Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Tamron SP 70 - 300 mm f:4 - 5,6 Di VC USD

 

Prezentare generala

Articol sponsorizat de
F64 Studio
Tamron SP AF 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD

 

Cu ocazia aniversarii a 60 ani de la infiintarea companiei, Tamron a lansat teleobiectivul SP 70 - 300 mm f:4 - 5,6 Di VC USD. In acest teleobiectiv, producatorul a inglobat cele mai recente tehnologii: autofocalizare rapida si silentioasa cu motorizare ultrasonica (USD), stabilizarea imaginii prin tehnologia proprietara (VC), lentile realizate din sticle speciale (XLD - Extra Low Dispersion si LD - Low Dispersion), constructie foarte ingrijita, parasolar inclus, pentru inalta performanta (SP - Superior Performance). Ultima lentila din ansamblul optic dispune de tratament antireflex suplimentar, pentru a putea fi folosit si pe camerele foto digitale (Di).

Tamron SP 70 - 300 mm f:4 - 5,6 Di VC USD acopera atat formatul 135 (24 x 36 mm), dar si formate APS-C, unde realizeaza o distanta focala echivalenta 112 - 480 mm (pe Canon) sau 105 - 450 mm (pe Nikon si Sony).

Tehnologii folosite in noul obiectiv
1. Lentila XLD (Extra Low Dispersion) este realizata din sticla cu formula speciala care are o dispersie foarte mica, similara celor realizate din fluorita. Cand traverseaza lentile din sticla obisnuita, radiatia luminoasa de culoare albastra este refractata mai mult decat cea rosie, astfel incat planul de focalizare pentru prima culoare este situat mai aproape de centrul optic decat pentru cea de-a doua culoare si apar aberatiile cromatice axiale.

 

Tamron_XLD.jpg

 

Includerea unei lentile XLD, in combinatie cu un element LD, contribuie la cresterea rezolutiei imaginilor, a contrastului si la scaderea aberatiilor cromatice pe intregul interval focal.

2 Autofocalizarea USD. Acest obiectiv reprezinta prima utilizare comerciala a autofocalizarii ultrasonice in gama de obiective Tamron. Motorul ultrasonic converteste undele ultrasonice (generate de echivalentul unui stator dintr-un motor electric obisnuit) in forta motrice pentru a roti grupul de lentile de autofocalizare (similar unui rotor intr-un motor clasic). Deoarece intre stator si rotor nu exista angrenaje, fotograful poate oricand corecta manual punerea la punct determinata automat de camera, fara sa mai fie nevoie de a actiona vre-un comutator.

 

Tamron_USD.jpg

 

Totodata, autofocalizarea este rapida, precisa si silentioasa, facand acest model utilizabil in domenii speciale precum fotografia sportiva sau a subiectelor in miscare rapida.

3. Tehnologia de compensare a tremuraturilor VC (Vibration Compensation), dezvoltat de Tamron, se bazeaza pe o lentila pe a carei montura se afla trei magneti si este sprijinita pe trei bile de otel, deasupra a trei bobine si trei senzori de pozitie. Sistemul este completat de doi senzori giroscopici care detecteaza amploarea si directia tremuraturilor obiectivului. Informatia este analizata si se emit comenzi de compensare a miscarilor prin deplasarea corespunzatoare a lentilei de stabilizare, prin intermediul ansamblului bobine - magneti.

 

Tamron_VC.jpg

 

Inglobarea stabilizarii in obiectiv asigura o imagine stabilizata si in vizorul aparatului foto. Tehnologia VC nu este prezenta si in modelele pentru Sony (deoarece camerele foto D-SLR dispun de stabilizare prin senzorul de imagine.

4. Tratament antireflex BBAR (Broad-Band Anti-Reflection). In acest obiectiv, Tamron a folosit noua tehnologie Broad-Band Anti-Reflection pentru tratamentul antireflex. Acest tip de tratament asigura atenuarea reflexiilor parazite pentru toate lungimile de unda ale luminii incidente. Sunt tratate antireflex toate suprafetele lentilelor, inclusiv suprafetele lipite, in scopul obtinerii de imagini cat mai clare, cu contrast ridicat si, de asemenea o reproducere fidela a culorilor. Lentila posterioara este tratata suplimentar antireflex, pentru a permite utilizarea obiectivului inclusiv pe camere foto digitale.

 

Caracteristici tehnici principale

Nume
Tamron SP 70 - 300 mm
f:4 - 5,6 Di VC USD
Cod
A005
Format maxim acoperit
24 x 36 mm
Distanta focala / format 135
70 - 300 mm

Distanta focala / format echivalent
APS-C Canon

112 - 480 mm
Distanta focala / format echivalent
APS-C Nikon / Sony
105 - 450 mm
Luminozitate
f:4 - 5,6
Diafragma minima
f:32 - 45
Schema optica
17 lentile (un element XLD si un element SD) in 12 grupuri
Stabilizare optica
Da (tehnologie Tamron VC)
Autofocalizare
Da (motorizare USD tehnologie Tamron)
Tratament antireflex
BBAR
(Broad-Band Anti-Reflection)
Montura frontala
Nu se roteste in timpul autofocalizarii sau al modificarii distantei focale
Distanta minima de focalizare
1,5 m
Raport maxim de reproducere
0,25x
Diametrul inelului portfiltru
62 mm
Dimensiuni
142 x 81 mm
Greutate
765 g
Monturi compatibile
Canon
Nikon
Sony
(obiectivele pentru Sony
nu dispun de VR)

 

Tubul obiectivului este construit din mase plastice de inalta densitate si metal. Nu dispune de protectie antipraf sau antiumezeala.

 

Diafragme de lucru, in functie de distanta focala

Distanta focala
70 mm
100 mm
135 mm
200 mm
300 mm
Diafragma maxima
4
4
4,5
5
5,6
Diafragma minima
32
32
36
40
45

 

Inelul pentru zoom, contrar altor modele Tamron, este situat in fata, iar cel de focalizare manuala, in spate. Cresterea distantei focale se face prin rotirea inelului de zoom in sens orar, contrar manevrarii obiectivelor Canon dar similar cu obiectivele Nikkor. Inelul de zoom se roteste circa un sfert de tura de la focala minima la cea maxima; frecarea este suficient de mare, asa incat obiectivul (montat pe un Canon EOS 50D cu grip) nu isi mareste lungimea sub greutatea camerei.

 

Tamron_sus.jpg

 

Cresterea distantei focale duce si la cresterea lungimii obiectivului.

 

Tamron_70300_Canon_70200_70.jpg

 

Obiectivul Tamron alaturi de Canon EOS 70 - 200 mm f:4 L USM
la focala 70 mm

Tamron_70300_Canon_70200_200.jpg

Obiectivul Tamron alaturi de Canon EOS 70 - 200 mm f:4 L USM
la focala 200 mm

 

Inelul de focalizare manuala are o rotire lina, uniforma si, printr-un reductor, actioneaza scala metrica din fereastra de distante, etalonata atat in metri cat si in picioare.

In partea lateral-stanga se afla comutatorul de focalizare AF/MF (sus) si comutatorul de stabilizare ON/OFF (jos).

 

Tamron_AF_VC_swich.jpg

 

La extremitatea posterioara a obiectivului se afla marcajul de aliniere pentru montare in camera. Spre deosebire de alti producatori, Tamron a ales ca marcajul sa fie inscriptionat pe tubul obiectivului si nu pe flansa de montare, usurand astfel alinierea si montarea obiectivului.

Atat focalizarea cat si modificarea distantei focale (zoom-ul) se realizeaza intern, fara rotirea inelului frontal, usurind astfel utilizarea unui filtru de polarizare.

Parasolarul (inclus in pachet) este adanc si are peretii modelati in forma de petale, mai scurte pentru laturile mari si mai lungi pentru laturile mici ale cadrului. Adancimea mare a parasolarulu face insa manevarea inelului de polarizare dificila, cand ambele sunt instalate pe obiectiv, deoarece nu are fereastra pentru rotirea inelului.

 

Va urma...

 

© Calin-Stefan Ragalie
iulie, 2011
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Robert C - 15 Jul 2011, ora 21:47
Comparatia dintre Tamron 70-300 VC vs Canon 70-200 f/4 e ca si cum ati compara MERE CU PERE. Calitatea canon 70-200 f/4 este mult deasupra Tamronului cu tot cu VC-ul lui.....O comparatie tentanta era cu modelul vechi nu cu un obiectiv care il subclaseaza... Bad post.

Calin-Stefan Ragalie - 15 Jul 2011, ora 22:21
@Robert C.: comparatia, in acest caz, se refera exclusiv la lungimea obiectivelor. Daca veti dori sa analizati, comparativ, calitatile optice ale celor doua obiective, s-ar putea sa aveti surprize!

Tibi Sturek - 21 Jul 2011, ora 16:01
Ce nu inteleg eu este urmatorul lucru: la detaliile despre focus se spune ca fotograful poate regla manual oricand punerea la punct iar mai jos se arata ca obiectivul are comutator AF/MF. Imi scapa mie ceva? Ce rost mai are comutatorul?

Calin-Stefan Ragalie - 21 Jul 2011, ora 17:24
Autofocalizarea cu ajustare manuala a planului de punere la punct este utilizata, de exemplu, in fotografia de portret, cand vrem sa redam cel mai clar ochii. Punerea la punct manuala se utilizeaza, de exemplu, cand utilizam hiperfocala.

Calin Sasarman - 13 Oct 2011, ora 16:52
Am inteles ca va urma o continuare la articol. Sunt interesat sa achizitionez un obiectiv pt zoom la un pret decent. Poate primesc ceva sfaturi bune aici. Multumesc!

Catalin G - 31 Jan 2012, ora 18:39
Caline, asteptam continuarea. Pare un obiectiv interesant. Trebuie ca are si ceva minusuri, ca orice produs.

Vlad Velciu - 15 Feb 2012, ora 09:07
N-ati mai continuat articolul...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate