Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Sony NEX-5N - prima impresie

1. Prima parte
2. Partea a doua
3. Rezumat si concluzii
4. Galeria de imagini


In 13 septembrie au fost lansate oficial si in Romania modelele Sony NEX-5N, NEX-7, Alpha 65 si Alpha 77. Evenimentul s-a desfasurat la Casa Seciu, langa Ploiesti. Gazde ne-au fost: Tomohiro Nakashima, manager Sony Romania, Christian Vilceanu, DIME Trade Marketing Manager, Sony Central and Southeast Europe, Krzysztof Szablisty, Digital Imaging Training Team, Technical Trainer - Sony Academy, Rafal Wylegala, SCSE Digital Imaging Training Manager - Sony Academy. Lansarea s-a desfasurat pe durata unei intregi dupamieze, dar timpul a fost prea scurt pentru a putea incerca toate noile modele, asa incat ne vom limita pentru moment doar la Sony NEX-5N.


Sony_NEX_5N_10.jpg


Noul model foloseste un senzor APS (23,5 x 15,6 mm) HD CMOS de 16,1 MPx (fata de 14,2 MPx la modelul NEX-5), coordonat de un nou procesor Bionz. Factorul de multiplicare este 1,5, comparativ cu formatul 135. Senzorul nu este stabilizat. Dimensiunea senzorului este similara cu cea a senzorilor utilizate in multe camere foto D-SLR APS-C, iar procesorul permite o reducere eficace a zgomotului de imagine. De altfel, intervalul ISO a fost extins, pana la 25.600 ISO (dublu fata de modelul NEX-5). De asemenea, capacitatea sporita de calcul a procesorului permite acum realizarea de fotografii in cadenta de pana la 10 cadre / sec la intreaga rezolutie (16,1 MPx). Procesorul actual permite, totodata, o crestere a vitezei de autofocalizare si autoexpunere, timpul de latenta fiind de cinci ori mai scurt decat la modelul NEX-5, ajungind acum la 0,02 sec.


Sony_NEX_5N_13.jpg


Autofocalizarea se realizeaza prin determinarea contrastului pe 25 puncte si este activa atat in timpul fotografierii, cat si in timpul filmarii. Punctele de autofocalizare sunt dispuse pe o arie larga si permit mentinerea autofocalizarii chiar si pe subiectele in miscare rapida. Autofocalizarea poate fi determinata in momentul apasarii pe jumatate a butonului declansator (Single AF: AF-S) sau continuu (Continous AF: AF-C). In calcularea autofocalizarii se pot analiza toti cei 25 senzori, doar punctul central sau utilizatorul poate selecta o arie din scena, prin simpla apasare, cu degetul, a ecranului LCD. Activind functia Tracking Focus, camera pastreaza autofocalizarea asupra subiectului selectat, chiar si cand acesta este in miscare, sau cand fotograful recadreaza imaginea.


Sony_NEX_5N_07.jpg


Sony NEX-5N inglobeaza, pe langa functia Face Recognition, si tehnologia Face Registration, prin care se permite stocarea a pana la opt fete umane, pe care apoi procesorul le poate identifica in cadru si calcula autoexpunerea, autofocalizarea, balansul automat de alb in asa fel incat persoana identificata sa fie redata optim. Tehnologia Face Registration poate fi folosita impreuna cu tehnologia Smile Shutter, camera declansind numai atunci cand subiectul zambeste.


Sony_NEX_5N_12.jpg


Camera poate realiza pana la 10 cadre pe secunda la intreaga rezolutie (JPEG), in modul Speed Priority Continous. Autoexpunerea si autofocalizarea sunt calculate la prima declansare si pastrate pentru restul cadrelor.


Sony_NEX_5N_06.jpg


Ecranul LCD, de tip touch-screen (electrostatic), are diagonala de 3 inch (aproximativ 7,6 cm) si poate fi basculat in sus 80° si in jos 45°. O simpla atingere a ecranului este suficienta pentru a naviga prin meniuri, a schimba setarile sau selectarea punctului de autofocalizare. Ecranul tactil functioneaza si in combinatie cu rotita de selectie. Cand camera functioneaza in modul iAuto (AUTO Inteligent) utilizarea filtrelor si prelucarilor creative (Photo Creativity) este simplificata prin afisarea lor in mod live-preview pe ecran si efectele pot fi schimbate printr-o tragere a lor pe ecran sau prin atingerea cu degetul a efectului dorit. Alaturi de filtrele creative, pot fi realizate modificari ale expunerii, a intensitatii culorilor, defocalizarea fundalului, etc.


Pentru a creste confortul in utilizarea camerei, producatorul a adaugat posibilitatea ca trei dintre butoanele de pe panoul posterior sa conduca la apelarea si modificarea rapida a unor setari, ce pot fi personalizate de utilizator.


Noul model preia si amplifica efectele ce pot fi aplicate asupra fotografiilor, efecte lansate o data cu modelul NEX 3. Efecte precum: HDR Painting, Soft Focus, Miniature, Rich-Tone Monochrome sau Soft High-key se pot realiza direct in camera, fara sa mai fie nevoie de prelucrare ulterioara in calculator.


Sony_NEX_5N_04.jpg


Sony NEX 5N poate filma in mod Full HD cu 50 sau 25 fps, comprimat MPEG-4 AVC (H.264) cu sunet stereo Dolby Digital (AC-3) sau MPEG-4 AAC-LC.


Salvarea imaginilor (JPEG, RAW sau RAW+JPEG) si a videoclipurilor se face pe carduri Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, ori SD, SDHC sau SDXC, cele doua tipuri de carduri impartind acelasi slot.


Sony_NEX_5N_01.jpg


Camera dispune de montura Sony E si poate utiliza de numeroase accesorii, printre care adaptorul LA-EA2 (ce permite montarea de obiective A), iar prin patina Smart Accessory Terminal: vizorul electronic FDA-EV1S, blitzul HVL-F7S, microfonul ECM-SST1, etc.


Sony_NEX_5N_09.jpg


Alimentarea este asigurata de o baterie Li-ion NP-FW50 care asigura o autonomie de circa 450 declansari.


Sony_NEX_5N_03.jpg


Sony NEX-5D permite utilizarea de obiective Sony E. Pentru moment sunt disponibile pe piata:
- Sony 16 mm f:2,8,
- Sony 18 - 55 f:3,5 - 5,6 (obiectivul de kit)
- Sony 18 - 200 mm f:3,5 - 6,3 mm, stabilizat.
Sony promite sa lanseze alte patru obiective in acest an si alte obiective, sub marca G, in anul 2012.Pagina urmatoare - >

 


Pentru comentarii, va rugam sa accesati aceasta pagina...

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate