Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum folosim cardul gri 3-Patch GC3

 


Articol sponsorizat de
Dynaphos Romania

 

Cardul gri GC3 este un card destinat determinarii expunerii, a balansului de alb si corectarii reproducerii detaliilor in umbre si lumini, in fotografia digitala.
Cardul are formatul 60 x 200 mm, se livreaza intr-o mapa de carton si instructiuni de folosire si poate fi strecurat in practic orice borseta foto, pentru a fi folosit in teren.

 

card_gri_GC3_00.jpg

Cardul gri 3-Patch GC3

 

Suprafata cardului este impartita in trei dreptunghiuri:
- unul alb, cu reflexie de peste 90%
- unul gri, calibrat la o reflexie de 18 %
- unul negru, realizat din catifea, cu reflexie sub 1 %

 

1. Cum se foloseste?
a. se plaseaza cardul intre obiectiv si subiect, in asa fel incat cardul sa fie, pe cat posibil, iluminat de aceeasi (aceleasi) sursa (surse) de lumina ca si subiectul.
b. se trage o fotografie pentru referinta, ce va fi folosita ulterior.
c. se desfasoara sedinta fotografica in mod normal, mentinind intr-un colt sau margine, cardul pentru a putea corecta ulterior redarea tonurilor.

 

2. Setari ale nivelelor in Photoshop
In Adobe Photoshop (dar si in multe alte programe) utilizam instrumentul Levels pentru ajustarea contrastului general si al balansului de alb al fotografiilor.
a. deschidem mai intai fotografia de referinta efectuata la punctul 1.b.

 

card_gri_GC3_01.jpg

 

b. apelam instrumentul Levels pe calea Image->Adjustements->Levels. In fereastra instrumentului Levels dispunem in coltul din dreapta-jos de trei pipete, corespunzatoare negrului, griului-mijlociu si respectiv albului.

 

card_gri_GC3_02.jpg

 

d. facem dublu-click pe pipeta corespunzatoare negrului; se deschide o noua fereastra si putem ajusta acum nivelul de negru, gri si alb.

 

card_gri_GC3_03.jpg

 

Vom folosi urmatoarele valori, recomandate de producator:
- pentru negru: L=8; a = 1; b = -1
- pentru gri: L = 50; a = 0; b = 0
- pentru alb: L = 96, a = 0 b = 1

 

card_gri_GC3_04.jpg

 

Salvam setarile anterior introduse, apelind butonul "Save" si dam un nume semnificativ fisierului. Eu l-am denumit "card_gc3" iar Photoshop ii atribuie extensia "alv". e. inchidem imaginea de referinta, fara sa acordam atentie salvarii ei sau eventualelor mesaje de alerta din partea programului.

 

3. Prelucrarea propriuzisa a fotografiilor
a. deschidem fotografia de prelucrat

 

card_gri_GC3_05.jpg

 

b. apelam instrumentul Levels si incarcam setarea salvata anterior (de exemplu card_gc3.alv)
c. aplicam corectiile pentru negru, gri-mijlociu si alb, folosind esantioane de pe cardul nostru, aflat in coltul cadrului.

 

Un subiect dificil de fotografiat este peisajul iarna, cu multa zapada. Pe de o parte zonele mari de alb vor fi expuse eronat de exponometrul aparatului care incearca sa aduca totul la gri 18% sau apropiat.

 

card_gri_GC3_07.gif

 

Pe de alta parte, gradul ridicat de reflexie al suprafetelor de zapada vor imprumuta culorile zonelor invecinate, dar foarte frecvent a cerului innorat si va dobandi o culoare albastruie.

 

card_gri_GC3_08.gif

 

Cu ajutorul cardul gri 3-Patch GC3 rezolvam ambele probleme, folosind etalonul gri 18 % pentru expunerea corecta si etalonul alb pentru a corecta balansul de culoare.

 

Cardul este produs de www.danes-picta.com si importat in Romania de Dynaphos Romania. Castigatorul concursului lunar de fotografie organizat de Foto-Magazin.ro primeste, printre altele, si un card gri 3-Patch GC3.

 

Calin-Stefan Ragalie
ianuarie, 2010
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

marius peter - 22 Jan 2010, ora 21:16
Atunci cand tragi poza de referinta, focusul trebuie sa fie concentrat pe card? Sau cardul poate fi out of focus? Alte poze de referinta se trag la schimbarea conditiilor de iluminat? De asemenea, la tragerea de referinta cat si ulterior in sedinta, WB cu va fi setat? Multumesc!

Calin-Stefan Ragalie - 22 Jan 2010, ora 23:22
Pentru fotografiile exemplificative din acest articol am folosit urmatoarele setari: expunere in modul Program, AutoWB, Autofocalizare, aparatul montat pe trepied. Deoarece nu puteam plasa cardul in zona de focalizare a obiectivului folosit (Tamron 17 - 50 mm f:2,8), am facut initial punerea la punct a planului de claritate prin apasarea pe jumatate a declansatorului, apoi am introdus in camp cardul de referinta (de aceea cardul si mana apar neclare in primele doua cadre). Nu are importanta daca imaginea cardului este clara sau nu, daca punctele de referinta se iau suficient de departe de marginea cardului, adica intr-o zona net alba, gri 18% sau neagra.

Alex Tacu - 04 Feb 2010, ora 09:25
daca tot te complici sa faci nishte poze cu un white balance si o expunere corecta, inseamna ca itzi pasa destul ca sa faci nishte poze in format raw, pentru a avea o mai mare acuratete, si un mai mare camp de lucru. In acest caz solutia este cu totul alta, si se lucreaza din adobe camera raw (daca tot folosim photoshopul). Mai mult decat atat, camera raw are niste optiuni de calibrare a imaginilor in functio de culoare net superioare "levels" din photoshop, si defapt eu nici nu as folosi levels, dar as folosi "Curves" pentru ca si ele ofera la randul lor mai multe optiuni decat "Levels" din acelasi Photoshop.

Ancuta T. - 06 Feb 2010, ora 11:10
Foarte util! Multumim!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate