Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Phottix Odin - un sistem radio de top pentru flash-uri

Phottix Odin este cel mai evoluat si comod de utilizat sistem radio de comanda pentru flash-urile dedicate DSLR-urilor. Exista in variante dedicate pentru Canon, Nikon, Sony.
Sistemul are o raza maxima de actiune de peste 100m.
Este compatibil cu sincronizarea de mare viteza, permitand folosirea de timpi de expunere de pana la 1/8000s.
Poate comanda flash-uri in 3 grupe separate in mod TTL cu corectii de expunere, in mod Manual cu trepte de putere sau in sistemul de ratii de lumina A:B.


Phottix Odin poate fi gasit la Foto Hobby Shop in variantele Canon si Nikon.


1. Constructie
Setul de baza consta intr-un emitator (TCU - Transmitter Control Unit) si un receptor.


Phottix_Odin_2.jpg


Calitatea constructiei este foarte buna, plasticul, butoanele si mai ales elementele de fixare dau o senzatie de soliditate binevenita, mai ales avand in vedere etajul de pret al sistemului Phottix Odin.


Receptorul este suficient de solid pentru a suporta greutatea unui flash de top cum este Nikon SB-910, chiar pozitionat la 90°. Astfel avem siguranta ca nu vom avea surprize neplacute in timpul utilizarii.


Phottix_Odin_9.jpg


Pe langa patina standard, receptorul dispune si de un surub metalic cu filet standard de 1/4" cu care poate fi montat direct pe majoritatea suporturilor de flash, pentru o imbinare mai sigura.


Alimentarea emitatoului si a receptorului este asigurata de cate 2 baterii sau acumulatori format AA, folositi si in flash-uri. Aceasta ne scuteste de a avea grija de mai multe formate de acumulatori, un fapt foarte practic in utilizare.


Eu folosesc in Phottix Odin acumulatori cu descarcare lenta Sanyo Eneloop varianta de 2000 mAh, care sunt mai ieftini decat cei de 2400 mAh pe care ii folosesc in flash-uri. O surpriza placuta, TCU-ul dispune de un indicator de incarcare al acumulatorilor.


2. Utilizare
Phottix Odin poate face un singur lucru, dar il face extrem de bine, anume declansarea flash-urilor la distanta,oferindu-ne o serie completa de facilitati si o comoditate extrema in utilizare.


Phottix Odin dispune de 4 canale, numerotate de la 1 la 4, pentru evitarea interferentelor cu alti fotografi care folosesc acelasi sistem. Este strict necesar ca emitatorul si toate receptoarele folosite sa fie setate pe acelasi canal pentru a putea comunica.


Phottix_Odin_4.jpg


Receptorul are relativ putine elemente:
- patina pentru flash
- selectorul de canale (1-4)
- selectorul de grupe(A-C)
- butonul de pornire On/Off
- patina de fixare care contine si un surub metalic de 1/4"
- LED-ul de stare
- mufa pentru flash exterior (nededicat)
- o mufa mini USB pentru actualizari de firmware.


Emitatorul este impresionant prin afisajul mare si clar si prin numarul mare de butoane. Totusi, dupa lectura manualului, vom vedea ca utilizarea este simpla si intuitiva. Butoanele sunt clar marcate, au functii unice si sunt iluminate odata cu afisajul la apasarea oricarui buton. Iluminarea se opreste automat in 10 sec. dupa ultima manevra pentru a economisi acumulatorii.


Phottix_Odin_3.jpg


Afisajul si functiile disponibile sunt extrem de familiare in special utilizatorilor de flash-uri Nikon, fiind adoptata o interfata similara cu a sistemului Nikon CLS (Creative Lighting System).


Astfel, avem 3 grupe de flash-uri care pot fi dirijate in mod independent, fie in mod TTL (inclusiv corectii de expunere) cat si in mod Manual cu nivele de putere de la 1/1 la 1/128, in treimi de treapta. Putem deci face orice fel de combinatie si obtine rapid scheme de lumina destul de complexe. Grupele nu sunt limitate la un singur flash.


In afara de modul clasic cu grupe independente cunoscut de la Nikon, exista si modul cu ratii de putere intre doua grupe, A:B, apreciat de utilizatorii de aparatura Canon, si, mai recent, prezent la Nikon pe flash-ul SB-700.


Pentru aceasta desfasurare de forte impresionanta, este suficient ca flash-urile aflate pe receptoare sa fie puse in mod TTL, iar emitatorul va face restul.


In afara de semnalele necesare pentru TTL si Manual, se poate transmite valoarea zoom-ului (fie automat corelat cu focala obiectivului, fie o valoare aleasa de utilizator) si se pot folosi lampile de asistenta AF de pe flash-uri. Receptorul poate fi cuplat si la flash-uri de studio, folosind un cablu livrat in set.


O facilitate interesanta este compatibilitatea cu sistemele radio Phottix anterioare, emitatorul Odin putand comanda (doar in mod manual si fara posibilitatea de sincronizare de mare viteza) receptoare Phottix Strato si Strato II, cu conditia ca acestea sa fie pe acelasi canal si intr-o grupa intre A si C.


Phottix_Odin_5.jpg


Singura "lipsa" pe care i-am gasit-o sistemului Phottix Odin este imposibilitatea de atasare a unui flash direct pe emitator, pentru a pastra o lumina pe aparat. Acesta se datoreaza formei emitatorului care cuprinde afisajul mare si butoanele de comanda.


Phottix_Odin_6.jpg


Daca totusi dorim un flash pe aparat, putem rezolva problema folosind un receptor suplimentar, cum puteti vedea in imaginea de mai sus. Receptorul a fost montat pe un bracket (care ne ofera mentinerea permanenta a flash-ului deasupra obiectivului, inclusiv la fotografierea pe verticala).


Phottix_Odin_1.jpg


Exista multe modele de bracket-uri, aici a fost folosit modelul Newton Di100 FR2.


3. Concluzii
Phottix Odin ne ofera toate facilitatile proprii sistemului de comanda a flash-urilor Nikon CLS, dar cu avantajul de a avea comanda prin radio. Comanda radio ne scuteste de problemele proprii sincronizarii optice, de care nu este scutit nici performantul sistem Nikon (distanta de lucru, orbirea senzorilor optici in plin soare, necesitatea unei linii de vedere directa).


Nu este singurul sistem care permite TTL la distanta (mai exista Pocket Wizard, Pixel si altele), dar este extrem de comod in utilizare si, mai important, afisajul foarte similar cu sistemul Nikon CLS permite utilizatorilor setarea foarte rapida si eficienta a flash-urilor.


Phottix Odin poate fi achizitionat la Foto Hobby Shop in variantele Canon si Nikon, atat in set emitator/receptor cat si receptoare separate.


© Radu Grozescu
Cursuri foto

februarie 2013
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Andrei Vasilescu - 01 May 2013, ora 20:53
Multumiri pentru prezentare!

Daniel Photomagic - 09 Oct 2013, ora 13:49
chiar si pretul e rezonabil

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate