Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Sistemul de curatare Green Clean


 

  Cuprins:
1. Introducere
2. Prezentare
3. Utilizare
4. Concluzii
Articol sponsorizat de:

simus_banner.jpg


1. Introducere
Cum ajunge praful pe captator? Sub termenul generic de "praf", in camera oglinzii apar diferite particule de dimensiuni microscopice si care pot fi deplasate din loc in loc, in timpul utilizarii camerei foto digitale. Particulele pot ajunge in diferite locuri, dintre care cele mai neplacute sunt:
- pe captator (CCD sau CMOS) - particulele cu aceasta localizare afecteaza calitatea imagininii dar nu sunt vizibile decat dupa ce fisierele de imagine au fost descarcate in calculator,
- pe geamul mat al sistemului de vizare - particulele de praf sunt imediat vizibile in ocular si alerteaza fotograful dar nu altereaza fotografia,
- pe peretii camerei oglinzii - particulele cu aceasta localizare nu se vad, nu afecteaza imaginea insa pot fi angajate in articulatiile si angrenajele subansamblelor neprotejate si, in timp determina uzura sau chiar defectarea mecanismelor. Mai multe detalii ->
Cum vedem praful pe captator? Prezenta murdariei este semnalata pe zonele luminoase ale imaginii, cu densitate uniforma si in cazul in care la fotografie am folosit diafragme inchise. Mai multe detalii ->

2. Prezentare
Pachetul Green Clean este compus dintr-o butelie de aer comprimat (400 ml), o pompa de vid, o sonda pentru curatare si pachete de spatule (umeda si uscata) pentru curatare.
Pompa de vid inglobeaza un recipent pentru colectarea gunoaielor si un filtru in calea evacuarii aerului, pentru a nu imprastia in incapere particulele colectate. Colectorul si catusul filtrant pof fi demontate si curatate prin spalare.
La butelia de aer comprimat se monteaza prin infiletare clapeta de actionare a valvei si care are atasata si pompa de vid.
La pompa de vid se racordeaza apoi la recipientul de contentie si filtrare a impuritatilor. Tot aici se racordeaza tubulatura de aspiratie: un tub prelungitor si sonda de curatare.

greenclean1.jpg

Sonda de curatare este ambalata steril in pungi individuale si se foloseste o singura data.
Capatul folosit pentru curatare este evazat si mai moale, pentru a nu produce zgarieturi asupra obiectelor ce urmeaza a fi curatate.

greenclean3.jpg

In pachet se afla si spatule pentru curatarea umeda. O spatula e gata imbibata cu solutia de curatare si se foloseste pentru inmuierea si indepartarea particulelor aderente la captator. Cu a doua spatula, uscata, se indeprteaza resturile de solutie de pe captator.

3. Cum se utilizeaza?
Dupa montarea clapetei si a tubulaturii, se demonteaza obiectivul de pe camera si se incepe curatarea camerei oglinzii, inclusiv a geamului mat.

greenclean4.jpg

Se trece apoi aparatul in modul "Sensor clean" (pentru mdul de executare a procedurii, consultati manualul camerei). Atentie! Curatati captatorul doar dupa ce ati incarcat complet bateria aparatului!
Se introduce varful sondei de curatare pana la circa 1 mm deasupra sensorului si, prin apasari scurte pe clapeta buteliei de aer comprimat, se aspira "pensulind" intreaga suprafata.
Pentru a asigura o curatire perfecta, se incheie cu obiectivul.

greenclean5.jpg

Se curata: montura, lentilele posterioara si frontala si capacul obiectivului.

greenclean6.jpg

Dupa curatirea prin aspiratie se fac cateva fotografii de proba pentru a vedea rezultatele. In cazul in care mai exista particule de praf pe captator, se poate repeta procedura.
Daca nu s-a curatat captatorul o perioada mai indelungata, este posibil ca unele particule sa se fi cimentat si sa nu poata fi indepartate doar prin aspiratie. In aceasta situatie se recurge la curatarea prin metoda umeda.

Se aduce din nou, aparatul in modul "Sensor Clean". Se scoate din ambalaj spatula umeda (marcata cu cifra 1), doar imediat inainte de efectuarea curatirii. Fara a aplica presiune, se racleaza intreaga suprafata a captatorului, prin miscari paralele.
Imediat dupa curatarea umeda, se scoate din ambalaj spatula uscata si se curata eventualele urme de solvent ramase pe captator dinspre periferie spre centru.

greenclean7.jpg

Spatulele sunt disponibile in seturi pentru senzor full frame si pentru APS-C, cu latime de 24 si respectiv 15 mm.
Atentie! Spatulele sunt de unica folosinta!

4. Concluzii:
- curatirea cu vacuum este o metoda sigura, deoarece nu implica nici un contact fizic cu senzorul sau cu lentilele obiectivului;
- nu exista riscul de a proiecta picaturi de umezeala, ca in cazul utilizarii jeturilor de aer din buteliile de aer comprimat;
- metoda se poate folosi atat pentru captator cat si pentru camera oglinzii, obiective, capace, etc.;
- este o metoda economica, o butelie asigurand zeci de utilizari;
- este complet autonoma, poate fi folosit chiar si in teren, gratie spatulelor si canulelor ambalate ermetic;
- in cazul in care in rucsacul dvs. foto s-au adunat multe obiective si accesorii, puteti folosi butelii de aer comprimat de 150 ml - Green Clean Traveller Kit, sistem a carui greutate este de doar 200 g.

Note de avertizare
Majoritatea producatorilor arata in mod explicit ca utilizarea diverselor metode de curatire intruzive si / sau de contact direct cu captatorul sunt interzise si duc la pierderea garantiei. Folosirea acestora se face pe propria raspundere!
Metodologia descrisa mai sus a fost aplicata de mine si a functionat fara incidente. Cu un minimum de indemanare, o puteti aplica si dvs. cu rezultate similare. Cu toate acestea, nu va putem garanta obtinerea de rezultate perfecte.
Nici autorul si nici redactia nu-si asuma nici un fel de raspundere pentru eventualele incidente si accidente ce pot apare in cursul aplicarii procedurii de catre orice utilizator, in orice conditii.

 
Articol sponsorizat de:

simus_banner.jpg


 

 

  Calin-Stefan Ragalie
mai, 2007
© Fotomagazin.ro


Bookmark and Share

Comentarii:

Adrian V - 20 May 2007, ora 15:20
pare ok metoda. cum pot achizitiona un kit ?

Valeria Galea - 22 May 2007, ora 06:46
Se pot achizitiona prin www.fotopedia.ro sau prin alti dealeri autorizati - vezi lista in www.photosetup.ro

dan consta - 28 May 2007, ora 03:29
L-am folosit si nu mi-a indepartat nici macar un firicel de parf

Valeria Galea - 28 May 2007, ora 13:28
D-le Dan Consta, va multumesc pentru comentariu. Cu siguranta ca nu l-ati folosit conform instructiunilor in limba romana. Produsul se vinde in intreaga lume de mai bine de 2 ani si are un succes enorm. Va invitam la sediul nostru pentru a va face o demonstratie de utilizare.

mihai claudiu - 30 May 2007, ora 16:47
Sunt putin reticent la folosirea metodelor de curatare cu folosind aerul comprimat. Motivul ar fi ca in recipient, pe langa aer mai exista si alte componente gazoase care pot genera depuneri pe suprafetele pulverizate. M-ar interesa compozitia chimica a continutului din tub. Va multumesc!

Calin-Stefan Ragalie - 30 May 2007, ora 21:53
Aerul comprimat este folosit pentru a activa o pompa de vid de tip Venturi. Prin urmare nu exista jet de aer care se proiecteaza pe camera ci sistemul functioneaza ca un aspirator. In tub se afla aer (azot, oxigen, bioxid de carbon si gaze rare).

Valeria galea - 31 May 2007, ora 13:37
Stimate D-le Mihai Claudiu, asa cum spune si dl. Ragalie, sistemul functioneaza pe baza de aspiratie. Drept urmare, nu sufla aer ci aspira impuritatile existente pe senzor (sau pe orice alta suprafata sensibila care nu suporta stergerea prin atingere).

Vali Corbescu - 07 Jun 2007, ora 15:55
Problema cu sistemele de aspiratie este ca pentru a fi eficiente sonda de aspiratie trebuie plasata foarte aproape de suprafata ce trebuie curatata. In acest fel exista pericolul de a atinge neintentionat senzorul cu capatul sondei. Deci daca se opereaza cu grija sistemul este foarte bun. In curatarea umeda nu prea am incredere dar pentru indepartarea particulelor care au aderat foarte puternic pe senzor nu cred ca exista o solutie mai buna.

Valeria Galea - 13 Jun 2007, ora 22:11
Dle Vali Corbescu aveti dreptate dar sunteti putin prea sceptic. Sistemul de aspiratie este foarte eficient. Tubul de aspiratie poate sa aspire si la 5 mm de suprafata senzorului. In plus sonda e realizata dintr-un material plastic special (folosit in medicina) care nu lasa urme in caz de atingerea senzorului.

liviu toma - 16 Jun 2007, ora 22:48
9 pagini , o droaie de poze pt un "sistem" de curatare extrem de dubios. aspira daaa? trage praful de pe senzor ? da, probabil. aduce alt praf ? da . si asta e sigur. atunci in mometul aspiratiei ? nuuu.doamne fereste. acolo, pe teren, ca sa te umple ca lumea de nervi. cum ai coborit oglinda cum sar particulele atrase acolo de aerul aspirat.in teorie e perfect. sariti de-l cumparati. il ve-ti avea acolo si peste vreo 3-4 ani in raft ca atitea lucruri inutile pe care le cumparam la inceput de cariera fotografica pina intr-un final cind ne mai desteptam un pic (unde e cazul ...) in realitate sint particule pe care daca nu le "impingi" nu pleaca. asa-i ? asa e. cum ajung ele acolo. nu ma intrebati ca nici acum dupa 19 ani de fotografie nu stiu. sint aparate in care abia intra cite ceva - olympus e-volt sau nikon d200 cu sasiu tot nikon. si sint altele precum canon 5d adevarate aspiratoare de praf (la 5 d cel mai putin intra praf cu 85-ul) si voi sintetiza cele 9 pagini in doar 2 rinduri : bumbac (egiptean de preferat) cu fibra lunga si alcool la 95 grade si 2-3 modele de palete. de ani de zile curat asa si nu am zgiriat nici un senzor, oglinda etc sinteti de acord cu mine d-le ragalie ? am scris frumos ? suna bine ? cu foarte multa stima, liviu

Calin-Stefan Ragalie - 17 Jun 2007, ora 07:35
Domnule Liviu Toma, nu mi-e clar cum metoda pe care o aplicati dvs., impiedica aspirarea prafului la revenirea oglinzii si nici cum indepartati praful din camera oglinzii cu alcool etilic. Sunt convins ca aveti o experienta in fotografie de 19 ani, pacat ca la citire, scriere si socotit aceasta este mult mai mica... Altfel, ati fi putut citi ca metoda prezentata in aceasta pagina poate fi aplicata si la curatarea oglinzii, a geamului mat, a intregii camere a oglinzii, dar si a monturii si lentilei posterioare a obiectivului; iar ce nu poate fi indepartat prin aspirare, se curata cu spatula umeda furnizata in kit. La fel, ati fi scris "veti" si nu "ve-ti" sau poate incepeati propozitiile cu majuscule. Sau ca 1 + 6 = 7 si nu 9, cum pretindeti dvs. (chit ca 6 din paginile pe care le invocati se refera la alta metoda de curatare).

liviu toma - 17 Jun 2007, ora 16:54
asa e. recunosc ca nu scriu foarte caligrafic. asta ar mai lipsi: sa stau o juma de ora sa bibilesc un text. curatarea umeda se face si ea cu cap. primo: vad in poze aparatul cu senzorul in sus - complet gresit. aparatul sta pe un plan inclinat, si la manipulare se va avea grija ca senzorul sa fie indreptat in jos (si cind schimbati sasiul optic faceti acelasi lucru- scamele de pe lentila se indeparteaza mult mai usor decit cele din body) - suprafata senzorului are alta aderenta si oricum vesnic exista si o incarcare electrostica . secundo: se folosesc mai multe tipuri de spatule - ale mele sint toate confectionate artizanal - cele care umecteaza sint late , rotunjite si subtiri, cele care curata sint rotunde si mici, cele care indeparteaza ultimele urme de alcool sint rotunde si mari (3-4 mm in cap). oricum se pot face combinatii in functie de spatiul din body. in tot timpul curatarii senzorul este indreptat daca nu direct in jos macar la cel putin 4 grade.este bine camera sa fie un pic mai racoroasa ca la final doar printr-o simpla aburire sa luati si pelicula reziduala de alcool. evident ca odata indepartate aceste scame si incapsulat aparatul cu lentila urmatoarele scame vor intra mult mai greu. ma credeti sau nu dar mereu si afara si in orice incapere sint mii de feluri de scame care plutesc - piele descuamata, fibre . reziduri alimentare foarte fine, praf : ei bine multe dintre acestea au chiar 1-2 mm marime si unele sint extrem de lipicioase (aderente). asa ca in poza 3 sint sanse mari sa aspiri si sa vina alt praf. acum sint aparate care se auto-curata singure , unele destul de eficient, sint aparate (cum ar fi d2xs ) care "curata" scamele prin soft. etc etc acum e bine sa nu speriem lumea : si curatarea asta se face dupa caz, eu daca fac operatia de vreo 20 de ori pe an - si am 7 dslr-uri. o gaselnita este sa ai mereu 2 aparate la tine - nu musai acelasi model - dar incaltate cu sasiuri diferite - la canon de exemplu un 24-70 si un 70-200 si ai scapat de griji. oricum 24-70 se pune pe aparatul cel mai bun iar 70-200 merge si pe un 30d. liviu.

paraschiv adrian - 08 Dec 2007, ora 17:50
frumos...da cam periculos!cineva a stricat senzorul unui minolta 7d cu un asemenea kit(a varsat putin mai mult lichid)!de recomandat aparate cu autocuratare(eu am un oly e-300 si nu am avut probleme cu praful)

Christina Onofrei - 14 Jan 2008, ora 18:34
Personal am achizitionat kitul de curatare. Sunt fotograf amator si apreciez foarte mult acest produs. E drept ca la inceput am avut emotii sa-l folosesc (ca la orice produs nou, care trebuie manevrat cu finete, rabdare, precizie). Apreciez ca exista suficiente informatii (in kit exita instructaj, se recomanda un site unde se pot vedea filmulete cu ceea ce astepti sa se intimple). Personal sunt foarte multumita de magazinul care mi l-a livrat, desi comanda am postat-o pe site (f64.ro), cit si de calitatea produsului.

Calin-Stefan Ragalie - 13 Mar 2008, ora 18:10
@ Paraschiv Adrian - persoana de care amintiti nu a respectat protocolul de curatare al senzorului: nu se "varsa" lichid pe senzor si se umezeste spatula.

bogdan n - 09 May 2008, ora 18:07
Domnule Liviu Toma aparatul era orientat in jos dar fiind facuta o fotografie vi s-a parut ca este indreptat incorect. ...... Pt D-zeu cum ar putea sa-ti arate cum se curata, atata timp cat se precizeaza toate riscurile ???? Nu trebuia exemplificat ???? You got it?

Anonim Fotograf - 17 Jul 2008, ora 17:10
D-le Calin Stefan Ragalie nu va mai luati de de dl. Liviu Toma. Nu ati observat esentialul comentariului facut de dl Toma. Nu va mai luati de o banala greseala de gramatica si lectia de matematica de cls intaia. Puteati foarte bine sa apreciati si metoda dumnealui de curatare. Si oricum pentru tara in care traim acest kit de curatare este foarte SCUMP. Numai bine!

octav n - 21 Apr 2009, ora 00:15
http://www.narcisvirgiliu.ro/blog/curatare-senzor/

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 17 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 17 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 19 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate