Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Modalitati practice de autofocalizare

Camerele digitale actuale dispun de mai multe puncte de autofocalizare, raspandite pe cadrul fotografiat. Punctele de autofocalizare pot fi folosite individual (adica fotograful alege un anume punct de focalizare dintre cele care pot fi selectate), pot fi alese grupe de puncte focalizare sau poate fi lasat procesorul camerei fotografice sa aleaga automat punctul de focalizare. Ultima optiune se conduce de cele mai multe nemultumiri deoarece procesorul nu "intuieste" intentia fotografului, mai ales in situatiile mai complicate De exemplu in fotografia de peisaj, in care avem planuri desfasurate in adancime: primul plan, plan intermediar si fundal; poate ca fotograful si-ar dori un detaliu din primul plan, proiectat pe un fundal mai neclar, iar, in alta situatie, o fotografie clara de la planul apropiat pana la fundal. Procesorul nu va putea deosebi astfel de situatii si va stabili planul de focalizare de fiecare data pe cel mai apropiat subiect din cadru.


Pentru a transpune in practica intentiile exemplificate mai sus, trebuie sa utilizam optiuni mai detaliate ale autofocalizarii.


Cum putem grupa punctele de autofocalizare?
Alegerea unui punct de autofocalizare, a unei grupe de puncte sau a alteia sau alegerea tuturor punctelor de focalizare, poarta numele la Canon: "AF Area selection". Procedura este asemanatoare cu cea intalnita si la alti producatori de camere foto digitale si este intalnita sub nume similare.
- un punct AF (spot AF); fotograful poate alege un punct de autofocalizare in cazul in care doreste ca autofocalizarea sa fie realizata cu precizie in acea zona. De regula, punctele AF ce pot fi selectate pentru acest mod sunt puncte "in cruce" cu sensibilitate ridicata; modul AF spot utilizeaza punctul central;


AF_single.jpg

Autofocalizare pe un punct


AF_spot.jpg

AF Spot


- AF point expansion 4 - in acest mod de functionare, utilizatorul selecteaza de asemenea, un singur punct AF, care detine preminenta in autofocalizare, dar sunt utilizate si informatiile furnizate de 4 puncte invecinate (sus, jos, stanga, dreapta);


AF_point_expansion_4.jpg

AF Point Expansion 4


- AF point expansion 8 - similar cu modul precedent, dar acum se folosesc 8 puncte invecinate; punctul AF se afla in centrul unui patrat, iar celelalte 8 pe laturile patratului. Ca si in modul de mai sus, punctul central al patratului poate fi mutat oriunde in cadru;


AF_point_expansion_8.jpg

AF Point Expansion 8


- AF zonal (Zone AF) - mai multe puncte de autofocalizare dintr-o anumita zona a cadrului sunt grupate si contribuie toate la determinarea autofocalizarii; aparatele moderne digitale de fotografiat dispun de trei sau mai multe zone AF. In aceasta modalitate de utilizare, fotograful selecteaza zona din cadru in care doreste sa fie obtinuta focalizarea;


Zone_AF.jpg

AF zonal


- AF zona larga (Wide Zone AF) - senzorii de autofocalizare sunt grupati in trei zone largi: stanga, centru si dreapta;


Wide_zone_AF.jpg

AF zona larga


- Automatic AF point selection - in acest mod, toate punctele de autofocalizare sunt active, iar procesorul stabileste planul de focalizare pe cel mai aproiat subiect de camera.


Automatic_AF.jpg

Automatic AF


Ce folosim in practica?
Daca ne intereseaza o determinare riguroasa a planului de punere la punct, iar subiectul este static sau are o viteza mica de deplasare, in cele mai multe situatii putem folosi cu succes focalizarea spot (un singur punct AF), pe care il selectam cu ajutorul butoanelor dedicate (in functie de modelul camerei) si in concordanta cu aspectele compozitionale pe care dorim sa le atingem.


De exemplu, in fotografia de portret, vom alege puncte din latura stanga; rotita in modul portret, camera va aduce punctele AF in zona ochilor persoanei fotografiate, detalii care trebuie sa fie clare. Daca dorim sa fotografiem detalii in fotografia de peisaj, vom alege puncte din zona de jos a cadrului, pentru a obtine un subiect clar si pentru a reda mai neclar contextul in care este situat subiectul.


AF Point Expansion, optiune aparuta recent la camerele foto avansate, utilizeaza un punct central si patru sau opt puncte adiacente.


De exemplu, daca zona subiectului ce corespunde punctului AF selectat nu are suficiente detalii sau/si nu este suficient de luminos pentru a permite autofocalizarea, sunt imediat activate cele patru - opt puncte invecinate si este folosit planul de focalizare determinat de oricare dintre ele. O alta situatie intalnita in practica este aceea in care subiectul se misca cu viteza mica dar in directii inpredictibile. Modul AF Point Expansion ne scuteste de efortul de a urmari cu mare precizie suprapunerea dintre punctul AF selectat si subiectul in miscare.


Autofocalizarea zonala (Zone AF) exinde gruparea punctelor de focalizare; cadru leste impartit in trei pana la noua regiuni (dreptunghiuri). Toate punctele din aceste zone sunt utilizate pentru determinarea claritatii. Punctul care reda clar detaliul cel mai apropiat de camera este si acela care determina planul de focalizare. Un mod similar de functionare este intalnit la recent lansatul Canon EOS 7D Mark II: Wide Zone AF: cele 65 puncte de autofocalizare sunt grupate intr-o zona stanga, centrala si dreapta.


In fine, o situatie la limita a autofocalizarii zonale este Automatic AF point selection, cand toti senzorii AF ai camerei sunt activi, iar focalizarea este determinata de punctul AF care reda clar cel mai apropiat detaliu din cadru.


Care este diferenta dintre Zone AF si diversele moduri zonale de grupare a punctelor AF?
In primul caz, punctul selectat de utilizator este initial utilizat in stabilirea planului de focalizare, plan care poate sa nu cuprinda subiectul cel mai apropiat de obiectiv. Doar in cazul in care punctul AF selectat nu poate determina corect punerea la punct, sunt utilizate informatiile furnizate de cele invecinate. Modurile Spot AF si Zone AF asigura cea mai mare rata de fotografii clare in cazul subiectelor statice sau care miscari lente.


In schimb, in diferitele moduri Zone AF, invariabil, planul de focalizare este stabilit pe subiectul aflat cel mai aproape de obiectiv. Aceasta situatie poate sa fie nepotrivita in multe imprejurari, in special cand se fotografiaza in exterior. Totusi, modurile Zone AF pot fi folosite cu succes cand se fotografiaza subiecte in miscare cu viteza mai mare sau cu deplasari imprevizibile, de exemplu un biciclist in deplasare, in fotografia de strada sau in instantanee.

 © Florin Angelescu
septembrie, 2014
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate