Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Acumulatorii Powergenix Ni-Zn

In 1901 Thomas Alva Edison obtinea brevetul pentru acumulatori reincarcabili cu nichel si zinc. Acumulatorii au fost, in continuare, perfectionati de James Drumm. Cu toate acestea utilizarea este problematica, datorita aparitiei rapide de depuneri dendritice si pasivizarea rapida a electrodului de zinc.

 

nizinc_01.jpg

Thomas Alva Edison si brevetul sau pentru acumulatori Ni-Zn

 

PowerGenix a realizat o formula speciala a electrolitului prin care stabilizeaza electrodul de zinc si creste durata de viata a acumulatorului, similar cu acumulatorii Ni-Cd.

Perfectionari ulterioare ale compozitiei electrodului de zinc au condus la impiedicarea contaminarii cu cobalt. De asemenea, prin reproiectarea electrozilor, s-a realizat reducerea impedantei. Aceste perfectionari au permis atingerea a peste 1.000 cicluri de functionare, chiar si dupa repetate descarcari complete si au sporit puterea pe element.

 

nizinc_06.jpg

Acumulatori Ni-Zn Powergenix

 

Reactiile chimice in acumulatorii Ni-Zn:

La incarcare:
2Ni(OH)2 + Zn(OH)2 = 2Ni(OH)3 + Zn

La descarcare:
H2O + Zn + 2NiOOH = ZnO +2Ni(OH)2

 

Avantajele tehnologiei nichel-zinc
Acumulatorii PowerGenix Ni-Zn reprezinta alegerea optima pentru consumatorii care au nevoie de curenti mari si tensiuni constante, cum sunt blitzurile, care se incarca mai repede si efectueaza mai multe declansari pentru un set de acumulatori, camerele foto digitale, mp3-playere, etc.

 

nizinc_03.jpg

Tensiunea la borne in functie de curentul in circuit

 

Nichelul si zincul sunt elemente ubicvitare in natura, asa incat acumulatorii PowerGenix nu ridica nici un fel de probleme ecologice.

Incarcarea acumulatorilor Ni-Zn se realizeaza foarte rapid: 2 elemente AA se pot incarca in maxim o ora si jumatate, 4 elemente AA in circa 3 ore. Pentru incarcare se foloseste un incarcator dedicat, care poate functiona in intervalul 100 - 240 V CA.

Acumulatorii Ni-Zn pun la dispozitia utilizatorului cu peste 1/3 mai multa energie decat acumulatorii Ni-Cd, atat in Watt - ore / litru cat si in Watt - ore / kg.

Tensiunea in sarcina, de 1,6 V permite atingerea tensiunii necesare pentru un consumator intr-un volum cu circa 25% mai mic, iar reducerea impedantei sursei cu 45%, conduce la o eficienta sporita si permite curenti in sarcina mai mari.

Acumulatorii Ni-Zn au o foarte redusa rata de autodescarcare, aproximativ 8% din capacitate / luna la temperatura camerei, mai buna decat a acumulatorilor cu plumb, care, in plus, se sulfateaza in timp.

In circuit deschis, tensiunea la borne este 1,8 V si de 1,6 V in sarcina, ceea ce le face inlocuitori identici pentru consumatorii propiectati pentru baterii galvanice sau alcaline (1,5 V). Acumulatorii Ni-Cd sau Ni-MH au tensiune in sarcina 1,2 V ceea ce poate duce ca unii consumatori, care necesita o tensiune minima, sa inceteze sa functioneze inainte de consumarea intregii energii stocate in acestea din urma.

Acumulatorii Ni-Zn nu contin elemente sau substante toxice, nu inglobeaza substante inflamabile sau electroliti organici.

 

nizinc_07.jpg

Incarcator dedicat Powergenix

 

Incarcarea se face cu incarcatorul dedicat, care asigura o tensiune de incarcare de 1,9 V pentru fiecare element. Dupa atingerea capacitatii maxime, incarcatorul se opreste si reporneste automat doar daca tensiunea scade sub 1,6 V. Nu se efectueaza incarcare de intretinere, datorita riscului degajarii de hidrogen, care reduce durata de viata a acumulatorilor. Incarcarea este semnalizata de incarcator prin aprinderea unui LED rosu si unul verde cand procesul s-a incheiat.

 

Testarea acumulatorilor Ni-Zn
Am primit de la E-Acumulatori.ro un set de 4 acumulatori AA Powergenix 1,6 V NiZn de 1500 mAh si un incarcator rapid Powergenix. Desi acumulatorii erau preincarcati, am lasat sa se desfasoara un ciclu complet de incarcare.

Dupa incarcare, am masurat tensiunea si amperajul in sarcina (descarcare pe rezistente).

 

Tensiunea si amperajul in sarcina
Amperaj in circuit (A)
Tensiune la borne (V)
0,2
1,69
1
1,62
5
1,53
10
1,35

 

Un al doilea expermient a fost efectuat prin masurarea timpului de incarcare a unui blitz Canon Speedlite 580EX II, comparativ, intre un set de acumulatori Sanyo Ni-Mh AA 2700mAh si un set de acumulatori Powergenix 1500 mAh. Dupa fiecare incarcare completa, blitzul era descarcat complet (setare manuala 1/1).
- timpul mediu de incarcare pentru acumulatori Ni-MH: 3,4 sec.
- timpul mediu de incarcare pentru acumualtorii Ni-Zn: 1,6 sec.

In fine, un al treliea experiment a fost determinarea numarului de incarcari ce le poate asigura un set de acumulatori complet incarcati. Procedura a fost urmatoarea: incarcare 12 sec, dublul timpului de incarcare prevazut de producator si declansare manuala la putere 1/1:
- numar de declansari pentru acumulatori Ni-MH: 214.
- numar de declansari pentru acumulatorii Ni-Zn: 387.

 

Concluzii
Acumulatorii Ni-Zn ofera o serie de avantaje:
- tensiune aproape egala cu a elementelor galvanice sau a bateriilor alcaline, care asigura un foarte larg domeniu de utilizare, de la camere foto digitale la CD-playere, lanterne, GPS-uri portabile, telecomenzi, etc;
- capacitatea de a debita constant un curent mare in sarcina, permitind utilizarea facila a unor dispozitive mari consumatoare de energie, de interes fotografic fiind in special blitzurile al caror timp de incarcare este semnificativ redus;
- curba plata de descarcare, care asigura o durata sporita de utilizare;
- descarcarile profunde nu expun la riscul defectarii elementelor;
- pastrarea unei mari parti din capacitate chiar si la temperaturi foarte scazute;

 

nizinc_05.jpg

Curentul disponibil in functie de temperatura

 

- pastrarea aproape integrala a capacitatii originale chiar si dupa multe cicluri de incarcare - descarcare;

 

nizinc_04.jpg

Capacitatea acumulatorilor in raport cu numarul ciclurilor de reincarcare

 

- un cost redus pe Watt;

 

nizinc_02.jpg

Cost in Watti / kg la diverse tipuri de acumulatori

 

- absenta riscurilor pentru ecosistem.

Note de final:
- in primele luni de la lansare, (poate) fermecati de timpul foarte scurt de reincarcare a bltizurilor, unii utilizatori au "reusit" sa arda lampa principala; acest fapt este determinat de supraincalzirea blitzului si nu de tensiunea nominala de alimentare;
- incarcarea acumulatorilor Ni-Zn se face exclusiv in incarcatorul dedicat; orice alta metoda de incarcare duce la avarierea iremediabila a acumulatorilor.

 

Un articol sponsorizat de
E-acumulatori.ro

 

Calin-Stefan Ragalie
octombrie, 2010
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Radu Grozescu - 03 Oct 2010, ora 17:54
Excelent materialul, exact la pericolul arderii lampii datorita disponibilitatii rapide a incarcarii m-am gandit si eu. La flash-urile Nikon SB-900 si SB-700 care au protectie la incalzire o sa inceapa plangerile ca se opresc prea repede :-) Unde se gasesc si cat costa ?

Calin-Stefan Ragalie - 03 Oct 2010, ora 18:49
In paginile sponsorului, E-Acumulatori.ro; in paragraful "Testarea acumulatorilor Ni-Zn" gasiti doua link-uri: blister cu 4 acumulatori sau incarcator + acumulatori.

dan simion - 04 Oct 2010, ora 16:37
Vazut ,comandat ,cumparat .Foarte multumit ! Folosesc setul de acumulatori la un Nissin di866. Daca cu acumulatorii Ni-MH nici o data nu scapam de tiuitul acela din timpul incarcarii condensatorului blitului ,cu acesti acumulatori se incarca instant fara sa mai tiuie nici macar cand se apropie de descarcare.

Renato A - 04 Oct 2010, ora 17:08
Ar fi totusi bine de precizat ca valoarea 2500 intalnita in mai multe locuri in acest articol reprezinta nu capacitatea exprimata in mAh, ci energia, in mWh, adica 2.5Watti*ora energie inmagazinata. Motivul este de marketing, stim ca numerele "vinde", si daca se afisa valoarea reala a capacitatii exprimata in mAh, adica 2500/1.6V = aprox 1600mAh, nu ar fi dat prea bine. Pentru o comparatie echitabila, acumulatorii Sanyo citati au energia inmagazinata de aprox 3300mAh, numai ca majoritatea dispozitivelor electronice, proiectate sa functioneze la 1.5V per celula, nu reusesc sa extraga complet energia dintr-un acumulator NiMh, asa cum s-a precizat si in articol.

Calin-Stefan Ragalie - 04 Oct 2010, ora 18:32
Am corectat, multumim pentru semnalare.

Renato A - 06 Oct 2010, ora 17:17
Pentru cine are posibilitatea sa cumpere din USA, numai azi, inca 10 ore din momentul postarii acestei alerte, pe site-ul http://www.shnoop.com/ se poate cumpara charger standard (de 5 ore) si un set de acumulatoare la numai 9$ !

Ancuta T. - 09 Oct 2010, ora 13:48
Foarte interesant... cred ca si foarte eficient! Ramane sa probez si eu.

Stefan Neamtu - 12 Oct 2010, ora 11:19
Eu am citit niste review-uri si apoi comentarii ale celor care au incercat si am decis ca nu voi cumpara niciodata asa ceva. Sper sa cititi si voi inainte sa cheltuiti banii

Laurentiu T - 22 Oct 2010, ora 13:10
Excelent materialul .......dar daca tot aveti nevoie de incarcare rapida de ce nu va cumparati un extra pack de blitz? cu ala aveti si timpul de incarcare la o treime si aveti si nr de declanseri mai multe mai multe....probelma este sa nu abuzati de el ca se ajunge la ,,arderea,, lampii

Nic V - 09 Nov 2010, ora 20:08
In articol apare un paragraf referitor la testul cu 580EXII in care se mentioneaza incarcarea in 12 secunde a blitz-ului... cum ati realizat asta? E vreun custom function? Multumesc!

Calin-Stefan Ragalie - 09 Nov 2010, ora 20:38
@ Nic V.: Nu este nici o "custom function" ci o metoda de testare. Mai detaliat: producatorul arata ca blitzul 580 EXII se incarca in max. 6 sec., asadar am asteptat un timp dublu, adica 12 sec., dupa care am declansat blitzul manual.

Paul Paun - 15 Jan 2011, ora 11:08
Conform log-urilor ale unei descarcari liniare efectuate cu un curent de 500mAh pe incarcatorul analizor Robbe PowerPeak III, capacitataea acestor acumulatori este de aproximativ 1200mA, conform curbelor din grafic capacitatea aceasta fiind atinsa la tensiunea de 2.77V pentru doua celule in serie. Dupa aceasta tensiune panta de coborare a devenit foarte abrupta. Asadar, tensiunea ne ajuta foarte mult, dar pentru a avea capacitatea la fel cu cea a acumulatorilor Ni-Mh, avem nevoie de inca un set suplimentar de acumulatori Ni-Zn.

chirica gigi - 18 Feb 2013, ora 19:34
buna! doresc sa cumpar un "powergenix-nizn",cum sa procedez ? multumesc !

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate