Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Despre cardurile SD

Peste 400 de producatori au pus in comert numeroase tipuri de carduri de memorie SD, in prezent existind circa 4.000 modele. SD este prescurtarea de la Secure Digital, deoarece cardurile SD dispun de un comutator care protejeaza cardul la scriere / stergere / formatare (read-only).


SD_card.jpg

SD Card Standard Capacity


Aceste carduri sunt disponibile in diferite capacitati, forme si viteze de scriere si citire.
In privinta formei, sunt disponbilite trei formate: SD, miniSD si microSD. Cardurile miniSD si microSD nu dispun de comutator pentru protectie la scriere / stergere / formatare.
Cardurile SD, de orice fel, se conformeaza standardurilor SD Card Association. SD Card Association nu produce si nu comercializeaza carduri, doar defineste standarde pentru fiecare model de card.


SDHC_class2.jpg

SD Card Class 2


Fiecare camera foto digitala sau dispozitiv electronic accepta un anumit format de card si solicita un set minimal de caracteristici, de exemplu, pentru o camera video Full HD este nevoie de carduri cu performante ridicate.


SD_card_class4.jpg

SD Card class 4


Compatibilitate
Inainte de a utiliza un card SD, verificati daca dispozitivul dvs. este compatibil cu tipul de card pe care doriti sa-l utilizati.


modele_carduri_SD.jpg

Tipuri de carduri SD


Dispozitivele SDXC pot folosi carduri SD, SDHC si SDXC.
Cardurile SDXC pot fi folosite in dispozitivele compatibile SDXC sau inferioare.
Dispozitivele SDHC pot folosi carduri SDHC si SD.
Cardurile SDHC pot fi folosite in dispozitivele compatibile SDHC, SDXC sau inferioare.
Dispozitivele SD pot folosi doar carduri SD.
Cardurile SD pot fi folosite in dispozitive compatibile SD, SDHC sau SDXC.
Formatarea cardurilor SDXC trebuie facuta in dispozitive compatibile SDXC sau prin folosirea programului SD Formater 3.0 prin intermediul calculatorului.


mini_SD_card.jpg

Mini SD Card


Cardurile mini / micro SD pot fi folosite, similar, pe dispozitivele compatibile (de exemplu smatphone-uri sau tablete), iar pe altele prin intermediul unor adaptoare la formatul SD.


micro_SD_Card.jpg

Micro SD Card


Clase de viteze SD
Mai nou, cardurile SD au inscrise pe eticheta clasa de viteza: in interiorul literei "C" sunt inscrise cifrele 2, 4, 6 sau 10 si care reprezinta viteza minima garantata la scriere: 2, 4, 6 sau 10 MB/sec.


mini_SD_card_adaptor.jpg

Adaptor miniSD - SD


Cardurile SD din clasa 2 pot fi utilizate in camerele foto pentru fotografie si inregistrarea de videoclipuri la rezolutie VGA (flux redus de date).
Cardurile SD din clasele 4 si 6 fot fi utilizate in camerele foto cu rezolutie mare pentru fotografie si inregistrarea de videoclipuri la rezolutie HD.
Cardurile SD din clasa 10 pot fi utilizate in camerele foto cu rezolutie mare pentru fotografii si inregistrarea de videoclipuri la rezolutie Full HD.
Cardurile din aceste clase sunt disponbile in formate / capacitati: SD, miniSD, microSD, SDHC, miniSDHC, microSDHC, SDXC si microSDXC.
O clasa superioara de carduri este reprezentata de cele care utilizeaza interfata UHS (Ultra High Speed), in prezent fiind disponibila comercial UHS 1, marcata in forma unui U mare, in care este inscrisa cifra 1. Conform standardelor SD Card Asociation, UHS 1 permite o viteza de scriere de minim 50 Mbiti/sec. Clasa de carduri UHS II prevede viteze minime de 156 / 312 MB / sec. Aceste carduri sunt disponibile la capacitati SDHC UHS si SDXC UHS. Cardurile din clasa UHS sunt destinate utilizarii in fotografie, dar mai ales in camerele video de mare rezolutie (Full HD sau superioara).


micro_SD_adapter.jpg

Adaptor microSD - SD


Unii producatori isi marcheaza cardurile SD in "x". Valorile aproximative sunt urmatoarele:
- 16x - are o viteza de scriere de circa 2 MB/sec si corespunde clasei 2 (13 x)
- 32 x - are o viteza de scirere de circa 4 MB/sec si corespunde clasei 4 (27 x)
- 48 x - are o viteza de scriere de circa 7 MB/sec si corespunde clasei 6 (40 x)
- 100 x - are o viteza de scriere de circa 14 MB/sec si corespunde clasei 10 (67 x).


cititor_de_carduri.jpg

Cititor de carduri


Interfata cu dispozitivul foto-video
SD Card Association a emis patru standarde:
- standardul 1 - cu viteza normala, de pana la 12 MB/sec, prezent pe piata in capacitati SD, SDHC si SDXC,
- standardul 2, numit si High Speed - cu viteza de scriere de pana la 25 MB/sec, prezent pe piata in capacitati SD, SDHC si SDXC,
- standardul 3, in doua versiuni: SDR50, cu viteza de scriere de pana la 50 MB/sec, si SDR104, cu viteza de scriere de pana la 104 MB/sec. Standardul 3 este implementat in cardurile de tip UHS-I. si este disponibil comercial sub forma de carduri SDHC si SDXC, care au marcate simbolurile I, SDHC I sau SDXC I.
- standardul 4, cunoscut si sub numele UHS II, stabileste doua limite de viteze la scriere: 156 MB/sec si 312 MB/sec.


Cardurile SDXC folosesc sistemul de fisiere exFAT, disponibil pentru sistemele de operare Windows XP (SP1 sau mai recent, cu update-ul KB955704) sau ulterior. Pentru accesarea fisierelor este nevoie de un cititor de carduri compatibil.


Care este viteza reala de scriere pe cardurile SD?
Standardele SD Card Asociation nu stabilesc o viteza minima de scriere cand se foloseste un anumit card SD pe un anumit dispozitiv. In practica, de exemplu in cazul unei camere foto digitale, viteza de scriere depinde de mai multi factori, precum: numarul de megapixeli ai camerei, viteza de prelucrare a datelor furnizate de senzor de catre procesorul camerei, si transformarea lor in fisiere JPEG sau RAW, versiunea de firmware implementata in camera, tipul de interfata dintre camera foto si cardul SD, etc.


Compatibilitatea cardurilor SDXC
Cardurile SDXC sunt compatibile cu dispozitive destinate utilizarii de carduri SD sau SDHC. Utilizarea de carduri de mare capacitate nu este recomandabila pe dispozitive mai vechi, care utilizeaza sisteme de fisiere FAT 16 (max. 2 GB) sau FAT 32 (max 4 GB).


Utilizarea de carduri SDXC in dispozitive mai vechi, care nu au suport pentru acestea, poate duce la aparitia unui mesaj de avertizare, care solicita formatarea cardului. Nu formatati cardul in acest dispozitiv! Este posibil sa stricati iremediabil cardul SD.


© Avram Tudor
iunie, 2013
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Fotograf nunta Iasi - 01 Mar 2014, ora 04:44
Am vazut ca la unele carduri exista o diferenta intre viteza de scriere si cea de citire. Unele magazine specifica viteza de citire care este de multe ori si de 3 ori mai mare decat cea de scriere si astfel induc cumparatorul in eroare acesta crezand defapt ca a cumparat un card care are viteza de scriere mai mare. De exempu cardul ( SanDisk 16GB SDHC Memory Card Ultra Class 10 UHS-1 ) are o viteza de scriere de 10 mb/s iar cea de citire de 30 MB/s. Cel mai corect in descrierea cardurilor la vanzare mi s-au parut cei de la Bhphotovideo care specifica exact caracteristicile cardurilor.

bon ion - 04 Sep 2014, ora 09:28
Am un microcard de 16G pe care l-am cumparat cu adaptor, cand il bag in laptop imi cere sa-l formatez,dau formatare si zice ca nu-l poate formata .

Calin-Stefan Ragalie - 04 Sep 2014, ora 12:40
Incearca programul gratuit: http://mikelab.kiev.ua/PROGRAMS/ChkFlsh.zip

Mihai Georgescu - 23 Aug 2017, ora 11:35
Cer un ajutor urgrnt,am un aparat foto Panasonic Lumix ce merge cu carduri numai pana la 2 GB SD. Aceste carduri nu se mai fabrica, unde pot gasi un mini card cu adaptor SD ? ma poate ajuta cineva ?

Calin-Stefan Ragalie - 23 Aug 2017, ora 14:27
Incearca la magazinele pentru telefoane. Au carduri micro-SD si adaptoare.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate