Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Canon EOS 70D

 

Cuprins:

1. Introducere, corpul aparatului
2. Sub capota
3. Tehnologia Dual Pixel AF
4. Caracteristici tehnice esentiale
5. Testare in laborator
6. Testare in teren
7. Concluzii
8. Galeria de imagini

Articol sponsorizat de:
f64_banner.jpg

Introducere
Canon a lansat recent un nou model de camera foto digitala: EOS 70D. Noul model asociaza caracteristici ale precedentului model din serie – 60D, si ale modelului 7D, dar si caracteristici noi, precum tehnologia Dual Pixel Autofocus, un nou senzor CMOS de 20 MPx, ecran LCD mobil in doua axe, autofocalizare pe 19 puncte, procesor de imagine Digic 5+, autoexpunere iFLC pe 63 zone din cadru, sensibilitate ISO intre 100 si 25.600, conectivitate WiFi si capacitatea de a controla pana la doua grupuri de blitzuri externe.

Canon EOS 70D dispune de doua rotite de control, una situata in vecinatatea butonului de declansare, a doua pe panoul posterior, manevrabil cu degetul mare. Ecranul LCD mobil a determinat relocarea unor butoane de control, in comparatie cu EOS 7D. Apare acum un buton "Q", prin care pot fi controlati diferiti parametrii de functionare ai camerei, in functie de modul de fotografie selectat de utilizator.

Canon_EOS_70D_12.jpg

Noul model dispune de conectivitate WiFi, camera putindu-se cupla cu alta camera foto WiFi, cu o tableta sau un smartphone, cu un calculator, cu o imprimanta sau la un serviciu DNLA. Canon EOS 70D poseda noul senzor CMOS care integreaza tehnologia Dual Pixel AF: circa 80% dintre cei 20 milioane pixeli din structura sunt constituiti din cate 2 fotodiode care, in timpul autofocalizarii furnizeaza informatii prvind focalizarea dupa metoda detectiei contrastului de faza. Astfel autofocalizarea este rapida si precisa in modul Live-View si in timpul inregistrarii de videoclipuri.

Canon EOS 70D este doar un pic mai mic decat predecesorul sau, masurind 139 x 104 mm si 79 mm grosime, cu 2 mm mai putin in inaltime si 6 mm in latime. De asemenea este mai usor, avind 775 g (cu baterie, fara obiectiv). Corpul este constituit din mase plastice de inalta densitate, armat cu elemente de otel. Fata de modelul 7D, acesta nu mai are corpul integral metalic, dar pastreaza protectiile anti-praf si anti-umezeala ale articulatiilor carcasei, prezente la EOS 7D.

Modelul 60D are o inaltime mai mica, uneori prea mica pentru a fi prins in mana intr-un mod satisfacator. 70D este inca si mai putin inalt, ridicind unele semne de intrebare privind intentia Canon de a-l desemna un model pentru fotografii avansati. Pentru unii, utilizarea acestui model poate impune achizitionarea suplimentara a unui grip (Canon BG-E14 http://www.f64.ro/canon-bg-e14-grip-pentru-eos-70d.html)

Panoul frontal
In imediata vecinatate a butonului declansator se afla senzorul telecomenzii IR si LED-ul pentru ilumnarea scenelor intunecoase cand se realizeaza autofocalizarea. In partea opusa este situat un buton pentru ridicarea blitzului si un al doilea buton, pentru deblocarea obiectivului.

Canon_EOS_70D_15.jpg

Canon EOS 70D are butonul pentru inchiderea diafragmei de lucru, pentru a previzualiza campul de profunzime, localizat in dreapta obiectivului, cum privim dinspre obiectiv, deci accesibil cu mana dreapta a fotografului.

Panoul superior
In stanga, similar altor modele de camere foto digitale pentru fotografii amatori, este pozitionat rotita de moduri. Aceasta poate fi rotita in pozitia dorita dupa ce se apasa si este tinut apasat un buton central de deblocare, cu scopul de a nu se schimba accidental modul de functionare. In jurul comutatorului de moduri se afla si butonul pornit-oprit.

Canon_EOS_70D_03.jpg

In dreptul axei optice se afla blitzul incorporat, escamotabil prin intermediul unui buton aflat in stanga sa (cum se priveste dinspre ocular). Butonul este, de fapt, un contact electric (inactiv cand camera nu este alimentata cu energie), ce antreneaza electromagnetic eliberarea unei piedici, astfel incat blitzul sa se poata ridica si cand se fotografiaza in diferite moduri presetate. Blitzul are numar director 12 (ISO 100, m). Tot aici se afla patina pentru bltzuri externe, dedicate Canon.

De-o parte si de alta a blitzului se afla cele doua microfoane, pentru inregistrarea stereo a sunetului cand se filmeaza. Imediat in spatele microfonului din dreapta se afla cursorul pentru ajustarea dioptrica a ocularului.

Canon_EOS_70D_08.jpg

In partea dreapta a panoului superior se afla ecranul LCD de stare, inconjurat de mai multe butoane de control. Pe ecranul LCD sunt afisati dferiti parametrii de functionare ai camerei si apare suplimentar o iconita WiFi, cand acest mod este activat de utilizator. Imediat in spatele butonului declansator a fost pozitionat un nou buton prin care se selecteaza aria de focalizare. In spatele acestuia se afla rotita frontala de control a setarilor aparatului.

Intre rotita frontala de control si ecranul LCD de stare sunt pozitionate cinci butoane de control, pentru: autofocalizare, fotografiere unica sau in rafala, schimbarea sensibilitatii ISO, schimbarea modului de autoexpunere si butonul de iluminare al ecranului de stare.

Panoul din spate
Spre deosebire de modelul EOS 60D, panoul din spate dispune de butoane suplimentare. In partea stanga, imediat sub comutatorul de moduri de functionare, se afla un buton pentru acces la meniurile camerei si un buton prin care se comuta intre diversele modalitati de afisare a informatiilor pe ecranul LCD.

Canon_EOS_70D_19.jpg

Vizorul optic dispune de ajustor dioptric si afiseaza circa 98% din cadru, mai mult decat EOS 60D (96%) dar nu cat 7D (100%). In vizor pot fi afisate o serie de informatii precum punctele active de autofocalizare, o grila de linii orizontale si verticale pentru corecta aliniere a orizontului, o semn de atentionare cand camera este inclinata spre stanga sau spre dreapta (fara a arata nici directia si nici amploarea inclinarii). In partea de jos a vizorului sunt afisate informatii despre baterie, blitz, compensarea expunerii, timpul de expunere, diafragma, amploarea sub/supraexpnerii, valoarea ISO si modul Dinamic Range, numarul de fotografii ce pot fi temporar stocate in buffer si indicatorul de confirmare a autofocalizarii corecte.

Canon_EOS_70D_04.jpg

Producatorul a renuntat la senzorul de proximitate (al ochiului fotografului) care sa determine oprirea alimentarii ecranului LCD, ceea ce poate duce la scaderea autonomiei camerei. Imediat la dreapta vizorului se afla un comutator inelar Foto – Video ce inconjoara butonul de pornire / oprire a inregistrarii video.

Mai spre dreapta este localizat butonul de memorare a autofocalizarii, util cand se doreste focalizarea pe un subiect si apoi recadrarea. In coltul drept al panoului din spate sunt pozitionate doua butoane care permit marirea / micsorarea imaginii afisate pe ecranul LCD principal, sau memorarea autoexpunerii, respectiv selectia punctului de autofocalizare, in functie de modul de functionare al camerei.

In vecinatatea laturii drepte a ecranului LCD principal se afla un set de butoane si controale. Primul de sus se afla butonul Q (Quick), prin apasarea caruia se acceseaza rapid meniurile de control specifice modului de functionare al camerei. Sub acesta este localizat butonul de afisare al imaginii cel mai recent inregistrate. Rotita principala de control concentreaza trei controale. Butonul Set valideaza modificarile efectuate de utilizator. In jurul acestuia se afla un disc ce poate fi actionat in opt directii (sus, jos, stanga, dreapta si patru pozitii intermediare), prin care se pot selecta diferite optiuni din meniu. In fine, la exterior se afla un inel prin rotirea caruia se poate defila prin diferitele meniuri si optiuni din meniuri. In partea de jos este situat butonul de stergere a imaginii sau a imaginilor selectate si un levier de activare / dezactivare a rotitei principale de control. In extremitatea dreapta a panoului din spate se afla panoul de acces la cardul SD si un LED care semnalizeaza inscrierea datelor pe cardul de memorie.

Panoul din spate este dominat de ecranul LCD principal, de 3 inch (7,5 cm) tip Clear View II, cu 1.040.000 puncte, in format 3:2. Ecranul LCD este mobil pe doua axe, asadar poate fi rotit stanga/dreapta, sus/jos pentru a putea fi vazuta imaginea cand se fotografiaza autoportret sau poate fi inchis si protejat in carcasa aparatului. Canon EOS 70D dispune de un ecran de tip touch-screen, fotograful avind astfel posibilitatea de a ajusta diferiti parametrii de functionare ai camerei sau a seta planul de focalizare pe subiectul pe care il doreste, in modul Live View, chiar daca acesta nu se suprapune peste vre-un punct de autofocalizare, din cele 19 ale camerei.

Canon_EOS_70D_06.jpg

Panoul lateral dreapta
Privind dinspre spate, panoul din dreapta gazduieste usita pentru cardul de memorie si urechiusa de prindere a curelei de gat. Din pacate, Canon EOS 70D are un singur slot pentru cardurile de memorie, de tip SD / SDHC / SDXC. Modelele mai avansate dispun de doua sloturi, de regula unul CF si unul SD, care permit salvarea simultana, pentru siguranta, sau separata (JPEG / RAW) a imaginilor pe cele doua carduri.

Panoul lateral stanga
Panoul din stanga (cum se priveste dinspre vizor) dispune de urechiusa pentru prinderea curelei de gat si doua capacele de cauciuc, ce protejeaza conexiunile pentru USB 2.0, telecomanda (N3), respectiv HDMI si microfon extern.

Panoul inferior
Panoul inferior gazduieste filetul pentru montarea pe trepied si usita pentru bateria de acumulatori. Bateria asigura o autonomie de circa 900 declansari (cu vizarea prin vizorul optic) sau 250 declansari cand se foloseste ecranul LCD.

Canon_EOS_70D_05.jpg

 

Pagina urmatoare - >

 

Pentru comentarii va rugam sa accesati aceasta pagina...

 

© Calin-Stefan Ragalie
septembrie, 2013
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate