Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Nikon D3x - prima impresie

Nikon a lansat recent versiunea D3x, o perfectionare a modelului D3. Corpul noului model este aproape identic cu fratele sau mai "batran", dar cu un sensor schimbat. Acum Nikon foloseste un sensor Sony de 24,4 MPx.
Skin, importator oficial Nikon in Romania, a lansat in 22 ianuarie, noul model in tara noastra. Evenimentul a avut loc in Bucuresti, in showroom-ul Audi Porsche Bucuresti Vest 2.nikon_d3x_05.jpg


In deschidere, Camil Perian, director general Skin, a prezentat activitatea firmei. In continuare, fotograful profesionist Nicolae Cosniceru a reliefat principalele caracteristici tehnice ale noului model si apoi a demonstrat modul sau de folosire intr-o sedinta foto in scopul realizarii unei fotografii de reclama pentru coperta unei reviste.
In a treia parte a evenimentului, Skin a pus la dispozitia doritorilor noul model pentru fotografii de proba.


1. Corpul aparatului
Nikon D3x foloseste corpul precedentului model, Nikon D3. Se pastreaza gripul integrat pentru fotografia cu incadrare in modul portret si transpune majoritatea comenzilor si pe grip.
Corpul, construit din aliaje usoare, este complet etansat la praf si la umezeala.foto_fata.jpg


Obturatorul este realizat din fibre de carbon si din kevlar, este garantat pentru 300.000 declansari si dispune de un sistem de autocalibrare pentru a compensa uzura in timpul folosirii.
Panoul din spate al aparatului gazduieste, in jurul ecranului LCD principal si al ecranului LCD pentru comenzi rapide, trei seturi de butoane.


Ecranul LCD principal are o diagonala de 3 inch si o rezolutie de 922.000 pixeli, adica aproximativ 200 pixeli / inch, mai mult decat dublul monitorului unui calculator personal!
In partea dreapta de afla un buton pentru activarea / dezactivarea autofocalizarii si o rotita de selectie. Sub acestea sunt plasate: un buton pentru memorarea autoexpunerii sau a autofocalizarii, o a doua rotita de selectie, un comutator de selectie a ariei utilizate pentru focalizare si calcularea expunerii, capacul de acces la sloturile pentru carduri si un buton de porinirea microfonului pentru comentarii ale imaginilor.foto_spate.jpg


Nikon D3x dispune de doua sloturi de tip CF I sau II compatibile cu standardul UDMA. Noul model permite salvarea fisierelor de imagine pe unul dintre carduri sau pe ambele carduri simultan, in mod copie identica, RAW-urile pe un card si JPEG-urile pe celalt card sau pe primul card pana cand se umple si apoi trecerea automata pe al doilea card.
Sub cele doua ecrane LCD se afla trei butoane de acces rapid, pentru ISO, calitatea imaginii salvate si pentru modificarea balansului de alb.
In stanga ecranului LCD gasiti linia deja clasica de butoane de acces la meniu, de vizualizare a imaginilor si a informatiilor despre ele si butonul pentru stergerea unei imagini sau formatarea cardului.
Functiile butoanelor panoului posteror pot fi modificate de utilizator (prin meniu).


Vizorul este alcatuit dintr-o pentaprisma ce preia imaginea de la un geam mat tip B BriteView Mark VI, interschimbabil. Vizorul asigura vizibilitatea a 100% din cadru pentru formatul FX si, in mod misterios, doar 98% in modul DX. In vizor sunt afisati peste 30 parametrii de functionare ai aparatului. Vizorul dispune de un obturator propriu, ce poate fi folosit in modul Live View sau cand se folosesc timpi lungi de expunere.foto_sus.jpg


Ca si alte modele de nivel profesional, Nikon D3x nu are blitz integrat. Poseda, in schimb, patina pentru conectarea si comanda unuio blitz extern (compatibil cu toate modelele Speedlight). Nikon D3x poseda, pe panoul anterior, un contact PC-Sync. Tot pe panoul frontal se afla o mufa de contact cu 10 pini pentru telecomanda camerei sau pentru conectarea unui GPS (Nikon GP-1) pentru inregistrarea automata a coordonatelor geografice.


Panoul lateral stanga dispune de o priza USB 2.0 si o priza HDMI.


2. Autofocalizarea si autoexpunerea
Nikon D3x foloseste acelasi sistem de focalizare si calculare a expunerii ca si modelele D3m D300 sau D700. Sistemul de focalizare de tip Multi-CAM 3500FX este foarte performant, avind nevoie de foarte putina lumina pentru a realiza punerea la punct (-2 IE, aproximativ lumina imprastiata de Luna Plina). Permite calcularea focalizarii pe 9, 21, 51 puncte sau 51+urmarirea 3D a subiectului in miscare. Nikon D3x dispune de o baza de date despre erorile si corectiile necesasre pentru focalizarea corecta a pana la 20 din obiectivele cele mai frecvent folosite de fotograf.


Expunerea se realizeaza in mod evaluativ (denumita de Nikon: Matrix), in mod cu pondere centrala sau modul spot (central, aprox. 1,5% din cadru). Expunerea evaluativa va fi corectata automat, prin comparatia cu un foarte mare set de scene stocate in baza de date din camera si rezolva corect majoritatea situatiilor intalnite de fotograf. In cazul in care rezultatul nu este cel urmarit de fotograf, expunerea poate fi compensata intre +5 si -5 IE, in pasi de 1/3, 1/2 sau 1 IE.


3. Modul Live View
Modul Live View a aparut la majoritatea aparatelor foto D-SLR profesionale si este prezent si la modelul D3x


In modul Live View, problema este autofocalizarea. Pentru a realiza focalizarea rapida, majoritatea aparatelor foto utilizeaza metoda detectiei contrastului de faza, dar aceasta implica coborarea oglinzii (ridicate in modul Live View), realizarea autofocalizarii si, din nou, ridicarea expunerii.


Nikon a implementat un nou mod de focalizare, numit "autofocalizare Live View pe trepied", prin care procesorul citeste informatii direct de pe senzorul CMOS si determina cat de abrupt se face trecerea la nivelul liniilor de contur, adica evalueaza contrastul. Aceasta metoda este mai lenta, nu este aplicabila cand se fotografiaza subiecte in miscare, dar nu constituie o problema pentru fotografiile de peisaj sau de arhitectura.


Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate