa o negam, insa putem contribui la schimbare. Va invitam pe www.turism-explorer.ro sa facem aceasta schimbare de imagine, de suflet, de haina odioasa a trecutului comunist si nu numai. Fotografia este o putere, haideti sa o folosim constructiv. Multam pentru atentie!

niku sorin - 24 Apr 2007, ora 23:59
cum ai facut sa aduci persoanele in prim plan ?

radu lupu - 26 Apr 2007, ora 11:59
eu am fost botezat in biserica din ruginoasa si pot sa zic ca dupa aceea mam simtit mult mai bine nasa mea este chiar de acolo iar in brasov ea are un frate

Dana Betlevy - 18 May 2007, ora 17:19
Sunt minunate imaginile. Nu sunt un fotograf profesionist, asa ca tot ce imi ramane ca sa "clasific" o fotografie este inima. Imaginile astea sunt minunate. Arata simplitatea oamenilor de acolo, si cred ca in vremurile de astazi simplitatea poate fi considerata o virtute. E o caldura care iti vine in inima si ramane acolo, lasandu-te cu zambetul pe buze si cu mirosul ierbii in par... Mi-as dori sa pot sa fac si eu fotografii atat de faine. Ma bucur ca v-am gasit. Daniela

george tutu - 12 Jun 2007, ora 13:41
imagini total irelevante eu sunt din ruginoasa si persoanele pe care le_ati prezentat in foto le cunosc .sunt sigur ca le_ati facut din masina si in graba .nu ati auzit de palatul lui cuza biserica domneasca obiceiurile faimoase siturile arheologice dealurile .mai sunt si alt fel de 0ameni in ruginoasa.citeste cineva mesajele astea

Liviu Ungur - 27 Jun 2007, ora 22:44
Daca ai vrut sa atragi atentia asupra saraciei in care traiesc oamenii acelor locuri, ai reusit. Daca ai vrut altceva, n-ai reusit.

Codrut Ghitescu - 08 Jul 2007, ora 06:53
Pozele sunt frumoase , pentru ca istoria nu poate exista fara oameni care nu se ridica tot timpul la inaltimea istoriei. In sensul ca nu avem nevoie numai de ruine sau palate ci in primul rand cineva sa le insufleteasca.

marian mihai - 10 Nov 2007, ora 01:05
Fotografii superbe,domnule Ozolin! Incadrare,lumina,sinceritate. Astia suntem domnilor! Asta-i tara iar noi suntem locuitorii. Nu-mi este rusine cu acesti oameni. In fiecare din ei imi recunosc o ruda sau un vecin. Frumosi, sinceri,simpli,casele sau gardurile pravalite peste ei. Iar acesti oameni si-au facut case mai frumoase decat multe din cele ce se fac acum. Nu este vina lor ca ele acum stau sa cada. In fond a apus o epoca nu? Fotografii adevarate, multumesc, domnule Dusa Ozolin!

vlad - 23 Nov 2007, ora 13:41
felicitari pentru fotografii. niste portrete facute ca la carte. nu mi s-a parut nimic irelevant si, mai ales, nimic jignitor pentru oamenii locului... cine nu intelege foto in cauza, nu inteleg oricum ce cauta aici (pe site)... imaginile "daunatoare" pt tara noastra nu sunt, cu siguranta acestea... oricum, portrete expresive, imagini tari, un mesaj pregnant... o scoala de foto in cateva lectii

Andrei Radu Chiriac - 07 Jan 2008, ora 20:24
Nu stiu de ce unii cred ca fotografie trebuie sa fie sinonima cu propaganda. Daca fotografia este artistica, ma emotioneaza prin frumusetea ei (lumina, intuneric, rosu in obraji, riduri, incruntatura sincera a vietii sau nasul borcanat de atita alcool) trebuie s-o remarc daca am un dram de sensibilitate si atentie. Daca nu...pareri de rau. Felicitari pentru poze. Un pic portretele imi aduc aminte de Razvan Voiculescu.

Justinian Moga - 16 Feb 2008, ora 18:06
Cine critica fotograful pentru ca nu a prezentat o realitate "cosmetizata", merita sa mai traiasca vreo 10 ani de "impliniri marete", cand toti radeau si aveau bujori in obraji, din pacate pe afisele de propaganda. Acolo unde, vorba lui Andries, era si cascavalul... Nu stiu care e tematica "raidului" pe care l-a facut echipa in cauza la Ruginoasa insa pozele pe care le vad mai sus au, cum sa spun... suflet. Nu sunt dintr-alea pe care sa le pui la categoria "poza secolului", unele din ele nici macar nu le-as aborda asa dar asta e o chestiune subiectiva. Numai cine n-a umblat cu aparatul in mana "pe coclauri" poate sa critice in felul asta (adica distructiv...) munca unui om. Atat am avut de spus. In rest, totul e chestiune de gusturi. Dar, stiti voi, chiar daca nu se discuta, sunt totusi gusturi bune si gusturi proaste... Justinian Moga

eli Flipy - 31 Mar 2008, ora 09:41
Intr-adevar fotografiile sunt expresive si aduc in prim-plan o emotie aparte,un farmec al unor alte timpuri,sunt reprezentative pentru o parte din Ruginoasa,dar nu reprezinta comuna in ansamblu,e pacat pe de-o parte ca subiectivitatea fotografului a evidentiat doar o mica parte din comuna,data viitoare sa cautati si cealata parte,mult mai frumoasa si la fel de emotionanta,succes!

Augustin Marius - 01 Apr 2008, ora 17:15
Nu vad mai nimic asa negativ in fotografiile acestea ca sa va supere asa de tare. Asa-i satul romanesc, asa sunt mai toate satele si asa sunt mai toti oamenii de la tara. Daca nu stiati, atunci mai mergeti prin sate. Mie imi plac fotografiile, sunt puternice. Bafta.

rotaru vasile - 01 Apr 2008, ora 19:41
as dori pe aceasta cale sa propun domnului ozolin dusa sa revina pe meleagurile ruginoasei pt a face niste fotografii care sa arate adevarata fata a ruginoasei prin splendoarea ei ca fiind un puct cultural si istoric de o valoare nepretuita,avand in spatele istoriei familiile sturza si cuza,prin personalitatea lor si faptele istorice savarsite,cea mai importanta fiind unirea de la 24 ianuarie.va rog domnule dusa daca ati putea sa ma contactati pt a va prezenta si a va ghida prin localitatea mea natala.va multumesc

ozolin dusa - 01 Apr 2008, ora 21:17
Domnule Rotaru, cu placere voi reveni oricand in Ruginoasa pentru a fotografia... Cu dumneavoastra drept ghid!... Lasati, va rog, o adresa de mail pentru a va putea contacta. Pentru ca, altfele, vorbim in van!...

gina buzatu - 25 Jan 2009, ora 15:47
nu e asa in Ruginoasa!!!99% din oameni sunt mai civilizati decat cei de la oras!!!mintiti!!!!!

Anca ieseanca - 18 Feb 2009, ora 16:57
doamna sau domnisoara Gina Buzatu, ce anume din fotografii ar ilustra ca locuitorii Ruginoasei sunt necivilizati? sunt oamenii intaliti acolo, oameni ca multi altii din satele noastre, am stat de vorba cu ei si nu mi s-au parut necivilizati. ma tot intreb cum ati ajuns la ideea asta...ma gandesc ca s-ar putea sa fie chiar mai adevarati decat cei care se simt lezati de niste imagini plastice.

Buiciac Silviu - 22 Feb 2009, ora 12:29
nu prea imi plac pozele astea mai schimbatile! k sunt prea veche!

Calin-Stefan Ragalie - 22 Feb 2009, ora 12:37
@ Buiciac Silviu - Ozolin Dusa are numeroase invitatii (deocamdata ne-concretizate) de a vizita din nou Ruginoasa. Cu siguranta fotografiile vor fi altele!

ozolin dusa - 22 Feb 2009, ora 13:01
Promit ca atunci cand va da coltul la iarba sa revin la Ruginoasa impreuna cu cativa colegi fotografi. Poate impreuna sa reusim sa dam o alta "fata" fotografica comunei!...

Ma suparati ca-mi faceti comuna de bacanie.. - 16 Jun 2009, ora 14:51
..deci voi ati publicat pe site cateva poze cu pleava Ruginoasei. Spun asta pentru ca am radacini in aceasta comuna minunata. Cred ca i-ati cautat mult si-mi inchpui ca ati avut si un ghid. De ce nu ati surprins adevaratele frumuseti ale comunei nu cateva chipuri de copii neangrijiti, cu parinti alcoolici si mame curve, un boschetar rural fost invatzator, toua tzatze pe un fundal de 2 lei...imi pare rau pentru fotografi....poate daca pozau pe lacurile domeniului Cuza, in curtea castelului, castelul, bisericile...chiar si crasmele de 2 lei cu alcoolistii notorii sau ocazionali.....

danny olaru - 25 Aug 2009, ora 00:49
aveti dreptate cei care spuneti ca sunt si alte locuri frumoase in ruginoasa ce ar trebui fotografiate.eu sunt plecat de multi ani de acolo dar nu am uitat satul in care am crescut.

mocanu ionutz - 19 Sep 2009, ora 15:37
ma da voi aia care atzi pozat atzi pozat numai oamenii saraci si numai babe da de ce nu pozatzi si ce este frumos?intotdeauna pozatzi ce e mai rau ca sa faceti o imagine rea comunei

Buiciac Silviu - 02 Oct 2009, ora 23:27
Mie dor de ruginoasa!! nu am mai venit de molt timp in tara dar nici nu cred ca mai rezist molt!! cred ca las totu si ma intorc acasa la ruginoasa!!

Raluca Agasanu - 08 Oct 2009, ora 11:40
Am un comentariu lung. Da, aveti dreptate domnule Ozolin Dusa in comentariul din 7 februarie 2007. Realitatea este asa cum ati vazut-o in fotografiile puse pe site, insa- ca sa impacati pe toata lumea ati fi putut spune ca: este punctul dumneavoastra de vedere, ceea ce v-a impresionat din Ruginoasa, iar ca acesta nu este un site de promovare turistica a Romaniei, site din care sa lipseasca orice lucru care ar putea da o "conotatie negativa", orice lucru care ar putea "strica imaginea Romaniei". Care imagine? Cea pe care o expune doamna ministru al Turismului Elena Udrea? Ca de multi ani, vara de vara am grup dupa grup de turisti straini din diverse tari din Europa, turisti care imi spun: "nu exista un site cu fotografii despre Romania" sau "noi nu stim engleza, dorim informatii in limba noastra". Si nimeni nu face nimic. Bine, am sa fac eu extra-sezon turistic, in timpul scolii de fotografie, cu aparatul Fuji Fine Pix pe care-l am la care abia stiu sa umblu si dupa ce termin scoala. In limba in care muncesc vara de vara pentru ca sunt "amatoare", chiar foarte amatoare in ale fotografiei, iar acest site mi-a fost recomandat de catre profesorul de la curs, ca sa vad ce lucreaza fotografii profesionisti. Deci, sunt aici ca sa invat si "sa le leg" turismul cu fotografia, promovarea acestei tari in fata turistilor. Cand le povestesc turistilor straini despre Alexandru Ioan Cuza raman cu gura cascata. Am fost la Castelul de la Ruginoasa cu turisti straini. Au ramas inmarmuriti de ce au vazut. Le-a placut. Mi-au spus ca sunt foate tristi ca nu se face mai mult pentru promovarea acestei tari, ca ar fi dorit sa revina, multi planificandu-si cu ani inainte o a doua calatorie in Romania. Poate ca ar trebui sa va intoarceti si sa fotografiati lucrurile bune de dupa Decembrie 1989 pentru ca eu, personal, sunt convinsa ca s-au facut lucruri bune, numai ca acelea sunt trecute sub tacere de oamenii rauvoitori si carcotasi care nu vor sa le vada pentru ca nu vor sa se schimbe.

mocanu cristinel florin - 18 Oct 2009, ora 15:23
sint din ruginoasa rediu si va spun ca orisicine trece prin ruginoasa ramine cu amintiri placute este o comuna istorica si mereu va ramine asa cit despre fotografii si ei sunt deai nosti nu conteaza ca sint saraci locuim cu totii in aceiasi gradina a Domnului

AnDa Mihaela - 30 Dec 2009, ora 23:38
Chiar pozele sunt superbe...copiii din a2a si a4a poza sunt frate si sora!!!!Ii cunosc perfect pt k imi sunt prieteni...iar pe cativa din batrani mi'i amintesc si akm deoarece cativa au decedat:(!Ruginoasa e cel mai frumos sat din Romania...fara suparare:))!!!

mariana dumitrache - 20 Oct 2010, ora 15:07
foarte artistic realizate fotografiile , felicitarii fotografului.nu stiu de ce supara pe unii aceste imagini : sunt consatenii nostri .unii dintre ei chiar nu mai sunt printre noi si au fost niste oameni gospodari.chiar si boschetarul de care vb. un asa zis ruginosan a fost un om cu carte dar datorita unor imprejurari nefaste a ajuns asa.inca o data felicitari fotografului.

t.elena frunza - 10 Dec 2010, ora 17:53
eu sunt din ruginoasa si cunosc f. bn.frumusetea "naturala"a ruginoasei.a-ti facut f.bn.pozele pt.ca si copiii saraci sunt frumosi,si batrinii,chiar si "aurolacul"cum a fost definit un batran.aceste poze nu afecteaza in nici un fel imaginea com.pt.ca astfel de oameni sunt peste tot in lume. iar d-soara buzatu de ce se simte jignita face parte din acele pers.kre spune ea k nu sunt in ruginoasa?adev. doare dar sunt multe,f.multe personaje "negative" la noi in com.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   azi, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   ieri, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 5 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate