Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Phottix Strato II

Phottix Strato II este un sistem radio compact care poate fi folosit atat pentru comanda la distanta a flash-urilor cat si ca telecomanda radio pentru aparat. Sunt disponibile variante dedicate pentru Canon, Nikon si Sony.


Sistemul are o raza maxima de actiune de peste 100m si poate trimite semnal de sincronizare pana la timpi de expunere de 1/250s, dar nu permite transmisia de semnale TTL.


Phottix Strato II este disponibil la Foto Hobby Shop, compatibil Canon sau Nikon.


Pentru utilizatorii pretentiosi, care doresc toate facilitatile prezente in domeniul sistemelor radio pentru flash-uri, exista Phottix Odin.


Constructie
Setul minimal consta intr-un emitator si un receptor care sunt foarte asemanatoare ca aspect, cel putin cand sunt privite de deasupra.


Phottix_Strato_2_1.jpg


Carcasa de plastic este de foarte buna calitate iar imbinarea componentelor este suficient de solida pentru a suporta greutatea unui flash de top cum este Nikon SB-910, chiar inclinat la 90°. Astfel avem siguranta ca nu vom avea surprize neplacute in timpul unei sedinte foto. Calitatea constructiei este cu atat mai importanta cu cat emitatorul poate gazdui un flash in patina superioara si este supus la tensiuni considerabile.


Phottix_Strato_2_8.jpg


Emitatorul dispune de patina metalica pentru montarea pe aparat, iar receptorul are pe langa patina standard si un surub metalic cu filet standard de 1/4 inch cu care poate fi montat direct pe majoritatea suporturilor de flash sau pe trepiede.


Phottix_Strato_2_2.jpg


Phottix_Strato_2_3.jpg

Emitatorul instalat pe aparat


Alimentarea ambelor este asigurata de cate 2 baterii sau acumulatori format AAA. Avantajul este ca acumulatorii pot fi incarcati cu majoritatea incarcatoarelor pentru acumulatorii AA folositi in flash-uri. Eu folosesc acumulatori cu descarcare lenta MAHA Imedion AAA.


Utilizare: Declansare radio pentru flash-uri
Phottix Strato II dispune de 4 canale, numerotate de la 1 la 4, pentru evitarea interferentelor cu alti fotografi care folosesc acelasi sistem. Este necesar ca emitatorul si toate receptoarele folosite sa fie setate pe acelasi canal pentru a putea comunica.


Phottix_Strato_2_6.jpg

Selectoarele de grupe si de canale


Selectorul de canale este similar pe emitator si receptor, constand intr-un comutator cu 4 pozitii care sunt destul de ferme, dar este bine sa verificam reglajele inainte de fotografiere deoarece pot fi accidental schimbate la scoaterea din geanta.


Exista 4 grupe, marcate de la A la D, pentru a putea opri dupa dorinta unele flash-uri, in cazul schemelor de lumina mai complexe.


Selectorul de grupe al receptorului este similar cu cel de canale, situat pe partea opusa acestuia. Pe emitator exista 4 comutatoare foarte la indemana, care in utilizare sunt chiar deasupra vizorului. Grupele active se disting prin lumina rosie a unor LED-uri incorporate. Selectia grupelor se face prin apasare, ca si deselectarea lor, manevra fiind rapida si intuitiva.


Phottix_Strato_2_10.jpg


Pentru utilizarea cu DSLR-uri si flash-uri dedicate, se fixeaza emitatorul in patina, se selecteaza canalul si grupele necesare si se porneste de la comutatorul lateral. Exista un LED care ne indica starea acestuia.


Phottix_Strato_2_4.jpg


Phottix_Strato_2_5.jpg

Receptorul montat


Blitzul se fixeaza in patina receptorului, acesta se porneste, apoi se regleaza pe canalul pe care am setat emitatorul si pe grupa de lucru dorita. Exista un buton de test, dar cel mai simplu este sa facem o declansare de proba.


Daca dorim, putem folosi un flash in patina suplimentara a emitatorului, pentru a avea si lumina direct dinspre aparat. Avantajul major al acestui sistem este ca blitzul aflat pe emitator poate functiona in mod TTL, in timp ce flash-urile conectate la receptoare vor trebui reglate in mod manual.


Astfel, Phottix Strato II ne asigura combinarea flexibilitatii caracteristice modului de expunere TTL la flash-ul de pe aparat, cu care ne deplasam fata de subiect, cu stabilitatea si predictibilitatea modului de lucru manual la flash-urile suplimentare. Astfel cu un set minimal emitator/receptor putem asigura functionarea a doua flash-uri, unul pe aparat si unul lateral.

Sistemul Phottix Strato II poate fi folosit si cu aparate mai vechi, care nu dispun de patina pentru flash, utilizand cablul PC livrat. De asemenea, receptoarele se pot conecta la blitzurile de studio folosind un cablu dedicat, de asemenea incluse in pachet.

Pentru utilizarea indelungata in studio, receptoarele dispun de o mufa de alimentare externa la 5V, in ideea de a elimina necesitatea bateriilor sau acumulatorilor, care vor fi folositi doar in emitator.

Phottix Strato II, telecomanda radio pentru aparat
Pentru a comanda un aparat la distanta se leaga receptorul la aparat folosind un cablu dedicat, livrat impreuna cu setul. Emitatorul dispune de un buton de declansare cu doua trepte, similar cu cel al aparatelor foto, deci se poate focaliza inaintea declansarii.

Pentru comoditate, receptorul poate fi pus in patina aparatului, dar daca avem nevoie de patina pentru un flash sau alte accesorii poate fi agatat de trepied sau chiar de aparat, atat emitatorul cat si receptorul avand urechi de prindere.

Declansator cu fir pentru aparat
Phottix Strato II poate fi folosit si ca declansator pe fir, chiar in absenta completa a bateriilor. Pentru acesta se conecteaza receptorul la aparat cu cablul dedicat si se actioneaza butonul de pe receptor, care este similar ca functionalitate cu cel de pe emitator.


Phottix_Strato_2_9.jpg

Declansator cu fir pentru aparat


Concluzii
Phottix Strato II este un sistem radio de buna calitate care ne este de folos si pentru declansarea la distanta a flash-urilor cat si a aparatului.


Specificatiile par modeste (nu permite TTL la distanta si nici sincronizare de mare viteza), dar constructia si functionarea sunt excelente, iar alimentarea cu acumulatori AA il face foarte comod in utilizare. Raportul pret/calitate/posibilitati este in opinia mea imbatabil in acest moment.


Eu am un emitator si doua receptoare, asa ca pot folosi simultan 3 blitzuri, unul pe aparat (de obicei in TTL), plus inca doua, separate.


Il folosesc cu mare placere deoarece in mod normal nu simt nevoia de TTL la distanta, preferand predictibilitatea lucrului in modul Manual, cu trepte de putere.
L-am folosit in repetate randuri ca telecomanda radio pentru aparat, dovedindu-se foarte comod.


Posibilitatea de a folosi un flash in modul TTL in patina emitatorului ii da un plus de flexibilitate, foarte necesara in situatii de tipul fotografiei de eveniment.


Phottix Strato II poate fi achizitionat la Foto Hobby Shop, in variantele Canon sau Nikon, la un pret foarte tentant, mai ales avand in vedere posibilitatile pe care ni le ofera.

 © Radu Grozescu
Cursuri foto

ianuarie 2013
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate