Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Nikon D5100

 

Cuprins:

1. Introducere, corpul aparatului
2. Meniuri, functii speciale
3. Caracteristici tehnice esentiale
4. Testare in laborator
5. Am fost cu Nikon in Delta
6. Concluzii

Articol sponsorizat de:

sigla_skin.jpg

Skin

 

1. Introducere
Nikon a anuntat in luna aprilie a.c. un nou model de camera foto D-SLR: Nikon D5100. Noul model dispune de un senzor CMOS in format DX (23,6 x 15,4 mm) cu 16,2 MPx, coordonat de un procesor Expeed 2, ce poate prelucra fisiere pe 14 biti. Sensibilitatea ISO poate fi ajustata in intervalul 100 - 6.400 si optional ridicata pana la 25.600 ISO. Cadenta de fotografie este de 4 cadre / sec, pana la 100 JPEG sau 16 RAW. Ecranul LCD are acum 3 inch si 920.000 puncte, mobil in doua axe. Salvarea fisierelor se face pe carduri SD / SDHC / SDXC.

Nikon_D5100_12.jpg

Noul model se pozitioneaza intre modelele D3100 si D7000, de la ultimul imprumutind numeroase caracteristici, dar nu si: carcasa din aliaje de magneziu, sistemul de autofocalizare cu 39 puncte sau controlul wireless al bliturilor. D5100 pierde a doua rotita de control, o parte din functii fiind preluate de tasta multidirectionala. In schimb, Nikon D5100 poate filma secvente video la rezolutie full HD, cu autofolcaizare continua pe subiectele in miscare (detectia contrastului pe senzor). Camera dispune de conector HDMI si mufa pentru microfon extern stereo. Vizorul TTL este construit in jurul unei pentaoglinzi iar autofocalizarea necesita obiective cu motor de autofocalizare, limitind astfel utilizarea obiectivelor doar din gama AF-S si AF-I. Ecranul LCD se articuleaza lateral, facilitind astfel utilizarea functiei live-view si pe trepied.

Nikon_D5100_10.jpg

D5100 foloseste procesorul de imagine Expeed 2, care sporeste viteza de prelucrare a imaginilor, realizeaza o atenuare mai buna a zgomotului din imagine, comprima secventele video si are un consum de energie mai mic.

2. Corpul aparatului
Corpul aparatului este realizat din policarbonat si este ceva mai mic decat predecesorul sau, D5000 si cu aproximativ 50 g mai usor.
Ca mai toate modele Nikon din aceasta clasa, nici D5100 nu dispune de motor intergrat pentru autofocalizare, asa incat nu poate realiza punerea la punct cu obiective mai vechi, care nu dispun de motor propriu AF.

Nikon_D5100_15.jpg

Nikon D5100 dispune de un senzor CMOS in format APS-C (DX) de 23,6 x 15.6 mm, de 16,2 MPx., imprumutat de la Nikon D7000. Factorul de decupare este 1,5x. Camera este coordontata de un procesor Expeed de generatia a doua, care prelucreaza informatiile pe 14 biti si care permite o sensibilitate ISO in intervalul 100 la ISO 6400 (cu posibilitatea de expansiune la ISO 12800 si ISO 25600).
Montura este de tip Nikon F, compatibilitatea completa fiind posibila cu obiective din seriile AF-S si AF-I. Obiectivele din seriile G sau D nu realizeaza autofocalizarea iar cele din seria AI-P nu realizeaza masurarea 3D a autoexpunerii.

Nikon_D5100_16.jpg

In spatele flansei de montare a obiectivului, in partea inferioara se afla niste fante ce fac parte din sistemul antipraf (Airflow Control System).

Panoul frontal dispune, in partea stanga, de trei butoane de control, degajarile pentru microfon si marcajul pentru montarea obiectivelor.
Butonul de eliberare a blitzului este de fapt un contact electric; acesta permite eliberarea electromagnetica si ridicarea blitzului. Apasind si mentinind apasat butonul, putem modifica modul de functionare al blitzului (descarcare normala / reducerea efectului de ochi rosii / declansare pe a doua perdea) prin rotirea rotitei principale. In plus, apasind si mentinind apasat butonul de blitz, in combinatie cu butonul de compensare a expunerii, putem compensa intensitatea descarcarii blitzului in intervalul -1 +3 I.E. (in pasi de 0,5 I.E.) prin rotirea rotitei principale.

Nikon_D5100_18.jpg

Imediat sub butonul de blitz, se afla butonul Fn, caruia ii poate fi atribuita functia de apelare rapida a setarilor pentru: calitatea/dimensiunea imaginilor, ISO, balansul de alb sau Active D-Lighting. Functia acestui buton se stabileste din meniul camerei iar modifcarea setarilor se realizeaza prin apasarea si mentinerea apasata a butonului, in combinatie cu rotirea rotitei principale.

Imediat mai jos de butonul Fn se afla butonul de deblocare al obiectivului si marcajul de aliniere al obiectivului pe flansa camerei.

In partea dreapta a panoului frontal se afla receptorul pentru telecomanda IR (plasat pe gripul camerei) si lampa de asistenta pentru autofocalizare in conditii de lumina slaba (care indeplineste si functia de reducere a efectului de ochi rosii si de timer pentru autodeclansare).

Panoul superior prezinta, in stanga, degajamentul pentru difuzorul incorporat (repozitionat fara de D5000) si marcajul pentru planul focal. Centrul panoului este dominat de blitzul incorporat, al carui numar director este 13 (100 ISO, m). In spatele blitzului se afla patina de conectare a unui blitz extern, protejata de un capac amovibil. Nikon D5100 nu dispune de priza PC.

Nikon_D5100_13.jpg

In dreapta panoului superior se afla sapte butoane de control. In fata se afla declansatorul, in jurul caruia este asezat levierul pentru pornirea si oprirea camerei. Imediat in spatele acestuia este dispus butonul de compensare a expunerii (ce lucreaza impreuna cu rotita de control) si care, in modul manual, permite modificarea diafragmei.

Nikon_D5100_17.jpg

Alaturi se afla butonul pentru inceperea, respectiv oprirea filmarii. In mod inexpicabil, producatorii nu au gasit de cuviinta sa aloce si functiuni in modul foto, acestui buton.
Panoul superior este dominat de rotita de control a modurilor de functionare. Prin intermediul sau se pot selecta:
- modul Auto (cu sau fara blitz),
- modul Program,
- modul cu prioritate de timp de expunere (S),
- modul cu prioritate de diafragma (A),
- modul manual (M),
- modul Efecte (Night Vision, Color Sketch, Miniature effect, Selective color, High key, Low key, Silhouette),
- moduri presetate (Macro/Close up, Sport, Copii, Peisaj, Portret) si
- Scene presetate (Portret noaptea, Peisaj noaptea, Petreceri, Plaja/Zapada, Apus de soare, Amurg/Zori, Animale de companie, Foto la lumina lumanarilor, Flori, Culori de toamna, Fotografie gastronomica).
Coaxial cu rotita de control a modurilor de functionare este dispus un levier prin actionarea caruia se trece in modul Live View. O noua actionare inchide modul Live View.

Panoul posterior Cea mai evidenta modificare a noului model, in comparatie cu D5000, este prezenta unui ecran LCD mobil pe doua axe si care se articuleaza lateral. Noul ecran are acum 3 inch (76 mm) si 920.000 puncte. Ecranul poate fi rotit pe orizontala 180° iar pe verticala poate fi basculat 270° Prin noua modalitate de articulare, pozitionarea ecranului este posibila chiar si cand camera este fixata pe trepied.

Nikon_D5100_02.jpg

Prezenta balamalei noului ecran a impus repozitionarea butoanelor de pe panoul din spate al aparatului. Astfel, butonul Menu a fost mutat deasupra ecranului (in locul butonului de stergere de la D5000) iar butoanele Info, pentru vizionarea imaginilor, pentru marirea si pentru diminuarea imaginilor au fost mutate in dreapta.
In coltul dreapta-sus, imediat in dreapta butonului Menu, a fost adaugat un al doilea receptor pentru telecomanda IR.
Deasupra ecranului LCD se afla ocularul vizorului TTL. Imaginea furnizata de obiectiv este proiectata pe un geam mat tip BriteView Clear Matte Mk VII B. Redresarea imaginii este realizata cu o pentaoglinda. Grosismentul vizorului este 0,78 iar imaginea din vizor acopera aproximativ 95% pe verticala si pe orizontala cadrului redat de senzor. Ocularul dispune de ajustor dipotric (in intervalul -1,7 - + 0,7 dioptrii).

Nikon_D5100_04.jpg

Imedat in dreapta ocularului vizorului se afla butonul Info, prin apasarea caruia se afiseaza pe ecranul LCD toate setarile camerei. O a doua apasare pe butonul Info permite ajustarea oricaruia dintre ei, dupa ce defileaza cu tasta multidirectionala si se selecteaza setarea de modificat cu butonul OK. Pe aceeasi linie se afla, spre dreapta, butonul de memorare a autoexpunerii sau autofocalizarii si rotita principala de control.
Sub rotita principala de control este dispusa o arie de cauciuc cu aderenta sporita, pentru priza degetului mare.
In dreapta ecranului LCD au fost dispuse: butonul de vizionare a imaginilor si a videoclipurilor, butonul de marire a imaginilor, cel de micsorare si afisare de miniaturi (ca niste planse-contact) si butonul de stergere a imaginilor. Butonul de miscsorare a imaginilor are si functie Help; prin apasarea lui se afiseaza un scurt text despre modul curent de functionare al camerei.

Nikon_D5100_19.jpg

Panoul lateral stanga ascunde, sub un capac rabatabil de cauciuc, mufele de conectare ale camerei cu:
- GPS compatibil GP-1 / conector telecomanda MC-DC2,
- microfon extern stereo (jack 3,5 mm),
- iesire Audio-Video,
- HDMI.

Nikon_D5100_01.jpg

Panoul lateral dreapta contine capacul pentru accesul la slotul SD. Capacul are un arc prin care, o data deblocat, capacul basculeaza imediat, nemainecesitind o operatiune suplimentara. Nikon D5100 poate utiliza carduri SD, SDHC sau SDXC.

Panoul inferior adaposteste usita pentru baterie. D5100 foloseste o baterie EN-EL14, ca si D3100. Cu o capacitate de 7,6Wh, bateria asigura 660 declansari. Tot aici se afla un capacel prin indepartarea caruia se poate monta adaptorul (optional) CA EH-5b.

 

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate