Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Gama de blitzuri Canon Speedlite

Canon are, in prezent, produce cinci modele principale de blitzuri ce pot fi folosite pe toate modelele sale de camere care dispun de patina de blitz extern. Pentru utilizatorii care isi doresc achizitionarea unui blitz, aceasta foarte extinsa gama de blitzuri poate crea oarecare confuzie. In randurile urmatoare, incercam sa aruncam un pic de lumina asupra acestui aspect.
In acest moment, principalele blitzuri produse de Canon sunt: 270, 320, 430, 580 si 600. Pretul lor este crescator, ca si puterea si gama de functii pe care le ofera cele cinci modele.


Canon Speedlite 270EX II
Este cel mai compact blitz extern, cel mai ieftin, totusi puternic (ND 27 / 100 ISO, m). Acesta este compatibil cu toate modele Canon EOS si cu multe modele PowerShoot.
Blitzul poate emite un flux luminos fie montat pe camera, fie comandat de la distanta, printr-un transmiter, intr-un mod slave simplificat, precum Canon ST-E2 Speedlite Transmitter, blitzuri cu transmitter integrat (Canon 580EX II) sau camere foto digitale cu aceasta functie integrata (de ex. Canon EOS 60D). In modul slave nu pot fi selectate canale sau grupuri, dar simplul fapt ca blitzul este situat mai departat de pe camera conduce la o creativitate sporita.
Capul blitzului poate fi basculat in sus, indexat, 0, 60, 75 si 90°.


Canon_Speedlite_270EX.jpg


Acest prim model dispune de un buton de telecomandare a declansarii camerei foto, similar cu o telecomanda Canon RC-6. Declansarea are loc dupa doua secunde, timp necesar pentru a repozitiona blitzul spre subiect.
Alimentarea este asigurata de doar doua baterii AA, si aceasta contribuind la greutatea mica a dispozitivului gata de folosit.
Spre deosebire de modelele mai evoluate, Canon Speedlite 270EX II nu are sursa de lumina IR pentru asistenta la autofocalizare, ceea ce poate ingreuna procedura in situatii de lumina putina sau in interioare, seara. Asistenta la autofocalizare este realizata prin descarari repetate de intensitate redusa, ceea ce poate deranja subiectul.


Canon Speedlite 270EX II dispune de patru functii personalizabile, ce pot fi accesate prin meniul camerelor Canon compatibile:
C.Fn-01: Auto power off (activat / inactivat)
C.Fn-06: Quick flash w/continuous (activat / inactivat)
C.Fn-10: Slave auto power off timer (10 / 60 minute)
C.Fn-11: Slave auto power off cancel (1 ora / 8 ore).


Canon Speedlite 270EX II este un blitz compact, usor, ieftin, cu un cap mobil intr-o masura suficienta pentru modelarea luminii, care ofera posibilitatea de a functiona (limitat) in modul wireless. Chiar si cu astfel de limitari, Canon Speedlite 270EX II permite un salt enorm in materie de creativitate, fata de o camera fara blitz, cum este Canon EOS 5D Mk II, sau chiar si cu modelele cu blitz incorporat. Blitzul este recomandat si utilizatorilor de Canon din seria G, modele ce pot usor incapea untr-un buzunar, iar blitzul in altul.


Canon Speedlite 320EX
Canon Speedlite 320EX este un blitz mult mai mare si mai compex decat precedentul.
Pe fata anterioara (dinspre subiect) blitzul dispune de un LED ce poate fi folosit ca sursa de lumina continua pentru filmari video. Lumina generata de LED nu este suficient de puternica decat pentru subiectele apropiate. Lumina LED poate functiona in doua moduri: Manual, comandata de fotograf, si Auto, cand se aprinde automat in modul video sau in timpul autofocalizarii unei fotografii. LED-ul acopera unghiul de cuprinder al unui obiectiv cu focala minim 50 mm/135 sau de 32 mm / APS-C. Un set complet incarcat de baterii asigura 3 ore si jumatate de functionare continua a LED-ului.


Canon_Speedlite_320_EX.jpg


Capul blitzului poate fi basculat in sus, indexat, 0, 60, 75 si 90° si poate fi rotit lateral, stanga / dreapta, iar numarul director este 32 (m, 100 ISO).


Accesul la setarile blitzului se realizeaza prin meniul camerei pe care este montat (Canon EOS 5D Mk II sau mai noua), si este similar cu modelul precedent:
C.Fn-01: Auto power off (activat / inactivat)
C.Fn-06: Quick flash w/continuous (activat / inactivat)
C.Fn-10: Slave auto power off timer (10 / 60 minute)
C.Fn-11: Slave auto power off cancel (1 ora / 8 ore).


Canon Speedlite 320EX poate fi declansat wireless sau prin telecomanda. Acest model poate face parte din trei grupe (A, B si C) si poate fi comandat pe patru canale. Totusi Canon Speedlite 320EX nu poate functiona in modul Master.


Alimentarea este asigurata de patru baterii AA care asigura o autonomie sporita si o incarcare rapida (2,3 sec).


Canon Speedlite 430 EX II
Acest model este unul dintre cele mai populare blitzuri produse de Canon, deoarece ofera numeroase functiuni, are un volum relativ redus iar pretul sau este foarte convenabil. Versiunea a doua (EX II) se incarca mai rapid, talpa de conectare la camera este acum metalica, intensitatea luminoasa poate fi ajustata in pasi de 1/3 I.E iar blitzul poate fi controlat atat din meniul propriu cat si din meniul camerei foto pe care este instalat.
Blitzul acopera unghiuri de cuprindere corespunzatoare obiectivelor cu distanta focala intre 24 si 105 mm, iar, impreuna cu difuzorul de lumina incorporat, de 14 mm.


Canon_Speedlite_430EX_II.jpg


Capul blitzului poate fi basculat in sus si in jos si poate fi rotit 270°.
Timpul de reincarcare completa este de 3 sec, cand se folosesc baterii galvanice si de circa 2 sec cand se folosesc acumulatori NiMH.
Numarul director este 43 (m, 100 ISO), si este unul dintre cele mai puternice blitzuri produse de Canon.


Canon Speedlite 430 EX II dispune de lumina de asistenta pentru autofocalizare, care acopera noua puncte de autofocalizare din camera din centrul campului, eficace pana la distanta de circa 10 m.
Acest model prezinta un balans automat de alb imbunatatit, cand camera este setata in modul Auto sau Blitz.


Canon Speedlite 430 EX II prezinta urmatoarele functiuni personalizabile:
C.Fn-00: indicator de distanta m/picioare
C.Fn-01: inchidere automata a blitzului
C.Fn-02: activarea functiunii de modelare (On/Off)
C.Fn-07: descarcare test, la puterea 1/32 sau 1/1
C.Fn-08: lumina de asistenta a autofocalizarii activa / inactiva
C.Fn-09: activarea zoom-ului in functie de marimea senzorului
C.Fn-10: inchidere automata a blitzului in modul slave (60 / 10 min)
C.Fn-11: pornire automata a blitzului in modul slave (1 / 8 ore)
C.Fn-14: informatii despre distanta si despre diafragma.


Canon Speedlite 430 EX II nu poate fi folosit in modul Master.


Canon Speedlite 580EX II
http://www.f64.ro/blitz-ttl-canon-speedlite-580ex-ii.html
Versiunea a doua a modelului 580 EX reprezinta unul dintre cele mai avansate modele de blitzuri produse de Canon. Patina de montare pe camera foto este acum din metal, carcasa blitzului este etansata la praf si la umezeaza, poseda priza PC, punerea in functiune se face acum cu un comutator tip levier, etc. In schimb, a disparut comutatorul Master - Slave, selectarea acestei functii facandu-se acum din meniu.


Canon_Speedlite_580_II.jpg


Acest model permite calcularea automata a intensitatii descarcarii, cand se seteaza sensibilitatea ISO si diafragma de lucru. Blitzul masoara automat lumina reflectata de subiect si opreste fluxul luminos cand expunerea este corecta. Informatiile despre ISO si despre diafragma sunt transmise automat de modelele avansate de camere precum Canon EOS 1D Mk III (modul Auto External). Cand se folosesc alte modele, aceste informatii trebuie introduse manual de utilizator.


Alimentarea este asigurata de patru baterii AA; patru baterii alcaline noi asigura un timp de reincarcare de 1 pana la 6 secunde; se recomanda utilizarea de acumulatori NiMH, care, datorita rezistentei interne mai mici, asigura o reincarcare mai rapida.
Canon Speedlite 580EX II dispune de un termistor care opreste functionarea blitzului cand acesta se incalzeste prea tare. Dupa racirea suficienta a aparatului, in general circa 15 minute, blitzul poate fi folosit din nou.


Acest model dispune de 14 functiuni persoanlizabile:
C.Fn-00: afisarea distantei in metri sau picioare
C.Fn-01: Oprire automata (activata / desactivata)
C.Fn-02: Lumina de modelare
C.Fn-03: Bracketing la expunere
C.Fn-04: Secventa de bracketing
C.Fn-05: Mod de masura a expunerii
C.Fn-06: Descarcare rapida
C.Fn-07: Descare test (activat / dezactivat)
C.Fn-08: Descare de asistenta a autofocalizarii
C.Fn-09: Zoom automat pentru dimensiunea senzorului (activ / inactiv)
C.Fn-10: Timp de oprire automata in modul Slave
C.Fn-11: Anularea opririi automate in modul Slave
C.Fn-12: Alimentare de la o sursa externa
C.Fn-13: Setarea expunerii blitzului.


Capul blitzului poate fi rotit sanga - dreapta 180°, in sus 90 grade si in jos -7°, prin deblocarea unui singur buton.
Zoom-ul blitzului tine cont de dimensiunea senzorului, pentru a economisi energia si a maximiza durata de viata a bateriilor.


Blitzul emite lumina pentru asistenta la autofcalizare, eficienta in intervalul 0,5 - 10 m si care acopera pana la 45 puncte de autofocalizare din camera.
Canon Speedlite 580EX II poate functiona in modul Master, putind controla alte bltizuri Canon, pana la trei grupuri (A, B si C). Controlul blitzurilor slave se realizeaza luminos, nu prin radiofrecventa, ceea ce impune ca bliturile controlate sa fie direct vizibile.
Noul model are un numar ghid de 58, valoare foarte utila cand se folosesc modificatori de lumina, precum umbrele sau softbox-uri.


Canon Speedlite 600EX si 600EX-RT
Aceste doua modele sunt cele mai avansate blitzuri produse de Canon, dar si cele mai scumpe.
Canon a perfectionat interfata blitzului. Ecranul LCD este acum cu o treime mai mare iar culoarea afisajului poate fi portocalie sau verde; de exemplu, blitzurile din grupa A pot fi setate in verde, cele din grupa B in portocaliu. Ecranul isi schimba culoarea in rosu cand blitzul se supraincalzeste.


Canon_Sspeedlite_600ex_b.jpg


Modelul Canon Speedlite 600EX-RT dispune acum de buton dedicat pentru comutarea in modurile Sandard, Master sau Slave, spre deosebire de modelul 580 EX II, a carui comutare trebuia realizata din meniu.


Canon_Sspeedlite_600ex_a.jpg


Butoanele de comanda sunt acum iluminate din spate, permitind utilizarea confortabila chiar si in intuneric. Butoanele de comanda pot fi acum optional inactivate, pentru a preveni modificarea acciddentala a setarilor.


Canon_Sspeedlite_600ex.jpg


Intervalul zoom-ului a fost extins, de la 24 - 105 mm la 580 EX II, la 20 - 200 mm.
Numarul director este 60 (m, 100 ISO).
Blitzul emite lumina de asistenta la autofcalizare, ce acopera acum toate cele 61 puncte AF de la ultimele modele de camera, precum EOS 1Dx sau EOS 5D Mk III.
Cele doua modele sunt identice sub toate aspectele, cu o singura diferenta: modelul RT poate comanda alte blitzuri prin radiofrecventa, pana la o distanta de circa 30 m. Telecomanda radio poate fi selectata de utilizator pe 15 canale, permitind astfel ca mai multi fotografi sa poata utiliza bltiurile independent. In mod automat, blitzul utilizeaza cel mai favorabil canal, dar utilizatorul poate selecta manual canalul si un identificator pentru blitzul comandat (de la 0000 la 9999).

Canon Speedlite 600EX-RT permite controlul independent a 5 grupe (A, B, C, D si E), pana la 15 blitzuri. Modelul 600EX-RT comunica bidirectional cu blituzurile telecomandate, astfel incat fotograful este informat despre starea de incarcare a grupurilor din subordine.

Cu doua blitzuri 600EX-RT se poate declansa la distanta camera Canon. Modelul Canon EOS 5D Mk III poate fi declansat direct prin patina de blitz, alte modele necesita conectarea blitzului printr-un cablu de tip Canon SR-N3. Mai mult chiar, un blitz 600EX-RT poate declansa simultan mai multe camere Canon ce au instalate fiecare cate un blitz identic pe patina de blitz. Pot fi astfel realizate mai multe fotografii, din diferite unghiuri, asupra unui subiect, de exemplu in sport. Spre deosebire de celelalte modele, Canon Speedlite 600EX-RT are timpul minim de sincronizare de 1/100 - 1/125 sec. Modul radio E-TTL nu este compatibil cu camerele foto Canon pe film si nici cu modelele EOS 1D Mk I si EOS 1Ds Mk I.

 

Articol sponsorizat de
F64 Studio

 

© Florin Angelescu
martie, 2013
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Petre I. - 30 Mar 2013, ora 06:34
Asteptam si un articol similar pentru bliturile Nikon...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate