Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Sony Alpha 300

Sony a lansat la inceputul anului 2008 al patrulea lor model de camera foto D-SLR: Alpha 300. Noul model se bazeaza pe Alpha 200, caruia ii aduce unele imbunatatiri. In mod similar cu alti producatori, Sony adauga pe modelul curent unele perfectionari si lanseaza noi modele: Live View si ecran LCD mobil pentru A300, apoi schimba senzorul cu unul de 14 MPx pentru a realiza A350.
Intrucat Sony Alpha 300 mosteneste marea majoritate a caracteristicilor lui Alpha 200, vom detalia mai jos doar noutatile. Pentru celelalte aspecte: design, meniuri, caracterstici tehnice, calitatea imaginilor, etc., va rugam sa accesati prezentarea publicata recent la aceasta pagina.sony_a300_06.jpg


1. Specificatii tehnice si design
Sony Alpha 300 utilizeaza un captator CCD stabilizat, in format APS-C de 23,6 x 15,8 mm (factor de multiplicare: 1,5) de 10,2 MPx.
Camera este coordonata de un procesor Bionz care asigura o sensibilitate ISO intre 100 si 3200 sau Auto si functia D-Range Optimize, pentru redarea optima a scenelor cu contrast ridicat.
Avind practic acelasi design ca si Alpha 200 (doar cu 4 mm mai gros) si folosind aceiasi baterie NP-FM500H InfoLithium Ion ca si A200 sau A350, Sony Alpha 300 poate primi grip-ul lansat pentru modelul A200 (VG-B30AM).sony_a300_01.jpg


Noua camera poseda un al doilea senzor, destinat focalizarii rapide si continue, chiar si in timpul in care fotograful utilzieaza functia Live View si care anuleaza intarzierea la focalizare intalnita la alte modele.
Vizarea se face printr-un vizor pentaoglinda, dotat cu geam mat tip Spherical Acute Matte, ce acopera cca 95% din campul senzorului si are un grosisment de 0,74, ceva mai mic decat la modelul A200, datorita adaugarii oglinzii mobile. In timpul utilizarii functiei Live View, ocularul vizorului este inchis automat de un obturator incorporat.
Ecranul LCD (2,7 inch de tip Clear Photo LCD, 240.000 pixeli) este mobil pe o axa de libertate.
Noul model este compatibil cu obiective pe montura Sony si Minolta-A.
Sony Alpha 300 salveaza imaginile in format RAW, JPEG sau RAW+JPEG, pe carduri tip CF si este capabil de fotografiere in rafala cu o cadenta de 3 imagini / sec (nelimitat in format JPEG, 6 RAW sau 3 RAW+JPEG). Este disponibil separat si un adaptor Memory Stick Duo.sony_a300_02.jpg


Aparitia functiei Quick Live View a condus la aparitia a doua butoane suplimentare:
- comutatorul Live View / Vizor optic, aflat in dreapta pentaoglinzii
- un buton intitulat "Smart Teleconverter" si dedicat maririi imaginii de pe ecran, care mareste la prima actionare imaginea de 1,4 ori, la a doua actionare de 2 ori si la a treia apasare se revine la afisarea intregii imagini; de fapt este un decupaj din centrul cadrului, fotograful nu se poate deplasa spre marginea imaginii.

2. Vizorul
Sony Alpha este echipat cu un vizor SLR de tip pentaoglinda si care acopera 95% din camp si are un grosisment de 0,74, in comparatie cu 0,83 al lui Alpha 200.
Aceasta modificare a fost impusa de amplasarea senzorului secundar si a oglinzii rabatabile in acelasi spatiu ca predecesorul sau.
In vizor (ca de altfel si pe ecran in modul Live View) sunt marcate cele noua puncte de autofocalizare si patru linii orzontale care schiteaza formatul 16:9, ca si principalii parametrii de fotografiere si de stare ai camerei, ca si la Alpha 200. Sensibilitatea ISO este afisata doar daca aparatul nu se afla in modul Auto-ISO.

3. Vizarea Live View
Si alti producatori au dotat camerele foto D-SLR cu Live View. Pentru a realiza aceasta functie, se ridica oglinda principala, se deschidea obturatorul iar imaginea capturata era afisata pe ecranul LCD. Aceasta procedura are unele avantaje si dezavantaje.
Avantaje:
- pe ecranul LCD este afisata imaginea exact asa cum va fi inregistrata iar aceasta poate fi marita pana la 10 ori sau afisata 100%, pentru a verifica focalizarea corecta.
Dezavanaje:
- o data cu ridicarea oglinzii principale, iese din functie si oglinda secundara, destinata sistemului de autofocalizare facind necesara rezolvarea autofocalizarii pe alte cai, mai lente (de pana la 1 sec. la unele modele).


Sony a ales alta metoda! A plasat deasupra ocularului, in spatele pentaoglinzii, un captor suplimentar, pe care este proiectata imaginea realizata pe geamul mat, cu ajutorul unei oglinzi mobile; in vizarea directa oglinda mobila trimite imaginea in ocular, in vizarea Live View o trimite pe cel de-al doilea sensor. Simultan, doua lamele obtureaza ocularul pentu a bloca lumina sa intre si sa infesteze captorul secundar.sony_a300_05.jpg


Avantaje:
- autofocalizarea este posibila prin sistemul integrat in aparat si este la fel de rapida ca in cazul vizarii clasice;
- timpul necesar pentru pregatirea aparatului pentru declansare este foarte scurt
Dezavantaje:
- oglinda mobila si al doilea sensor micsoreaza spatiul disponibil pentru pentaoglinda, fapt relevat si de scaderea grosismentului;
- imaginea live-view este oferita de un senzor cu rezolutie mai mica si nu poate fi marita prea mult, doar maxim 2 x.
- imaginea obtinuta pe monitor nu este identica cu cea care se obtine in urma fotografiei; in modul Live View, se vede aproximativ 91% din imagine, mai putin chiar decat in vizor (95%).


4. Ecranul LCD rabatabil in practica
Inca o adaugire aplaudata la Sony Alpha 300 este capacitatea de a inclina ecranul LCD. Acesta poate fi inclinat in jos 45 grade si in sus - 135 grade.sony_a300_07.jpg


Ecranul propriu-zis este articulat de corp prin intermediul unui panou, de asemenea mobil, impreuna cu care primul se poate indeparta de corpul aparatului circa 20 mm; astfel imaginea afisata poate fi privita comod, fara a mai fi obstructionati de inelul cauciucat, gros si proeminent al ocularului vizorului.sony_a300_03.jpg


Ecranul LCD nu poate fi rotit in jurul unei axe verticale, deci fotograful nu poate observa imaginea in timp ce-si face un autoportret (asa cum permite Lumix L10, de exemplu).
In mod curent, ecranul LCD afiseaza, in modul Live View timpul de expunere, diafragma, comensarea la expunere si un martor al tremuraturilor camerei. Prin apasarea butonului DISP sunt afisati suplimentar parametrii despre starea bateriei, modul de fisier RAW/JPEG si calitatea sa, numarul de imagini care mai incap pe card, DRO (daca a fost selectat). O a doua apasare a butonului DISP permite vizualizarea, in coltul stanga-jos a histogramei live. O a treia apasare duce la afisarea informatiilor din starea de baza.sony_a300_08.jpg


Daca in vizor punctele active de autofocalizare sunt marcate printr-un led rosu, in modul Live View punctele sunt semnalate prin patratele verzi.sony_a300_04.jpg


Foarte util, ajustarea unor parametrii de expunere conduce la afisarea rezultatului pe ecranul LCD, cum ar fi modificarea balansului de alb sau compensarea expunerii. Astfel, incepatorii sau cei care tocmai au facut pasul de la aparate foto compacte, pot vedea rezultatul chiar inainte de a declansa!


5. Concluzii
Fiind, in esenta, un A200 cu Quick Live View, folosind acelasi senzor si acelasi procesor, Sony Alpha 300 "mosteneste" toate plusurile si minusurile predecesorului sau, dar obtine si puncte suplimentare.
La plusuri as mentiona:
- Quick Live View rapid, foarte bine implementat, care nu intarzie in nici un fel viteza de focalizare si care afiseaza imagine chiar si in modul rafala, intre doua declansari;
- autofocalizarea continua functioneaza la fel de bine in modul Live View; si, deloc de neglijat: trecerea de la vizarea clasica la Live View se face rapid si silentios.
- afisarea imaginii "rezultat" in cazul modificarii balansului de alb sau al compensarii expunerii; posibilitatea afisarii histogramei live;
- ecranul LCD rabatabil pe o axa de libertate permite utilizarea eficienta chiar si cand se folosesc unghiuri dificile de fotografiat: de deasupra capului sau la firul ierbii; fotograful nu mai este obligat sa estimeze incadrarea sau sa adopte pozitii contorsioniste.


La negative si la sperante am notat:
- utilizarea unui senzor secundar a miscsorat grosismentul vizorului; imaginea din vizor este mai mica chiar decat la Canon EOS 350D, atat de blamat pentru efectul de "tunel";
- imaginea afisata in modul Live View este doar aprox. 91% din fotografie;
- mi-as fi dorit ca, daca la A200 se afiseaza procentajul ramas in baterie, la A300 sa fie afisate - de ce nu? - o estimare a numarului de cadre care se mai pot efectua cu energia ramasa in baterie, in mod similar cu estimarea numarului de cadre ce mai pot fi salvate pe cardul de memorie.


Articol realizat in colaborare cu:
Sony Overseas S.A. - Bucharest Office
Bucharest Business Park, Sos. Bucuresti-Ploiesti 1A, B.4.
013681 Bucharest, Romania
Mircea Stoicescu
Business Coordinator, Digital Imaging
Romania & R. Moldova
Tel: (+4) 021 529 8006
Fax: (+4) 021 529 8020
E-mail: office.ro@eu.sony.com

 Prezentarea modelului Sony Alpha 200 - >

 Calin-Stefan Ragalie
iulie, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

P Mihai - 24 Aug 2009, ora 21:27
Detin un sony a300 si vreau sa corectez la rubrica "Negative si sperante " ca aparatul afiseaza procentuajul bateriei cat si numarului de cadre ce mai pot fi salvate pe cardul de memorie.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate