Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Determinarea abaterii la expunere si corectarea ei

Autoexpunerea este realizata automat, de procesorul camerei foto digitale, prin masurarea luminozitatii scenei si calcularea timpului de expunere si a diafragmei, eventual prin modificarea sensibilitatii ISO.


Valorile determinate de procesorul camerei foto sunt valori teoretice, si chiar este posibil ca, in cazul unui anumit exemplar dintr-un anumit model sa nu fie cele mai potrivite, datorita unor tolerante in productie. Astfel, se poate intampla ca un anumit exemplar sa expuna mai mult decat altul. Aceasta situatie este si mai vizibila atunci cand schimbati camera foto. Noua camera va expune diferit de vechiul model.


Cum putem remedia aceasta situatie? Majoritatea camerelor foto digitale, chiar si a celor mai modeste, dispun de posibilitatea compensarii expunerii, in trepte de 1/3 sau de 1/2 indici de expunere, in general in intervalul + 2 / - 2 IE.


Totusi, cat compensam?
Avem nevoie de un etalon si acesta este cardul gri cu reflexie 18%card_gri.jpg


Card gri cu reflexie 18%Practic toate camerele foto digitale dispun de capacitatea afisarii histogramei, fie in mod live-view, fie dupa inregistrarea fotografiei. De multe ori, histograma este afisata pe un grafic cu linii verticale ce impart suprafata in patru sau cinci zone. Zona din mijloc este zona griului mijlociu, cea care ne intereseaza.


Pentru exemplificarea temei acestui articol am utilizat un card gri 18 % pus la dispozitie de Dynaphos si un Canon G10 furnizat de F64 Studio.Canon-g10.jpg


Canon G10Am preferat acest model deoarece are o rotita dedicata pentru compensarea expunerii si ilustreaza mai bine scopul acestui articol. Camera a fost montata pe trepied, cardul pe un stativ iar zoomul camerei a fost ajustat pentru ca intregul camp de cuprindere sa fie ocupat de card. Am folosit modul Auto (Autoexpunere, mod P, AutoWB) ISO 100, cu compensare nula la expunere.expunere_03.jpg


Iluminarea cardului a fost asigurata de doua surse de lumina continua, situate la 45 grade in raport cu axa focala.
Am setat camera sa afiseze histograma in modul LiveView.expunere_01.jpg


Histograma imaginii cardului gri 18% in modul ProgramIn modul ideal (o iluminare perfect uniforma), histograma ar trebui sa fie o singura linie, iar o expunere perfecta ar trebui sa localizeze aceasta linie exact la jumatatea axei orizontale.
In practica insa, reflectivitatea cardului gri nu este riguros uniforma iar iluminarea variaza intr-o mica masura, dar suficienta ca sa duca la obtinerea unei histograme mai late.
De asemenea, vignetarea obiectivului duce la reducerea fluxului luminos catre colturile cadrului, ceea ce se traduce, de asemenea, prin latirea histogramei.


In urma observarii histogramei am constatat o usoara subexpunere. Cu ajutorul butonului de compensare a expunerii am setat +1/3 IE.expunere_04.jpg


Ajustarea expunerii cu +1/3 IEAcum histograma apare exact la jumatatea orizontalei.expunere_02.jpg


Histograma imaginii dupa o compensare +1/3Pentru alte exemplare si pentru alte modele de camere foto digitale, este posibil sa fie nevoie de alte setari, care se pot obtine experimentind.Articol sponsorizat de:


Dynaphos.jpg

si 


Calin-Stefan Ragalie
martie, 2009
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Vlad Florut - 10 Mar 2009, ora 16:57
(In cazul procesarii ulterioare a imaginii,) poate fi utila subexpunerea subtila, pentru evitarea arsurilor pe alb, care sunt mai deranjante decat cele pe negru.

Calin-Stefan Ragalie - 14 Mar 2009, ora 13:32
Intr-adevar, alburile arse sunt mai deranjante pentru privitor decat negrul fara detalii. E o chesiune de fiziologia vederii...

gabriel Baragan - 18 Mar 2009, ora 15:18
as dori sa stiu si eu mai multe despre White Balance si despre aceasta compensare de expunere...Adica lucruri tehnice (cum se citeste Histograma) Eu am un Nikon D90.

Calin-Stefan Ragalie - 18 Mar 2009, ora 16:04
Despre histograma cautati pagina http://www.foto-magazin.ro/foto-tehnica_open.php?art=ftm20/archives/2006/10/despre_histogra.html si urmatoarele. Despre balansul de alb: http://www.foto-magazin.ro/tutorial_open.php?art=ftm20/archives/2008/04/despre_balansul.html

Cosmin Stan - 25 Mar 2009, ora 11:44
Cu ceva timp in urma am experimentat cu un card gri 18% (Lastolite EzyBalance). Ideal, sistemul de autoexpunere al camerelor ar trebui sa faca exact ceea ce dumneavoastra ati descris in acest articol, fara nici un fel de compensare manuala. Testand cu peste 10 modele de camere compacte, surpriza mi-a fost ca nu se intampla asa, in cazul majoritatii modelelor gri-ul 18% fiind reprodus ceva mai luminos. Interesant cum G10 face exact invers... Motivul pentru care aparent camerele digitale nu are reproduce griul 18% la jumatatea domeniului de valori ar fi ca in cazul acestora se doreste in general o usoara supraexpunere a fotografiei(evident, pana in limita saturatiei zonelor in care se doresc detalii). Aceasta teoretic maximizeaza SNR-ul. Aparent, din acest motiv reflectanta folosita pentru calibrarea sistemelor de autoexpunere ar fi ceva mai scazuta de 18% (aparent in jurul valorii 12-13%). Sunt multiple afirmatii pe internet in acest sens, insa nimic cert. Dumneavoastra stiti ceva despre acest aspect? O alta nelamurire pe care o am este urmatoarea: cand spunem ca 18% ar trebui reprodus la jumatatea domeniului de valori (la jumatatea histogramei), ne referim la un domeniu liniar sau la unul gamma? Histograma rezulta din valorile reprezentate in spatiul de culoare al imaginii finale, adica cel mai probabil sRGB. In acest spatiu valoarea corespunzatoarea lui gri 18% ar trebui sa fie [( 1 + 0.055 ) * 0.18 ^ ( 1 / 2.4 ) - 0.055 ] * 255, corect? Adica aproximativ 117... Daca este asa, histograma nu ar trebui sa iasa centrata, ci un pic deplasata la stanga.

Calin-Stefan Ragalie - 25 Mar 2009, ora 15:18
@ Cosmin Stan - Desigur, teoretic toate aparetele foto ar trebui sa expuna corect. Exista unele tolerante la constructie, cu valori care depind de renumele constructorului, intre diferite aparate de acelasi tip, asa cum spuneam in articol. Intr-adevar, exista informatii care sugereaza ca unele camere foto digitale ar fi calculate pentru 14% gri, dar nu pe site-urile producatorilor de aparate. Cat despre valoarea RGB a griului 18% va propun sa descarcati prima fotografie, cea in care este ilustrat cardul, sa decupati marginile inutile si sa observati histograma: este o linie la fix 127 pe fiecare canal. Daca cumva credeti ca nu este corect, dati un "Levels" pe nuantele de gri si observati ce se intampla cu nivelele.

Cosmin Stan - 25 Mar 2009, ora 19:33
Va multumesc pentru raspuns. Nu va contrazic, insa imaginea in cauza (luata de pe site-ul unui magazin) nu este un argument prea puternic. Permiteti-mi sa am rezerve legate de cunostiintele de colorimetrie ale web-designerului. Iata un alt argument: in spatiul L*a*b*, valoarea lui L* ce corespunde jumatatii domeniului este 50. Pentru ca CIE L*a*b* este un spatiu uniform perceptual, ar avea sens ca L*=50 sa fie gri mediu. Convertind la XYZ pentru observatorul 2 grade si iluminantul D65 (ca in sRGB) ne va da Y = [(50+16)/116]^ 3 = 0.184, adica aproape 18%. Mai departe, convertind XYZ in sRGB, ne va rezulta R=G=B=118.9 (vedeti formulele de pe http://www.easyrgb.com/index.php?X=MATH). Pentru a fi sigur ca discutam despre acelasi lucru, repet ca ma refer la spatiul sRGB (cel utilizat implicit de aproape orice browser si de majoritatea camerelor foto). In raspunsul dumneavoastra, nu reiese clar la ce spatiu RGB va referiti. Spuneti "RGB", iar RGB nu este un spatiu absolut.

Ciprian Savu - 02 Apr 2009, ora 21:02
In RGB cu gama 2.2, gri 18 e intr-adevar 116 nu 128. Gasiti multe resurse pe net. De exemplu, in urmatoarele pagini sunt valorile pentru un chart Kodak Q-13, al carui patch 7(M) este gri 18%: http://www.bampfa.berkeley.edu/moac/classic/bpg.html sau http://www.pochtar.com/gamut_view/gamma.htm. In ultima pagina este si un comentariu legat de calibrarea pe 12% vs. calibrarea pe 18%.

Laurentiu Loerincz - 27 May 2009, ora 17:28
Interesant articolul si aproximativ adevarat. Spun 'aproximativ' pentru ca exponometrele sunt calibrate nu pentru 18% ci pentru 12-13%. Exista numeroase discutii pe Internet in legatura cu asta si nu o sa intru in detalii. Este adevarat ca foarte multe surse (virtuale sau tiparite) sustin ca in practica se poate masura expunerea dupa un card gri 18% fara corectii. Totusi, am inteles ca firma Kodak recomanda in instructiunile livrate in pachetul de carduri gri ca masurarea sa se faca cu o supraexpunere de 0.5 trepte. Am facut si eu testul prezentat mai sus acasa, pe Nikonul meu D80 si, evident, histograma era deplasata putin catre stanga (expunere manuala, spot). Am corectat cu +0.3 si cu +0.6 si am constatat ca 0.3 era prea putin iar 0.6, prea mult. Mi-a fost lene sa schimb setarile aparatului ca sa fac testul si cu +0.5, insa sunt convins ca la +0.5 as fi obtinut histograma pe centru. Pariez ca majoritatea aparatelor au aceeasi 'problema'. Concluzia este ca daca abaterea la expunere este de doar 0.5 trepte, exponometrul aparatului fucntioneaza corect. Orice altceva va trebui compensat. De asemenea, la masurarea expunerii cu un card gri, supraexpuneti jumatate de treapta. Trebuie sa fac acelasi test si cu F80-ul din dotare, desi acolo, va trebui sa compar expunerea data de aparat cu cea a digitalului (lipsa histograma). Dupa care ma mut la vechiul meu Praktica MTL5B, si revin cu date noi. Si, poate ca o sa mai ramana si ceva timp pentru o tura pe afara, la facut fotografii ;-) Discutii referitoare la subiect gasiti aici: www.bythom.com/graycards.htm , inclusiv un link catre o lunga dezbatere pe photo.net. Toate bune!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate