Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Tabletele grafice Wacom

Simion Buia in dialog cu Dan-Liviu Oprea, MGT Euducational

Va propun sa discutam despre tabletele grafice Wacom, care sunt extrem de utile pentru fotografi. Practice, ele inlocuiesc mouse-ul, atat de greoi si obositor in manevrare. Spun asta dupa ce am descoperit reala placere de a-mi prelucra imaginile in Adobe Photoshop utilizand pen-ul si tableta magica de la Wacom. Ei bine, din nefericire, in campul fotografilor din Romania denumirea de tableta grafica este putin cunoscuta.

wacom_03.jpg

Dar, iata, avem acum posibilitatea sa o prezentam. Il rog pe domnul Dan-Liviu Oprea, product manager la MGT Educational, (firma furnizoare de echipamente si solutii destinate achizitiei, stocarii, arhivarii, editarii si redarii sunetului si imaginii precum si prezentarilor multimedia, importatoare de tablete Wacom), sa-mi spuna scurtul istoric al firmei Wacom si sa-mi descrie primii pasi care au condus la actualele produse...

Simion Buia: Inca din anul fondarii, 1983, viziunea Wacom este de a dezvolta un mediu cat mai natural in utilizarea calculatorului, de a face cat mai flexibila utilizarea tehnologiei. Wacom a dorit sa creeze armonie intre utilizator si calculator fiind totodata si primul dezvoltator al unui creion ca input device. Compania si-a concentrat eforturile pentru conceperea acestui dispozitiv care inseamna mult mai multa creativitate si libertate in materializarea ideilor grafice. Gama actuala de produse se bazeaza pe tehnologia ("penabled technology") patentata Wacom, prin care functionarea dispozitivelor nu necesita fire sau baterii, principiul de baza fiind rezonanta electromagnetica. Pentru cine si de ce sunt utile tabletele grafice?
Dan-Liviu Oprea: Tabletele grafice sunt pentru oricine doreste un mediu de lucru natural si intuitiv, o optimizare a timpului de lucru si o posibilitate de utilizare in proportie maxima a capabilitatii software. Domeniile de utilizare sunt variate iar sistemele in care sunt integrate sunt, nu de putine ori, extrem de complexe. Cateva din domeniile de utilizare: grafica de inalta complexitate, editare de imagine foto si video, medicina, sustinerea prezentarilor in conferinte, editare audio, controlul traficului aerian, arhitectura, design industrial si vestimentar.

wacom_06.jpg

SB: Concret: ce poate face mai bine un fotograf daca detine o tableta grafica?
DLO: Prin utilizarea tabletei in editarea fotografiilor se imbunatateste semnificativ timpul de lucru, actiunile fiind intuitive. Cele mai spectaculoase efecte se obtin datorita senzorului de presiune al creionului. Acesta ajuta la stabilirea progresiva, in functie de gradul de apasare, a cantitatilor de culoare, a intensitatii liniilor trasate, a amplitudinii sau intensitatii diferitelor instrumente utilizate. Editarea pe contururi fine, editarea umbrelor, estomparea elementelor nedorite din imagine sunt alte avantaje extraordinare ale utilizarii tabletei. Cele mai uzuale functii ale softului (Adobe Photoshop) pot fi asignate tastelor senzitive ale tabletei iar clickurile mouse-ului pot fi transpuse tastelor creionului.

wacom_05.jpg

SB: Ce tipuri, marimi, accesorii aveti la tableta grafica? La ce sunt ele bune?
DLO: Pentru gama Intuos3 accesoriile sunt compatibile indiferent de dimensiunea suprafetei de lucru a tabletei, cele mai spectaculoase fiind Airbrushul si ArtMarkerul cu care se pot obtine efecte fine de culoare si umbre. Tabletele seriei Intuos3 detecteaza pe langa nivelul de presiune exercitat asupra creionului si gradul de inclinare si de rotire in jurul varfului ale Airbrushului si ArtMarkerului.

wacom_02.jpg

SB: Daca un fotograf doreste sa testeze tableta Wacom, inspre ce/cine il indrumati?
DLO: Exista mai multi Value-Added Reseller ai MGT Educational unde tabletele pot fi testate. Dar mai exista si alte posibilitati, concrete si cu randament, cum ar fi workshopul Epson Print Academy, organizat de firma Action Concept - Visual Art & Culture. La workshop avantajul net al testarii consta in posibilitatea vizionarii rezultatului final dupa parcurgerea intregului flux fotografic (de la sedinta foto pana la tiparire). Sistemele hardware si software performante in care sunt integrate fac din EPA locul ideal de intalnire al avantajelor tabletelor grafice Wacom. Aruncati o privire la www.printacademy.ro.

wacom_07.jpg

SB: Ce pret au tabletele grafice si ce tip de tableta, monitor Wacom ati recomanda unui fotograf, designer, artist plastic ori unui arhitect?
DLO: Seriile de tablete au preturi direct proportionale cu dimensiunea suprafetei active si cu performanta senzorilor de inclinare si presiune toate pastrand insa calitatea si eleganta Wacom. Pentru editarea fotografiilor, Intuos3 A5 si Intuos 3 A5 Wide sunt ideale si consacrate deja in studiourile foto din intreaga lume. Pentru design si arhitectura, acolo unde imaginea de plecare a proiectului este simpla informational sau inexistenta - este ideal ca lucrul sa se desfasoare avand ca suport Cintiq21UX, Cintiq12WX pentru o coordonare perfecta creion-imagine.

wacom_04.jpg

SB: Exista promotii sau reduceri pentru anumite produse?
DLO: Cei care participa la cursurile organizate de firma specializata pe evenimente si workshopuri fotografice, Action Concept, pot achizitiona orice tableta din seria Intuos3 sau orice alt produs Wacom la un pret special. In acest sens v-as trimite la www.actionconcept.ro, ori sunati la 0763654920.

wacom_01.jpg

SB: Cu ce alte tehnici importante pentru segmentul fotografilor ne va surprinde Wacom in perioada urmatoare?
DLO: Asa cum ne-am obisnuit Wacom crede in armonie, inoveaza si impresioneaza prin toate produsele noi. Cu siguranta urmatoarea serie de tablete grafice profesionale va pastra eleganta si calitatea si va avea avantaje si performante de varf.

Simion Buia
www.printacademy.ro
septembrie, 2008
Foto-Magazin.ro
Bookmark and Share

Comentarii:

Erdei Rudolf - 04 Sep 2008, ora 11:15
Bun, si totusi de unde se pot achizitiona? Pe siturile date in articol nu am gasit nici un pret, nici nimic.

andrei pandele - 04 Sep 2008, ora 12:02
Iata un ordin de marime, aici : http://www.pcfun.ro/Tablete-grafice/Tableta-grafica-Wacom-Cintiq-21UX

Gelu Lupas - 04 Sep 2008, ora 12:53
Intuos 3 e ultrasuficient pt manareala in photoshop si sunt si mai ieftine, de ex. Graphire 4 Classic XL A5 la jumate pretul. http://www.price.ro/preturi_wacom_intuos_3_a4_regular_20766.htm Am un prieten care foloseste asa ceva (Intuos 3) si a renuntat complet la mouse.

Raluca Bogdan - 04 Sep 2008, ora 15:34
“Cel mai mic pret pentru cursantii EPA” Ai urmat cursul Epson Print Academy? Ti-a placut sa lucrezi cu tableta Wacom si ti-ai dori-o acasa? Acum o poti avea la cel mai mic pret de pe piata! Action Concept si MGT Romania doresc sa incurajeze profesionalismul prin tehnica utilizata si iti ofera o modalitate eleganta, placuta si easy-to-use pentru a-ti prelucra imaginile! Pentru liste de preturi si comenzi, va rugam sa ne contactati: Action Concept srl. office@actionconcept.ro Tel: 0763 654 920

Irina Laios - 05 Sep 2008, ora 10:34
Tabletele se pot achizitiona de la emag, ultrapro si alte magazine specializate pe IT&C, se pot gasi chiar si in Carrefour si hypermarketuri.

cretescu marian - 05 Sep 2008, ora 10:46
Am mai citit despre ele cu ceva timp in urma si am inteles ca iti trebuie "ceva exercititu" pana te obisnuiesti cu stencils-urile. Nu aceasi durata scurta ce a necesitat pentru obisn cu mouser-ul. Totusi odata deprins e un real avantaj. As dori sa intreb ce instamna "cel mai mic pret pentru cursantii EPA"? Exprimat in cifre, procentual, oricum, dar sa stim si noi. Pe site-urile comerciale am vazut preturile, asa cum indica si dl Gelu. Multumesc!

Raluca Bogdan - 08 Sep 2008, ora 12:08
Pentru oferta “cel mai bun pret din Ro pentru tabletele WACOM” conditia este sa participati la cursul Epson Print Academy; nu este o oferta cu scop comercial, ci dorim sa oferim celor ce exerseaza cu tableta in cadrul workshopului, posibilitatea de a o achizitiona pe loc sau ulterior, la cel mai bun pret. Mai exact, o tableta INTUOS 3 8"x6" - A5, Grip Pen, 4D Mouse, Corel Painter Essentials 2 Software, USB, 5080 lpi, 0.25mm, 1024 niv.pres., 200pps este de 250Euro, adica 1,057 Ron cu Tva pentru cursantii EPA. In conditiile in care, online cel mai mic pret este de 1.180,03 RON: http://www.price.ro/preturi_wacom_intuos_3_a5_20764.htm Fiind o oferta cu target limitat, nu vom afisa liste de preturi, ci acestea se furnizeaza la cerere, punctual pe anumit produs, celor ce s-au inscris la curs. Pentru cei interesati, ne puteti contacta la office@actionconcept.ro Tel: 0763 654 920. Raluca Bogdan EPSON PRINT ACADEMY

Adrian Nedef - 03 Nov 2008, ora 19:30
S-a vandut vreo tableta pana acum?Conditiile imi par speculative,tinand mai mult de o politica de marketing specifica celor ce nu vand altfel.Se stie ca intunericul atrage.De cand o firma care vrea sa vanda aparatura (electronica,IT&C,etc)are o politica cu "target limitat"?Chiar si in acest caz,cum influenteaza(inteleg ca in rau) cuiva,oricui,daca se afiseaza preturile la vedere?De ce doar la cerere,numai eventualilor "doritori"? Intreb pt.ca aceasta "politica de marketing"am intalnit-o in cazul tepelor.

Simion Buia - 16 Dec 2008, ora 12:39
Buna ziua, stimate domn. Raspunsul e pozitiv! Din cei 243 de participanti la Epson Print Academy in anul 2008 - 9 cursanti au achizitionat tableta Wacom Intuos 3 format A5 Wide. Pretul unei tablete este cu 10% mai redus fata de cel mai mic pret de pe piata din Romania. Dar de acest avantaj beneficiaza numai cursantii de la EPA. Acesta este motivul pentru care pretul se comunica la cerere. E o strategie de marketing eficienta! Si Apple Romania ofera 10% reducere pentru orice produs care este achizitionat de participantii la workshopul Epson Print Academy. Nu e nimic speculativ, dimpotriva. Fotografii sunt ajutati si sponsorizati de aceste branduri de renume. Va puteti enumera si dumneavoastra printre ei. Va asteptam. Pentru inscriere: www.printacademy.ro.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate