Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Canon EOS Rebel 500D

 

Cuprins:

1. Introducere, corpul aparatului
2. Meniuri, moduri de functionare
3. Caracteristici tehnice esentiale
4. Testare in laborator
5. Testare in teren
6. Concluzii

Articol sponsorizat de:

f64_banner.jpg

F64 Studio

 

1. Introducere

Noua moda, a filmarii cu inalta definitie la camerele foto D-SLR, a primit replica din partea Canon, prin lansarea modelului Canon EOS 500D.
Desi aparent fara modificari esentiale fata de predecesorul sau, Canon 450D, noul model cuprinde multe schimbari sub carcasa.

 

canon_eos500d_01.jpg

 

Senzorul, de tip CMOS, are acum 15 MPx fata de cei 12 MPx ai predecesorului.
Procesorul este acum un Digic IV (450 are Digic III) si permite o fotografiere in cadenta practic identica dar viteza de prelucrare sporita a noului procesor poate fotografia pana la 170 cadre JPEG sau 9 RAW-uri.
Noul procesor de imagine ofera acum si corectarea vignetarii pentru un set larg de obiective Canon.

 

canon_eos500d_02.jpg

 

Ecranul LCD are acum 3 inch si o rezolutie VGA (920.000 puncte) iar vizionarea informatiilor si a imaginilor este substantial usurata.

 

canon_eos500d_06.jpg

 

Desigur, Canon EOS 500D poate filma in mod full-HD (1920 x 1080 la 20 cadre / sec) sau la rezolutii inferioare, cu o cadenta mai fluida.
Canon EOS 500D poate folosi obiective EF cat si EF-S si aceeasi baterie de acumulatori si acelasi grip ca si predecesorul sau.

 

2. Corpul aparatului
Corpul aparatului este aproape identic cu cel al predecesorului (450D), cu unele mici modificari. Canon EOS 500D are un schelet din metal, cutia oglinzii este realizat din mase plastice de inalta densitate si rezistenta iar carcasa din plastic de inalta densitate cu ecranaj electromagnetic. Fata de modelul precedent, corpul are acum doar cu 6 grame mai mult. Gripul aparatului a fost redesenat si imbunatatit, facand priza mai comoda. Inaltimea mica a aparatului nu ofera totusi o ergonomie perfecta, dar nici un model din aceasta clasa nu ofera o ergonomie perfecta.

 

canon_eos500d_04.jpg

 

Desi este unul dintre cele mai luminoase vizoare cu pentaoglinda, este vizibil mai intunecos decat cel dotat cu pentaprisma, cum este la EOS 50D. Vizorul acopera 95% din cadrul reprodus pe fotografie, are un grosisment 0,87 si este inzestrat cu un ajustor dipotric (-3 +1 dipotrii).

Ecranul LCD al noului model are acum o rezolutie VGA, cu 920.000 puncte. Afisajul este similar cu modelul mai vechi, dar acum a aparut butonul Quick Menu (preluat de la Canon EOS 50D), prin apasarea caruia utilizatorul are acces la modificarea rapida a celor mai importante moduri de functionare ale camerei.

 

canon_eos500d_03.jpg

 

Desi ecranul este fixat solidar de corpul camerei, vizibilitatea lui este foarte buna in conditii obisnuite de iluminare si buna in plin soare.

3. Senzorul de imagine
Senzorul de imagine este de tip CMOS, poseda 15,1 MPx activi si totusi nu este acelasi model cu cel utilizat la Canon EOS 50D.

 

canon_eos500d_14.jpg

 

Transferul datelor se face aici doar pe doua canale (si nu patru, ca la 50D), adica mai lent. Microlentilele atasate fiecarui fotosit acopera o suprafata mai mica, in consecinta va capta mai putina lumina.

4. Procesorul Digic IV
Canon EOS 500D preia de la "fratele sau mai mare", EOS 50D, cel mai recent procesor produs de Canon: Digic IV.
Noul procesor de imagine permite o prelucrare rapida a informatiilor produse de senzorul mai bogat in pixeli, reduce zgomotul din imagine (in patru trepte), permite extinderea sensibilitatii maxime pana la 12.800 ISO si, desigur, permite filmarea in rezolutie Full-HD.

 

canon_eos500d_15.jpg

 

Digic IV poate compensa vignetarea (Peripheral Illumination Correction) indusa de unele obiective, prin modificarea curbei de raspuns la semnalul furnizat de senzor, in zonele periferice ale cadrului. Camera dispune de o baza de date de 25 obiective Canon pe care le identifica automat si aplica corectiile necesare in functie de parametrii de focalizare. Corectarea vignetarii poate fi dezactivata de utilizator.

Modelul EOS 500D este primul din seria Rebel care ofera sensibilitati ISO ridicate: 3.200, 6.400 si chiar 12.800. In modul Highlight Tone Priority (D+) sensibilitatea ISO este limitata in intervalul 200 - 3.200.

Modul Creative Auto a fost preluat tot de la Canon EOS 50D si reprezinta o combinatie intre modurile Auto si Program. Fotograful poate ajusta unii parametrii de fotografie, printre care diafragma (Blur/Sharpen Background), compensa expunerea (Darker/Brighter), rezolutia imaginii, cadenta de fotografiere sau poate alege una dintre setarile Picture Style.

Conversia semnalului analog in digital se face pe 14 biti; astfel, pe fiecare culoare, in loc de 4.096 nivele, semnalul poate avea pana la 16.384 nivele. Spectrul larg al nivelului semnalului permite implementarea functiei Auto Lighting Optimizer (AOL). In acest mod, camera determina expunerea corecta pentru lumini si amplifica suplimentar umbrele. Nivelul de recuperare al detaliilor din umbre poate fi ajustat de utilizator in patru nivele (Off, Low, Medium, Strong).

 

Pagina urmatoare - >

 

Pentru comentarii va rugam sa accesati aceasta pagina...

 

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate